maanantaina, huhtikuuta 06, 2009

Ohjeita ja neuvoja Pinkin laukkoihin

*TÄMÄ TEKSTI EI OLE ENÄÄ AJAN TASALLA*

Maanantaiaamun kunniaksi kirjoitan tänne vähän meidän käytännöistä laukkojen järjestämisessä. Pinkissähän laukataan ahkerasti ja aina silloin tällöin tulee vastaan muutamia pikku ongelmia osallistumisissa tai muussa. Jotain asioita puitiin jo 19.3. bloggauksessa.

Punaisella on merkitty 25.10.2009 tulleet päivitykset ja muutokset
Vihreällä on merkitty 16.5.2010 tulleet päivitykset ja muutokset

1. OSALLISTUMISPOSTI
1.1 Postin otsikko
Koska meillä järjestetään paljon laukkoja, osallistumispostin otsikko on se maailman tärkein asia, koska se on ainoa tekijä, jolla eri päivien laukkojen ilmoittautumiset erotellaan. Postin otsikko on aina muotoa "LJ päivämäärä". On yhdentekevää merkitäänkö otsikko "LJ 4.4.09" vai "LJ 04.04.2009", kunhan siinä on LJ ja päivämäärä tajuttavassa muodossa eikä mitään muuta (ellei jostain syystä joskus haluta esim. kilpailun nimeä).

1.2 Osallistumismuoto
Osallistumismuotokin on aina sama: lähtö nro, rivinvaihto, ikä rotu-sukupuoli nimi - om. omistaja. Siis näin:
lähtö 1
3v xx-r Evil Spirit GA - om. Pink

lähtö 4 ryhmä 1, 1400m nurmi, allowance, 3-4v tammat+oriit
6v at-o Gin Akim - om. Gin Ahaltek
3v tersk-t Galata Ion - om. Ionic


Ei näin:
Lähtö 1 3v xx-r Evil Spirit GA - om. Pink

Eikä näin:
Lähtö 1
3v xx-r. Evil Spirit GA - om.Pink

Eikä näinkään:
3v. xx-r Evil Spirit GA / om. Pink

Ja tietysti kaikki nuo kohdat tulee olla, vajaita ilmoittautumisia ei oteta vastaan. Joskus tulosten merkintävaiheessa saattaa joltain hevoselta kadota esim. ikä nimen edestä huolimattoman kopioinnin seurauksena, mutta se nyt ei meitä haittaa. Ikä on kuitenkin oltava ilmoittautumisvaiheessa.
Emme me yleensä ole sakottaneet millään tavoin jos ilmoittautuminen ei ole joka pistettä myöden mallin mukainen, mutta samalla vaivallahan sen ilmoittautumisen kirjoittaisi oikein kuin väärinkin?

1.3 Käytetyt lyhenteet
Ilmoittautumisessa rotu ja sukupuoli ilmoitetaan lyhenteillä. Sukupuoli on tietysti helppo, t, o tai r. Rotujen lyhenteetkin ovat aika selkeät, mutta laitetaan ne nyt tähänkin näkyville. Useimmiten nämä löytyvät myös kisakutsusta.
xx - englantilainen täysiverinen
ox - arabialainen täysiverinen
pox - pintabian
aa - ara-appaloosa
x - angloarabi
rbsh - Russian-based Sport Horse
ish - Irish Sport Horse
at - ahaltek
turk - turkmeeni
berb - berberihevonen
tersk - terskinhevonen
qh - quarterhevonen
ph - paint (joskus näkee käytettävän paint, meillä suositellaan ph:ta)
app - appaloosa
qox - quarab

1.4 Tarkista laukkojen yleiset säännöt ja osallistumisrajoitukset
Pinkin laukoissa noudatetaan mahdollisimman tarkoin LJ:n sääntöjä ja käytäntöjä. LJ:n sivuilta löytyvät ryhmäjaot, juostavat matkat, ikärajoitukset, tasosäännöt ja muut sen sellaiset. Me oletamme, että jokainen laukkoihin osallistuva tietää ja tuntee nämä säännöt ja käytännöt.

Me myös oletamme, että ilmoittaja on rehellinen ja antaa ilmoittamistaan hevosista oikeat tiedot sekä ilmoittaa ne oikeaan lähtöön. Emme siis tarkista osallistuvien hevosten ikää laukkapäivänä emmekä sitä, onko se oikeasti oikeutettu osallistumaan G1-tasolle, onko se oikeasti tamma ja niin edelleen.
Joskus tietysti on tapauksia, joissa herää epäilys joko vilpistä tai tietämättömyydestä. Jos siis ilmoitat hevosesi tänään allowanceen ja huomenna G1:seen, voit olla varma, että lähestymme sinua jatkokysymyksillä ja hevosesi hylätään lähdöistä, ellemme saa ilmoittautumisajan loppuun mennessä pätevää selitystä moiselle.

Tämä koskee myös osallistumisrajoituksia. Yksi omistajahan saa tuoda maksimissaan 3 hevosta per lähtö LJ:n mukaan. Jotkut tallit rajoittavat tämän vielä kahteen, meillä käytetään kolmea ja siitä pidetään myös kiinni. Emme erityisesti kuitenkaan valvo tätä, katsomme osallistumiset sen mukaan että samalle omistajalle ei ole merkitty kolmea hevosta enempää eikä yhdessä ilmoittautumispostissa ilmoiteta enempää kuin kolme hevosta per lähtö. Tätä ei voi kiertää sanomalla, että ilmoitan tässä kaverinkin hevosia mukaan. Jokainen vastaa omista ilmoittautumisistaan itse.
Ei näin:

Lähtö 1
2v xx-t Julia - om. Lissu
3v xx-o Jesse - om. Lasse
4v xx-r Toope - om. Lilli
5v xx-o Roope - om. Lalli

Tällaisen osallistumisen tullessa hylkäämme kylmästi kaikki neljä hevosta, vaikka niille olisi merkitty kaikille eri omistajat. Tämä juuri sen takia, että jokaisen omistajan tulee ilmoittaa itse omat hevosensa ja toisaalta monen eri nimimerkin käyttö ns. eri henkilöinä ei ole kovinkaan suotavaa.
Meillä itsellämme on toki kolmen tallin omistuksessa laukkureita ja meitä omistajiakin on kaksi, mutta silti meiltä tulee aina maksimissaan se kolme hevosta per lähtö aivan samoin kuin jos Pink, GA ja Ionic olisivat yksi ainoa talli ja S ja Gin yksi ainoa omistaja. Ei tule kellekään jälkisanomisia.

Sitten jos tulee ilmoittauduttua väärin, väärään lähtöön tai väärillä tiedoilla, voi toki lähettää korjauspostin. Otsikoi se vaikka "LJ päivämäärä - korjaus" ja kerro miten meidän pitäisi korjata ilmoittautumiset. Kriittistä on se, että kerrot mihin lähtöön hevosesi on ilmoitettu ja minkä niminen hevonen, tietystikin. Kerro myös miten ilmoittautumista pitäisi korjata, onko jokin tieto väärin (tee tällöin uusi ilmoittautuminen, jossa tiedot on korjattuna ja jonka voimme kopioida sinällään suroaan vanhan ilmoittautumisen päälle), haluatko hevosen siirrettäväksi toiseen lähtöön (mihin lähtöön) vai haluatko hevosen kokonaan poistettavaksi lähdöstä. Me emme kitise korjauspyynnöistä, inhimillisiä virheitä sattuu aina.

1.5 Tarkista lähdön rajoitukset
On aivan uskomatonta, miten paljon joudun hylkäämään hevosia sen takia, että ne eivät sovi ilmoitetun lähdön ikärajoihin! Usein tämä tulee esille ykkösryhmän lähdöissä, joiden ikäraja on 3-8v. Niihin ilmoitetaan varsin usein kaksivuotiaita hevosia, ainakin jos matka on alle 2000 metriä. Tämä saattaa mennä ilmoittautumisvaiheessa läpi epähuomiossa, mutta viimeistään tulosten merkintävaiheessa hevonen poistetaan lähdöstä ilman sen suurempia seremonioita.

Tässä vaiheessa haluan myös muistuttaa mieleen myös kohdan 1.1, ilmoittautumispostin otsikoinnin tärkeyden. Meillä on paljon lähtöjä, kisakutsusivut ovat äärettömän samankaltaiset ulkonäöltään ja teksteiltään. On helppoa sekoittaa kutsut toisiinsa ja sekaantua päivämäärissä ja lähdöissä pahanpäiväisesti. Jos siis postin otsikko viittaa huomisiin laukkoihin, mutta jostain syystä oletkin katsonut lähdöt ylihuomisista laukoista, on tuloksena yleensä pahanpäiväinen sekasotku.
Tarkista siis ennen ilmoittautumispostin lähetystä, että otsikon päivämäärä täsmää saman päivän lähtöihin! Me emme lähettele juurikaan tarkistusposteja, joten vääriin/olemattomiin lähtöihin ilmoitetut hevoset hylätään.

2. LAUKKOJEN PITO KÄYTÄNNÖSSÄ
2.1 Kellonajat
Laukkojen ilmoittautumisaika päättyy aina laukkoja edeltävänä päivänä klo 21 illalla Suomen aikaa. Myöhästymisiä, edes minuutin myöhästymisiä ei yleensä sallita, koska usein alamme merkitä tuloksia aivan heti tämän ajankohdan jälkeen. Joskus tietysti emme viitsi tai ehdi tuolloin merkitä tuloksia ja jos tällöin on tullut jokin posti muutaman minuutin myöhässä, saatamme antaa armon käydä oikeudesta.
Sama pätee tietysti toisin päin, jos Gmailin aikaleima ilmoittautumispostille on 20.59 se tulee ilman muuta mukaan, ei tarvitse pahoitella ettäon viime tipassa osallistumisensa kanssa, koska mikä on aikarajan sisällä, se on aikarajan sisällä ja sillä selvä.

2.2 Tulokset
Pyrimme merkitsemään tulokset mahdollisimman pian ilmoittautumisajan päätyttyä eli siis yleensä kisapäivään nähden jo edellisen vuorokauden puolella. Joskus, joistakin syistä tulokset saattavat "viivästyä" kisapäivälle tai jopa päivän tai parin päähän siitä, mutta jos viikko on kulunut kisapäivästä eikä blogista löydy mitään selitystä viivästykselle, voi tuloksia alkaa kysellä. Silloin kyllä on melko varmasti kyse yleensä jostain vakavammasta, koska emme ole vielä niin dementoituneita että unohtaisimme tyystin laukkakisamme. Kyselystä ei siis välttämättä ole mitään hyötyä.

Emme arvo tuloksia itse, vaikka joskus jonnekin saattaa lipsahtaakin termi "tulosten arpominen". Saamme ns. tuloslistat yleensä jo viikkoja tai kuukausiakin ennen kisapäivää eräältä ystävältämme, joka arpoo tietyt numerosarjat omilla metodeillaan. Tämä ystävä ei ole missään tekemisissä virtuaalimaailman kanssa eikä hän numerosarjoja arpoessaan tiedä, missä kohtaa meidän tai muidenkaan hevoset ovat osallistujalistalla, joten voimme väittää tämä olevan niin puolueeton keino tulosten saamiseen kuin nyt ikinä on mahdollista.

2.3 Lähtöjen peruminen tai yhdistäminen
Lähtö perutaan vain siinä tilanteessa, että siinä ei ole yhtään osallistujaa tai vain yksi osallistuja. Jos osallistuvia hevosia on kaksi (vaikka olisivat sitten saman omsitajankin), lähtö pidetään. Tästä puhuinkin jo aikaisemmin: jos ilmoitat lähtöön kaksi hevosta, voit olla varma, ettei lähtöä peruta.
Poikkeus: lähtö perutaan, jos siinä on vain Pinkin/GA:n/Ionicin omistamia hevosia. Tätä sääntöä noudatetaan sen vuoksi, ettei meitä epäiltäisi vilpistä. Olisihan se nimittäin helppoa "unohtaa" tai "hukata" muiden osallistumismaileja siten, että lähdössä olisi vain omia hevosiamme, jolloin luonnollisesti meidän hevonen voittaisi.

(kopioitu 19.3.)
Joskus, jos lähdöt sattuvat sopivasti, yhdistelemme lähtöjä ellei niihin muuten saada tarpeeksi osallistujia. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että yhdistettävien lähtöjen tulee olla samalla matkalla ja samalla pohjalla. Emme siis siirrä ilman omistajan lupaa hevosta toiselle matkalle tai pohjalle lähtöjä yhdisteltäessä. Useimmin tilanne on ollut se, että saman ryhmän tammoille ja oreille on ollut erilliset lähdöt ja osallistujien puutteessa ne yhdistetään.

2.4 Hevosten siirto automaattisesti toiseen lähtöön (kopioitu 19.3.)
Voimme siirtää hevosen automaattisesti toiseen lähtöön, jos se lähtö, johon se alunperin on ilmoitettu, joudutaan perumaan, tämä siis kuitenkin vain omistajan itse niin halutessa. Jos haluat näin toimittavan, kerro kisailmossa tästä tyyliin: "Ilmoitan tämä hevosen nyt lähtöön 5, mutta jos lähtö 5 joudutaan perumaan, siirtäisitkö sen automaattisesti lähtöön 6, kiitos?" Tällöin siis voi hevosen juoksema matka, taso ja/tai pohja (pohja ehkä harvemmin) muuttua, mutta se on omistajan oma toive. Me merkitsemme tämän toiveen osallistujalistaan ja tuloksia arpoessamme huomaamme että hei, tuohan pitääkin siirtää toiseen lähtöön.

Tämä luonnollisesti edellyttää sitä, että hevonen on sopiva lähtöön 6, iältään, sukupuoleltaan, rodultaan, muilta vaatimuksiltaan ja jos taso vaihtuu, niin myös sopiva juoksemaan toisella tasolla. G2-lähdöstä ei voi siirtää allowanceen, koska G2-tasolle ilmoitetun hevosen voidaan olettaa voittaneen G3-taso, jolloin sen ei enää ole sallittua osallistua maideniin tai allowanceen. Jos se ei ole G3-tasoa voittanut, niin voi voi, se ei ole meidän päänsärkymme, mutta emme me sitä siirrä allowanceen siltikään.

Lisäksi jos lähtöjen matkassa on huomattava ero (tyyliin 1000m - 2200m), olemme aika haluttomia siirtämään yhtä hevosta näin laajalla matkaskaalalla. Kakkos-, kolmos- ja vitosryhmäläisten juoksemat matkat ovat kuitenkin niin rajoitettuja, että näillä ei tätä ongelmaa oikeastaan ole

Tietenkään omistaja ei voi ilmoittaa lähtöön 6 maksimimäärää hevosia jo muuten ja sitten kertoa, että siirrä vielä tuo neljäskin samaan lähtöön, jos se perutaan muuten. Aina kolme hevosta per omistaja per lähtö!

2.5 Lähtöjen jakaminen
Maiden- ja allowance-lähtöjä voidaan jakaa osalähtöihin, jos osallistujia tulee enemmän kuin 15. Joskus jaamme näitä lähtöjä jo pienemmilläkin osallistujamäärillä, esim. 14 hevosen lähtö voidaan jakaa kahteen (noin) 7 hevosen lähtöön.

