sunnuntaina, helmikuuta 01, 2015

Esittelyssä kuukauden valinnat

Helmikuun teemaksi valikoitui (älkää nyt kuvitelko, että jotenkin suunnittelisin näitä) arabianhevoset, kun ne ovat tässä olleet tapetilla muutenkin. Oriina esitellään tuontisukuinen venäläislinjainen Voltshok GA ja tammana omista linjoista polveutuva pitkäsukuinen Roshnara Genisa. Talliksi valitsin Al Najyan.


Voltshok on näitä meidän "tuontisukuja": kun piti äkkiä taas saada pitkää ja vierassukuista verta laumaan, niin keksin pari hevosta ja niille taaksepäin kolme polvea sukua. Tehokas konsti lisätä hevoskantaa nopeasti, mutta joku voi pitää moista huijauksena. VRL:n rekisteröinnin kanssa on säännöllisesti ongelmia, hevosilla on GA-tunnus, niillä on sukua, mutta kasvattajaa ei ole merkitty eikä tietysti kasvattajanimeäkään (GA ei ole kasvattaja- vaan tuontitunnus).

Voltshokin astutuslistasta näette, miten käytännöllistä tällainen tuonti on: oriilla on todella paljon astutuksia kun se käytännössä sopii kaikille meidän tammoille. Asiaa edistää komea kuva ja Voltshokin edustama venäläislinja.


Jos Genisalle kirjoittaisi sukuselvityksen alkaen kaikkein kauimmaisista sukupolvista, tulisi samalla kirjoittaneeksi Ionicin arabijalostuksen historiikin. Emälinjana on Jasmine, jonka varsa Celedith's Roshnara lienee ollut ihan ensimmäisiä arabeja Ionicissa. Saattaapi olla, että Roshnara oli ihan ensimmäisiä hevosia koko Ionicissa, koska juuri se varsoi Ionicin ensimmäisen kasvatin 9.2.2004.

Emän puolelta löytyy myös toinen vanha arabitamma, Saint Elizabeth sekä Marinean kasvattama ori MVS Billy The Kid. Lisäksi suvussa on muutamia yleisemminkin tunnettuja arabinimiä: Enedfala's Eretildo, Rockie's Aleatha, Olympos Campiglion, Starline Enzo, Picazo. Muuten suku onkin sitten lähestulkoon ionicilaisia täynnä.


Al Najya on perustettu vuonna 2012 omistajan edellisen arabitallin pohjalta, joten kyseessä ei ole mikään ihan hetken tähdenlento. Välillä näytti jo huonolta, kun Webs hukkasi Najyankin sivuja, mutta pystyssä talli on edelleen ja porskuttaa eteenpäin. Aiemmin Najyassa oli laajalti verilinjoja ja lajipainotuksia, nykyisin talli panostaa koulupainotteisiin egyptiläisiin. GP-tason arabia etsivien ei kuitenkaan kannata Najyan hevosia käydä läpi, Najyassa hevosten kilpailutasot ovat realistisempia, maksimissaan vaativalla tasolla.

Najyasta on ostettu Ioniciin useampiakin hevosia, sekä suvullisia kasvatteja, että suvuttomia jalostushevosia. Useimmat näistä ovat egyptiläisiä, mutta muutama domestic löytyy seasta myös. Ori Ashraf al Najya esiteltiin muutama vuosi sitten kuukauden valintana, muita ovat pitkä- ja vanhasukuinen domestic-tamma Dheba al Najya, kaksipolvinen egyptiläinen tamma Karimah Sahar al Najya ja suvuttomat SEA-tammat Bataarah ja Qismah Mayrana.

Henkilökohtainen mielipiteeni on se, että Najyassa parasta ovat hevosten kuvat: ne ovat kautta linjan ihan törkeän komeita! Vaikka minä niin pidän liikekuvista ja muista (sanon niitä aina persoonallisiksi), niin on sanottava, että kyllä näissä rakennekuvissakin silmä lepää.

- S

Ei kommentteja: