lauantaina, marraskuuta 01, 2014

Esittelyssä kuukauden valinnat

Vaihteeksi taas kuukauden valintoja. Oriiksi valitsin hivenen eksoottisen anglo-trakehnerori Adlercreutz Ionin, tammana esittelen kuvankauniin paintin Shiny Dots Ionin ja tallina on Yemene.


Adlercreutz, tai ainakin sen isä, on tullut mainittua blogissa joskus aikaisemminkin, sillä isä KTZ Lucacs on shagya. Eikä mikä tahansa shagya, sen emälinjasta löytyy Virginian ehkä vanhimpia hevosia, Glorieta Khofo ja ori Bint Amouna. Virginia omisti nämä kaksi joskus 2000-luvun alkuvuosina, niiden varsa Gin Amora on syntynyt helmikuussa 2002. Ei se ihan ensimmäinen Gin-kasvatti ole, muttei paljon puutu, koska se ensimmäinen syntyi loppuvuodesta 2001.

Shagya on sallittu trakehnerin jalostuksessa siinä missä täysiverisetkin, mutta harvinaisuuden vuoksi sitä harvoin trakehner-suvuissa näkee reaalimaailmassakaan. Virtuaalimaailmassa Adlercreutz saattaa olla ensimmäinen trakehner ikinä, jolla on shagyaa suvussaan. Sukunsa puolesta Adlercreutz tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen tapaus puoliverijalostuksessa. Se on yhden tamman astunutkin jo, brandenburgilaisen Brutalia O'Kalaszin. Varsalla ei ole vielä sivuja olemassa, mutta se on FWB-tamma Adlerstjerna Ion (voisi olla myynnissäkin, jos jotakuta kiinnostaa). Loppuvuodeksi on kaavailtu parin trakehner-tamman astumiset, molemmat tammat ovat vanhasukuisia.

Adlercreutz on käytettävissä myös ulkopuolisille tammoille siinä missä kaikki muutkin Ionicin oriit.


Shiny Dots Ion on meidän paint-jalostuksen harminaihe: pitkäsukuiselle tammalle ei löydy meiltä sulhasta! Se on laukkaratsuksi merkitty, mutta suvultaan se on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ihan western-taustainen ja ratsu-paintia sille olisikin etsinnässä. Kiire alkaa olla, Shiny on syntynyt 2010, mutta pitkä- ja erisukuista paint-oria ei niin vain pieraistakaan mistään. Kaikki vihjeet otetaan vastaan.

Joku tarkkasilmäinen huomaa, että Shinyn suvussa ei kirjavuuskuvioiden periytyminen mene ihan niinkuin pitäisi. Emän puolella tobiano hyppii sukupolvien ylitse tai oikeastaan ilmaantuu tyhjästä. Ja vaikka jokin hevonen on toveroksi merkittykin, ei se toverolta näytä. Meidän paint-kuvien valikoima on näet kaikkea muuta kuin rajaton ja useimmiten riittääkin, että pohjaväri tulee oikein, viis niistä kuvioista.


Mitä Yemeneen tulee, minua hieman hävettää, etten ole sitä valinnut esittelyyn aikaisemmin. Paljon aikaisemmin. yhtälailla hävettää myös se, ettei meillä ole tainnut koskaan olla Yemenen kasvatteja, niiden jälkeläisiä kyllä joitain. Kehno asiaintila täytyy korvata, joten Yemene valikoitui kuukauden talliksi ja täytynee lähteä ostosreissulle, siellä on myynnissä kaikenlaista kivaa ja jos vaikka tilausvarsankin saisi.

Yemene on profiloitunut nimenomaan harvinaisten rotujen kasvattajaksi, vaikka tallista löytyy muutamaa sorttia puoliverisiäkin. Tosin osa puoliverisistäkin edustaa harvinaisempia kantakirjoja: baijeri, brandenburg, westfalen. Harvinaisista roduista itseäni kiinnostavat eniten tietysti nuo itäeurooppalaiset: budjonny, wielkopolski, ja tersk, mutta tallista löytyy paljon kaikenlaista muutakin: hispanoja, anglo-argentinoja, doninhevosia, malopolskeja... Huolimatta suuresta rotumäärästä, hevosten määrä ei ole räjähtänyt käsiin ainakaan toistaiseksi.

- S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti