maanantaina, heinäkuuta 21, 2008

Nyt keitti yli: teratyperyyttä

GRÄÄÄHHRGHHH!!! Saan kohta itkupotkuraivarin!

Raivokohtaus johtuu tästä ht.netin viestiketjusta. Tongin ht.netiä tuon VRL-jutun takia, mutta eksyin puolivahingossa ulkoasun toimivuutta kyselevään ketjuun. Meepu oli huomauttanut ulkoasun tekijälle, ettei se toimi 800*600-resoluutiolla. Tekijä vastasi, ettei ulkoasua olekaan suunniteltu niin pienelle näytölle. Meepu totesi siihen, että jos ulkoasu ei mukaudu eri resoluutioihin, ei tekijä osaa tehdä ulkoasuja.
Mitä vastaa järjenjättiläinen tähän?! "Jokaisella on oma mielipiteensä asiasta. Tosin enpä kovin moneen pikkuresolla toimivaan ulkoasuun ole törmännyt".

Tässä vaiheessa hirtti meikäläisen tuuletin kiinni ja pönttö kiehahti.
Mielipideasia?! Se oli fakta, kylmä, puhdas fakta, ei mielipideasia! Ei kai kukaan väitä esimerkiksi matematiikan tai fysiikan kaavojen olevan mielipideasioita, joista voi olla eri mieltä? Tämä on IHAN tasan sama juttu: jos ei ulkoasu skaalaudu eri resoluutioiden mukaan, se tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä, ettei tekijä ole osannut tehdä hyvää ulkoasua. Se ei ole minun mielipiteeni eikä Meepun mielipide vaan tosiasia.

Nettisivun ulkoasun tekijä ei voi koskaan tietää minkälainen näyttö kävijällä on. Vielä vähemmän tekijä voi määrätä: "Käydäksesi tällä sivulla, sinulla on oltava vähintään miljoona kertaa puolitoista miljoonaa pikseliä olevan hyper-super-valkokangasnäyttö". Typerää, naurettavaa, lapsellista. Valitettavasti monet ammattilaisetkin kyllä sortuvat tähän, mutta ei se tee asiaa yhtään sen sallitummaksi. Niin kauan kuin maailmassa myydään ja käytetään eri kokoisia näyttöjä, on ulkoasujen mukauduttava siihen. Ja se onnistuu tekemällä ulkoasu oikein. Jos ei osaa, opettelee eikä nakkele virtuaalisesti niskojaan ja mutise jotain mielipideasioista.

Sitä paitsi 800*600 pikselin näyttö on ISO. Monet surffaavat nykyisin kännykällä ja arvatkaa minkä kokoiset näytöt kännyköissä on? Nokian suurin näyttö löytyy E90-kommunikaattorista ja se on hurjat 800*352 pikseliä! Uusimmassa ja toistaiseksi kai monipuolisimmassa yrityspuhelimessa E71:ssä näyttö on 320*240. "Jooei, ei näille sivuille saa tulla kännykällä".

Mitä tulee siihen, ettei kyseinen henkilö ole nähnyt muitakaan pienillä resoilla toimivia ulkoasuja, niin se johtuu vain siitä ettei hän tiedä millainen ulkoasu toimii pienellä näytöllä ja millainen ei. GA ja Ionic toimivat jopa kännyköiden näytöillä, eivät ihan täydellisesti, muttei tarvitse pääsääntöisesti skrollata sivusuunnassa paitsi kuvien kohdalla.

Että sitten vituttaa törmätä tällaisiin. Ihan puhtaasti vituttaa. Eivätkö ne ymmärrä vai eivätkö vain välitä? ("ne" sen takia, ettei tuo raukka ole ainoa, joka väittää sen olevan mielipide, jos joku sanoo ulkoasun tekijän olevan taitamaton kun ulkoasu ei toimi useammalla resoluutiolla)

Ei kommentteja: