maanantaina, toukokuuta 26, 2014

Arabianhevosten verilinjat virtuaalimaailmassa

Reaalimaailmassa arabien verilinjat (egyptiläinen, puolalainen, venäläinen, englantilainen, ja espanjalainen) ovat kehittyneet sen mukaan, mitä kullakin alueella on pidetty ihanteellisena ja aika paljon myös sen mukaan, millaisia jalostuseläimiä on ollut tarjolla. Monen verilinjan ovat käytännössä luoneet muutamat suurimmat siittolat alueella. Erityisen selvää tämä on englantilaisen arabin kohdalla, ulkomailla ei yleensä edes käytetä nimitystä "English Arabian" vaan puhutaan Crabbet-arabeista, koska englantilainen linja on Crabbet-siittolan luoma. Puolalainenkin linja on pääasiassa kahden vanhan valtionsiittolan, Janow Podlaskin ja Michalowin, aikaansaannos. Venäjällä Terskin siittola on ollut hallitseva ainakin ulkomaiden suuntaan, vaikkei se suinkaan ole ainoa arabisiittola.

Tästä seuraakin kysymys: voiko virtuaalimaailmassa olla Crabbet-arabeja (siis englantilaista verilinjaa), kun meillä ei ole Crabbet-siittolaakaan? Voisiko tai pitäisikö meillä sen sijaan olla vaikkapa Dahabu-arabeja ja Farr-arabeja? Millaisista ominaisuuksista nämä olisivat tunnettuja?

Ionic-arabeja ainakin voisi olla, onhan meillä arabeja jalostettu jo kymmenen vuotta ja sitä ennen Gin ja Marinka aloittelivat jo Marineassa. Ionic-arabit olisivat tunnettuja seuraavista asioista:
- Ne ovat melko suurikokoisia.
- Ne ovat monipuolisia urheiluhevosia, ratsusuvusta polveutuvat ionicilainen voi olla oikein hyvä laukkahevonen.
- Rakenne ei ole yhtenäinen, mutta eniten suositaan sopusuhtaista, tasapainoista, ei liian kevyttä rakennetta.
- Tyypiltään ne eivät ole aina kaikkein pisimmälle vietyjä arabityyppiä, kaikenlaisia ylilyöntejä yritetään vältellä.
- Luonteeltaan ne ovat eloisia, mutta kuitenkin tasaisia ja järkeviä.

Siis lyhyesti sanoen: suoritushevosia.

- S

Ei kommentteja: