Uusimmat kuukauden valinnat Ionicissa ovat RBSH-ori Lunatik Ion, arabitamma Xamira GA ja kuukauden talliksi valitsin piirrettyihin ahaltekeihin keskittyneen Vecno Studin.
Lunatik on hyvin tyypillinen ionicilainen RBSH: ensimmäisen polven risteytys ja toinen vanhemmista täysiverinen. Tällaisia meidän RBSH:ista on ylivoimaisesti suurin osa, vähintään toinen vanhemmista on jotain kantarotua. RBSH-RBSH-risteytyksiä tehdään vähemmän. Tietenkin tämä johtuu osin siitä, että meillä on eri kantarotuja niin paljon. Ahaltekejä on Gin Ahaltekissä enemmän kuin kukaan jaksaa laskea (vaikka niitä vähemmän käytetään RBSH-jalostuksessa), niiden lisäksi on budjonnya, donia, terskinhevosia todella paljon ja venäjänratsuhevosia. Ja näiden lisäksi sitten vielä harvinaisempia otuksia: kabardiinia ja iomudia. Ja sitten täysiverisiä, pääasiassa enkkuja, mutta aina vain enemmän angloarabejakin. Kun vain aina muistaisi, että niitä angloarabejakin voi oikeasti käyttää RBSH-jalostuksessa!
Lunatik on syntynyt vuonna 2008, joten se VHKR:n mukaan kasvaisi horsmaa, mutta onneksi ikääntyminen joustaa virtuaalimaailmassa, sillä Lunatikia ei ole vielä käytetty jalostuksessa. Se tietysti kertoo siitä, että sittenkään meillä ei RBSH-jalostus ole siellä tärkeysjärjestyksen ihan terävimmässä kärjessä. Kun kirjoitan tästä ja tiedostan ongelman, lienee varmaan syytä tehdä jotain eli hommata RBSH-laumasta ainakin vanhimmat ikänestorit ensin naisiin ja sitten hautaan. Lunatikia voisi yhdistää budjonnyihin (jos löytyy sopivansukuinen tamma) tai doneihin, joita meillä on riittämiin. Täysiverinenkään ei olisi hullumpi ratkaisu ja saattaisi meiltä löytyä sopivia RBSH-tammojakin. Täytyy katsoa.
Xamira GA on meidän uusimpia arabituonteja, keksitty vuosi sitten kahdeksan muun suvuttoman arabin ja näiden jälkeläisten kanssa. Ja puhdas venäjänarabi, kuten kaikki tuolloin tulleet arabit. Näistä arabien verilinjoista on juteltu aikaisemmin jossain yhteydessä ja päätimme, että jos nyt pitää johonkin erityisesti painottua, niin meillä ne olisivat puolalainen ja venäläinen ja ehkä myös egyptiläinen. Espanjalainen ja englantilainen ovat aina jääneet vähän syrjään, vaikka eipä niitä vanhoja Crabbet-arabeja voi olla ihailematta.
Xamira on tehnyt jo täyden päivätyön jalostuksessa, sillä on kahdeksan varsaa, joista yksi on myyty. Suurin osa varsoista on venäläisiä, isänä meidän suvuttomat venäläisoriit. Neljä on startannut laukoissa ja ensimmäisen varsan, tamma Stivalan jälkeläisissä on lisää laukkahevosia. Mitään ehdottomia huippuja ei ole syntynyt, mutta eipä meidän arabilaumasta sellaisia odotetakaan. Lisäksi VHKR:n mukaan ikääntyvillä hevosilla on tiettyjä haasteita laukkauran kanssa.
Xamira on eräs lempihevosistani, varsinkin arabipuolella. Siitä kertoo jo sekin, että sille on raapusteltu pieni luonnekuvaus. Siitä oli helppo tehdä täydellinen. Kuvan hevonen ei ole maailman ihanteellisin arabi, mutta mielestäni hyvin uskottava venäjänarabina.
Vecnon sivuilla lukee, että se olisi perustettu vasta vuonna 2009. Minusta tuntuu, että se on ollut olemassa... no, ei nyt aina, mutta ainakin kauemmin. Voi tosin olla että omistajalla on ollut piirrettyjä tekkejä jo aiemmin muilla talleilla tai sitten yksinkertaisesti sekoitan tallin johonkin toiseen piirrostekketalliin.
Niin, ne piirrokset. Minä en ole ikinä, siis todellakaan ikinä, nähnyt noin upeita piirroksia ahaltekeistä. Värit, olemus, rakenne, kaikki ovat niin tekkemäisiä, mutta toisaalta piirrokset eivät ole mitään samalla muotilla tehtyjä vaan jokainen hevonen on vähän erinäköinen ja oloinen. Suosikkia on vaikea valita, mutta ori Bulam-Bujar saattaisi olla aika korkealla.
Lisää plussaa hevoset saavat luonnekuvauksistaan, jotka ovat persoonallisia olematta liian pitkiä. Noita lukee mielellään useammankin kerran läpi ja se on poikkeuksellista minun kaltaiselle laiskurille, joka yleensä vain vilkaisee sivulta kuvan, suvun ja perustiedot.
–S
Oijoi, Vecno on päässyt kuukauden valinnaksi, nyt olen todellatodellatodella otettu! :> Tekkejä on siitä mukava juuri piirrospuolella kasvatella kun rakenteella ja piirteillä voi hieman leikitellä, välillä on kiva piirtää oikein kuivia joutsenkauloja ja välillä taaskin sporttimallisia wnb-puokkeja.
VastaaPoista