maanantaina, marraskuuta 13, 2023

Kadonneiden hevosten lista

Kadonneista hevosista ja toimimattomista linkeistä olen paahtanut aiemminkin vaan en kyllä mitenkään tarpeeksi enkä varsinkaan turhaan, sillä se on virtuaaliharrastuksen ehdottomasti ärsyttävin asia. Kasvatin sivujen tekemiseen uppoaa melkoinen määrä aikaa ja vaivaa, jos pitkäsukuisen varsan sukutauluun tarvitsee kaivaa pahimmassa tapauksessa jopa kymmeniä osoitteita vanhojen ja toimimattomien tilalle. Google, Web Archive ja VRL vain laulavat, mutta minua ei laulata (paitsi jos päänsisäisessä karaokessa sattuu soimaan Ismo Alangon Vittu kun vituttaa). Lisäksi monta kertaa kaivan myös omien hevosteni sivuja, kun muistan että juuri viime viikolla tai joskus löysin tälle ja tuollekin hevoselle osoitteet, mutta kenen hevosen sivuille se nyt tulikaan, kun ei voi muistaa...

Tähän jälkimmäiseen ongelmaan olen yrittänyt kehitellä ratkaisua: listaa hevosista, joiden jokin osoite on kadonnut, mutta joille löytyy jokin uusi osoite jostain tai sitten ei. Näitä listoja olen koonnut arabianhevosista ja tennesseenwalkereista, mutta eihän se tietysti mihinkään riitä. Lisäksi tuommoinen lista on vähän kömpelö päivittää.

Sittemmin olen siirtynyt käyttämään Google Sheetsiä ja tätä nykyä sieltä löytyykin Kadonneet hevoset -niminen dokumentti, johon kaikilla on katselu- ja kommentointioikeudet. Siitä on siis mahdollisesti hyötyä muillekin, vaikken yritä siitä tehdä mitään kaikenkattavaa kadonneiden hevosten listaa. Se olisi mahdotonta. Kerään sinne lähinnä vain sellaisten hevosten osoitteita, joita löytyy omien hevosteni suvuista. Kuten näkyy, on se jo silti melko laaja. Listan tarkoitus on se, että kun hevoselle sivuja tehdessäni törmään toimimattomaan osoitteeseen, löytäisin listalta toimivan osoitteen tai sitten ainakin tiedon, jos hevonen on kadonnut tyystin.

Seuraavaksi pieni katsaus siihen, mitä listalta löytyy ja miten sitä käytetään.



  • A-sarakkeessa (1) näkyy kullakin välilehdellä se rotu, jonka hevosia sille välilehdelle on listattu ja sitten se nimilista. 
  • B-sarakkeessa (2) on hevosen sukupuoli. 
  • C-sarakkeesta (3) löytyy VRL-tunnus tai yleisimmin linkki VRL-profiiliin, jos hevosella sellainen on, tai sitten tieto, että hevonen ei ole VRL:n rekisterissä (merkintä NA). Jos tämä sarake on tyhjä, niin en ole ehtinyt vielä tarkistaa onko hevonen rekisterissä.
  • D-sarakkeessa (4) on toimiva URL, jos hevosella on sellainen.
  • E-sarakkeesta (5) ja sitä seuraavissa sarakkeissa on listattuna hevosen vanhoja osoitteita, jos niitä on tiedossa. Joskus E-sarakkeesta tai sitä seuraavissakin sarakkeissa on lisää hevosen toimivia osoitteita, jos niitä löytyy useampia.
Sivun alareunassa (6) näkyvät dokumentin välilehdet, joiden nimenä on aina kunkin rodun lyhenne. Ensimmäinen välilehti on ns. mallilehti, jonka pohjalta teen uudet välilehdet. Välilehdet on järjestetty lyhenteen mukaan aakkosjärjestykseen.
Koska välilehtiä on kovin paljon, kaikki eivät näy, mutta niitä pääsee selaamaan oikean reunan nuoli-ikoneista (7). Kolme viivaa -ikonin (6a) takaa löytyy myös valikko, josta voi valita haluamansa välilehden.

Pyrin siihen, että hevoslistaukset olisivat aina aakkosjärjestyksessä, mutta ihan aina en muista järjestää listaa päivittämisen jälkeen. Pystyt kuitenkin itse järjestämään hevoslistauksen aakkosjärjestykseen (tarvittaessa myös muiden sarakkeiden mukaan) näin:


  • Vie hiiren kursori sarakkeen otsikkosolun päälle.
  • Paina otsikkosolun oikeaan reunaan ilmestyvää alasvetovalikon ikonia (8). Alasvetovalikko aukeaa. 
  • Valitse haluamasi lajittelujärjestys (9).

Kopioi URL tai avaa linkki näin:

  • Jos URL ei ole linkitetty (se näkyy solussa mustalla tekstillä ilman alleviivausta), valitse solu, kopioi sen sisältö ja liitä selainikkunan osoiteriville.
  • Jos URL on linkitetty (se näkyy solussa sinisellä tekstillä alleviivattuna), vie hiiren kursori solun päälle. Solun alapuolelle aukeaa valikko. Paina osoitetta (10), jos haluat avata sivun uuteen selaimen välilehteen. Paina Kopioi-ikonia (11), jos haluat kopioida URL:n.

Se on tuosta listasta kuitenkin sanottava, että mitenkään täydellinen ja virheetön se ei ole, eikä siitä koskaan sellaista tulekaan. Saattaa hyvinkin olla, että jollain hevosella onkin VRL-tunnus, vaikken minä ole sitä itse hakiessani löytänyt. Ja aina on varmasti niitäkin hevosia, jotka ovat löytäneet tiensä uudelle omistajalle ja minun listalla on linkki Web Archiveen jonnekin kivikautiseen osoitteeseen. Siksipä siellä on kommentointimahdollisuus ja muutenkin jos ihmisiä kiinnostaa osallistua tuon päivittämiseen, niin kuulen mielelläni vinkkejä listan hevosista ja myös listan ulkopuolisista hevosista.

1 kommentti:

  1. Mahtavaa, kiitos! Tästä on varmasti hyötyä, kun välillä tulee vastaan noita vanhempia arabisukuja.

    VastaaPoista