Ionic täytti kymmenen vuotta noin 18.1.2014 ja kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi meiltä sai kysyä mitä vain. Kysymyksiä saa esittää edelleen.
Noka esitti meille vielä lisää kysymyksiä, tässä vastaus ensimmäiseen, joka kuuluu: millä tavalla virtuaalimaailma on kehittynyt samassa ajassa? Onko suunta hyvä vai huono? Miksi?
Virginia: Tässäpä viattoman oloinen kysymys, johon voisi vastaukseksi kirjoittaa romaanin tai pari. Virtuaalimaailma on muuttunut kovasti vuosien mittaan, useimmiten suunta on ollut positiivinen, muutokset ovat parantaneet virtuaalimaailmaa, vaikka ne ovat aluksi ehkä olleet kovin vastustettuja. Mutta tietenkin jotkin asiat ovat ainakin minun näkökulmasta menneet huonompaan suuntaan.
Tässä lyhyt lista niistä asioista, jotka ensimmäisenä tulevat mieleen:
– Harrastajamäärän kasvu, tallien, hevosten, kilpailujen, jaosten yms. määrän kasvu
– Hoitajatoiminnan harvinaistuminen, nykyisin liki jokaisella on oma talli tai ainakin oma hevonen
– VRL: tietokanta, automatisoitu rekisteröinti, kisakalenterit, porrastetut, oma domain. VRL on ehkä suurin yksittäinen asia, joka on muuttunut tässä kymmenen tai neljäntoista vuoden aikana ehdottomasti parempaan suuntaan.
– Laatuarvostelut, sijoitusten tavoittelu, sikakisaus, vaatimustaso ns. hyvällä hevosella on suunnattomasti korkeampi kuin aikaisemmin.
– Monipuolistuminen: laukkatoiminta, askellajikilpailut, lännenratsastuskilpailut, näitä ei järjestetty kuin vain satunnaisesti silloin kun minä aloitin harrastuksen.
– Tekniset asiat: moni osaa tänä päivänä html:ää, monella oma domain, ulkoasut parantuneet, framet unohtuneet, tietokantapohjaisia talleja löytyy. Tämä on myös asia, joka on mennyt pääosin parempaan suuntaan. Ja olenko se vain minä vai ovatko muutkin olleet huomaavinaan, että nykyisin ulkoasujen merkitys on vähentynyt? Ainakaan niistä ei väännetä foorumeilla niin kamalasti kuin joskus ~5v sitten.
– Kuvat: enemmän itseotettuja kuvia, piirrettyjä, yleisesti kuviin kiinnitetään nykyisin paljon huomiota, tekijänoikeustietämys on kasvanut ja itsestäänselvää, toisaalta se rakennekuva ja NJ-menestys ovat menettäneet merkitystään.
– Ikä: nykyään virtuaalihevosia harrastaa jo monta muutakin täysi-ikäistä kuin vain minä!
– Erikoistuminen: moni talli erikoistuu enemmän kuin vanhat "yleistallit", kuten Liinu, Greymask, Koululaakso, joissa oli lähes kaikkea toimintaa ja voisi melkein sanoa, että myös lähes kaikkia rotuja. Tämä ei minusta ole yksinomaan positiivinen asia.
– Tieto on lisääntynyt, oli kyseessä sitten rodut, kilpaileminen, realistisuus, värit, niin nykyään tulee harvoin (jos koskaan) vastaan enää selkeän räikeitä tietämättömyysvirheitä: ruunikoita friisiläisiä, kirjavia arabeja, puoliverisiä raveissa, 120-senttisiä shetikoita ja niin edelleen.
Sirpa: Virginian lista on varsin kattava, onhan hänellä vielä muutaman vuoden pidempi perspektiivi ja esimerkiksi VRL:ää en oikein tuntenutkaan ennen nykyistä tietokantapohjaista versiota.
Tämä meidän blogi on ollut pystyssä 6 vuotta ja käy jo itsessään jonkinlaisesta historiallisesta lähteestä, mutta meillähän on täällä oma tägikin historia-aiheisille postauksille. Sen lisäksi on tietysti "mielenkiintoiset virtuaalitallit" -tägi, josta varsinkin blogitaipaleen alkupuolelta löytyy juttua ainakin joistain vanhoista talleista, jotka nykyisin ovat unohtuneet ja kadonneet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti