perjantaina, huhtikuuta 25, 2014

Kun värigenetiikka vaikeaksi meni: dominanttivalkoinen ja muut siihen liittyvät värit

Me olemme useasti väittäneet, että värien perusgenetiikka on suhteellisen yksinkertaista ja yksiselitteistä: on geenejä, jotka tulevat varsalle vanhemmilta ja ne aiheuttavat tiettyjä värejä ja niiden muunnoksia. Okei, perusperiaate onkin tällainen ja tällä pääsee aika pitkälle (niin pitkälle kuin virtuaalimaailmassa nyt ylipäänsä kannattaa mennä, jos minulta kysytään). Hevosten väreistä tulee kuitenkin jatkuvasti uutta tutkimustietoa ja tulokset ovat kaikkea muuta kuin yksinkertaisia.

Pari vuotta sitten mainitsin vähän kuin ohimennen, että Coat Color Calculatorin genotyyppilomake ja tulokset olivat outoja ja löysin vastaukseksi KIT-geenin, jonka mutaatioita ovat sekä sabino, tobiano, että päistärikkö. Samaan geeniin liittyy näiden kolmen värin lisäksi vielä myös dominanttivalkoinen. Dominanttivalkoisen alleeliksi on perinteisesti merkitty W ja sen on ajateltu aiheuttavan kokonaan pigmentittömän värin (ts. valkoinen karva, vaaleanpunainen iho, vaaleat kaviot, harmaat/vaaleansiniset silmät). Totuus ei kuitenkaan ole ihan tämä...

Nimittäin W-alleelista on olemassa ainakin 20 erilaista muunnosta. Osa niistä aiheuttaa tuon perinteisen dominanttivalkoisen värin, osa taas jotain muuta. Esimerkiksi monet sellaiset kuviot, joita yleisesti pidetään sabinoina, ovatkin oikeastaan W-alleelin eri muunnosten aikaansaannosta. Sabinostahan on toistaiseksi löydetty vain yksi alleeli, SB1 ja siihen on kehitetty geenitestikin, mutta läheskään kaikki sabinonnäköiset hevoset eivät kanna SB1:stä. Osa niistä voikin kantaa W:n jotain muunnosta. Esimerkiksi voikonkirjava täysiveriori Sato on ilmeisesti W5 eikä sabino lainkaan. Saton isä Puchilinguita pidetäänkin W5-"perheen" perustajana, sen on testattu olevan W5 eikä sabino.

Minulla ainakaan ei ole tiedossa tällä hetkellä että mitä kaikkea W-alleelin muunnokset voivat aiheuttaakaan. Osa niistä voi olla vastuussa ihan tavallisista merkeistä, sukista ja päämerkeistä, osa voi aiheuttaa päistärkarvaisuutta ja ties mitä muuta. W-alleeli on kuitenkin erittäin laajalle levinnyt, sitä esiintyy täysiveristen lisäksi arabeilla (R Khasper ja Rhocky Rhoad/Khartoon Klassic), islanninhevosilla, freibergeillä, muutamilla muilla kylmäverisillä, ja eri puoliverisillä. Viimeisimmän löydetyn muunnoksen, W20:n, testit ovat menossa ja sen on epäilty olevan hyvin laajalle levinnyt mutaatio. Laajuudesta kertoo sekin, että W-alleelia esiintyy islanninhevosilla, joita on tunnetusti jalostettu puhtaana tuhatkunta vuotta. Paitsi laajalle levinnyt, W-alleeli voi olla myös yleinen, yleisempi kuin sabino tai splashed white. Eikä ole lainkaan ihmeellistä, jos W-alleelin jotain/joitain muunnoksia löytyisi suomenhevosiltakin, se voisi selittää esimerkiksi Vekselin Ihmeen värin ehkä jopa paremmin kuin sabino.

Kuten todettua, samassa KIT-geenissä on W:n lisäksi siis myös sabino, tobiano, ja päistärikkö, joten nämä värit voivat olla sidoksissa toisiinsa yllättävilläkin tavoilla, joita ei vielä tiedetä.

Lähteet
Wikipedia: Dominant white
Wikipedia: Sabino horse
Pinto Thoroughbreds
Equine Tapestry (tämä lähde on ongelmallinen, koska kirjoittajalla ei ole tutkijataustaa eikä hän mainitse lähteitä. Tämä kuitenkin on lähteistä kattavin ja kirjoitettu yksinkertaisesti. En näet selviä geenitutkimusta käsittelevistä, englanninkielisistä yliopistotason artikkeleista)

- S

2 kommenttia:

  1. Löysin tämmöisen vanhan blogitekstin, niin täytyy sitä kommentoida. Arvelu Vekselin Ihmeen W-geenisyydestä lienee ihan varteenotettava, sillä samaa Vekselin sukulinjaa edustava varsani Suonsilmän Toivo on testattu olevan W20-tyyppiä. Topilla on läsi, pitkät hieman repalereunaiset takasukat ja tähän asti joka karvanvaihdossa lisääntyneessä määrin valkoista sekakarvaa pitkin runkoa.

    http://www.sukuposti.net/hevoset/suonsilman-toivo/2197362

    VastaaPoista
  2. No niin, nyt on sekin sitten testattu että suomenhevosilla on tuota W20:stä. Eihän se mikään suuri yllätys ollut sinänsä, W20 tuntuu olevan kovastikin laajalle levinnyt kuvio vaikka harvoin tunnistettu suorilta. Ja totta puhuakseni kuulin kyllä jo tässä kesänkorvalla huhuja testatusta W20-suomenhevosesta. Odotan mielenkiinnolla, minkänäköinen Toivosta tulee aikuisena. Noissa varsakuvissahan se on tosi vaalea niin että niitä sukkia on aika hankala oikeastaan edes erottaa, mutta varsat tuppaavat semmoisia toisinaan olemaan.

    Se, että mikä Vekselin Ihme oli, on kuitenkin edelleen kysymysmerkki. W20 ei yleensä aiheuta senkaltaista lähes kokovalkoista väritystä. Onhan Vekselin Ihmeellä voinut olla W20, mutta veikkaisin että on jotakin muutakin. Ehkä se oli jokin oma W-mutaatio, jota ei koskaan tunnistettu mutta eipä se sitä periyttänyt eteenpäinkään, olettaisin ainakin.

    VastaaPoista