2.6 Voittorahat
- Voittorahoja jaetaan viidelle/neljälle parhaalle - - 13.11.2009 jälkeen järjestetyissä laukoissa lähdön viimeinen jää aina ilman palkintorahoja, vaikka osallistujia olisikin 4 tai vähemmän ja periaatteessa siis kaikki osallistuneet olisivat oikeutettuja palkintorahoihin. Tämä sääntö tulee voimaan siksi, että meistä on hieman tyhmää jakaa palkintorahoja, joskus isojakin summia lähdön viimeiseksi jääneelle. Käytännöstä luovutaan 16.5.10
- Jos osallistujia on vähemmän kuin viisi, jätetään ylijääneet rahat jakamatta
- Jos lähtö jaetaan, kaikkien osalähtöjen rahasijoille sijoittuneet saavat saman verran rahaa kuin jos lähtöä ei olisi jaettu
- Jos kaksi lähtöä yhdistetään ja niissä on eri voittosummat, jaetaan voitot sen mukaan, mitä olisi saanut siinä lähdössä, jossa on korkeammat voittosummat
- Voittosummat maksetaan aina virtuaalieuroissa (v€)
- Voittosummat noudattelevat LJ:n rajoituksia eri tasojen sallituille voittosummille
- Olemme puolueellisia päättäessämme lähtöjen voittosummia: yleensä pitkän matkan ja nelosryhmäläisten lähdöissä jaetaan suurimmat rahat kullakin tasolla. Live with it.

Tätä täydennetään sitä mukaan kun asioita tulee mieleen.

Päivityksiä 25.10.09
- 13.11.2009 jälkeen järjestetyissä laukoissa voittorahat jaetaan ainoastaan neljälle parhaalle
- 13.11.2009 jälkeen järjestetyissä laukoissa lähdön viimeinen jää aina ilman palkintorahoja, vaikka osallistujia olisikin 4 tai vähemmän ja periaatteessa siis kaikki osallistuneet olisivat oikeutettuja palkintorahoihin. Tämä sääntö tulee voimaan siksi, että meistä on hieman tyhmää jakaa palkintorahoja, joskus isojakin summia lähdön viimeiseksi jääneelle
- Lähtö perutaan, jos siinä on vain Pinkin/GA:n/Ionicin omistamia hevosia

Päivityksiä 16.5.10
- luovutaan käytännöstä jättää lähdön viimeinen ilman rahaa. Tästä lähtien kaikki neljä parasta saavat voittorahat riippumatta lähdön koosta.

2 kommenttia:

Ireth kirjoitti...

1.2 Osallistumismuoto
Osallistumismuotokin on aina sama: lähtö nro, rivinvaihto, ikä rotu-sukupuoli nimi - om. omistaja. Siis näin:


lähtö 1
3v xx-r Evil Spirit GA - om. Pink

lähtö 4 ryhmä 1, 1400m nurmi, allowance, 3-4v tammat+oriit
6v at-o Gin Akim - om. Gin Ahaltek
3v tersk-t Galata Ion - om. Ionic


Ei näin:
Lähtö 1 3v xx-r Evil Spirit GA - om. Pink

Eikä näin:
Lähtö 1
3v xx-r. Evil Spirit GA - om.Pink

Eikä näinkään:
3v. xx-r Evil Spirit GA / om. Pink


Tähän minun täytyy esittää pahoitteluni - useimmat osallistumiseni ovat varmaan muodossa "Lähtö NRO Xv xx-x NIMI - om. Ireth", mutta se johtuu siitä, että sähköpostini muuttaa sen automaattisesti, vaikka laitan osallistumisen oikeaan muotoon.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Niin ne tulevat :) Kyse ei ole kuitenkaan mistään kuolemanvakavasta jutusta ja jos sille ei mitään kerran voi, niin sitten ei voi. Kyllä me pystymme elämään tuon kanssa.