torstaina, elokuuta 26, 2010

Nimiä ja niiden alkukirjaimia

Päivitin taas Ionicin kasvattilistaa (en nettiin asti) ja tällä haavaa listalta löytyy yli 2000 nimeä jo. Siinä ei siis ole mukana Gin-tekkejä, joista osa syntyi Ionicissa. Gin-kasvateille on oma listansa, mutta se käsittää kaikki Gin-tunnuksen alla syntyneet hevoset aina vuodesta 2001 Marinean ja Ionicin kautta nykyiseen Gin Ahaltekiin.

Koska tuo Ionicin kasvattilista on numeroitu ja aakkostettu, siitä näkee helposti, mitä alkukirjaimia meillä suositaan ja mitä ei.
Kaksi erottui joukosta ylitse muiden, A ja S. Kummallakin kirjaimella alkavia kasvatteja on reilusti yli 200 kappaletta. Tosin on huomattava se asia, että meillä on muutamassa rodussa poikkeava nimeämiskäytäntö ja hevosten nimen eteen tulee aina jokin tietty tunnus. Näin vaikkapa arabeissa, joka on meidän suurin kasvatusrotumme. A-kirjaimella alkaakin kolme isoa arabien emälinjan tunnusta: Abriko, Amab ja Aziza. S:llä puolestaan alkaa Saint, Solanka ja Syanid. Lisäksi S:llä alkaa kladruborien Sabroso-isälinja, mutta se on aika pieni tekijä vielä. Tällaiset nimet omalla tapaa "vääristävät" noita nimilistoja.

Yli sataan varsannimeen pääsivät C, D, G, M, T ja melkein myös B, jolla on tässä vaiheessa 99 nimeä. Pienimmät nimimäärät, alle 10 kappaletta on Q:lla ja Y:llä. Loput kirjaimet sijoittuvat sitten suunnilleen tuohon 20-90 nimeen. Ja tämä tilastohan tulee jatkossa vain kasvamaan...

Ei kommentteja: