sunnuntaina, huhtikuuta 26, 2015

Eri rotujen kuulumiset ja tulevaisuudensuunnitelmat, osa 2

Tämä postaus on jatkoa edelliselle. Piti jakaa lista kahteen osaan, kun meillä on noita rotuja niin mahdottoman paljon ja halusin listata kaikki.

Morabit
Näistä pitäisi hankkiutua eroon. Kun ei vain olisi minulle niin kamalan vaikeata lopettaa hevosia, jos niillä ei ole varsoja. Voisin toki yrittää tyrkyttää noita Kerpalle Stableyardiin. Jaa niin, pitääkin tarkistaa kelpaavatko morabit SGSH:n jalostukseen... Siinähän ne voisivat olla hyödyksi!

Morganit
Näiden kanssa jatketaan jalostusta, tällä hetkellä kanta on aika kiva eikä suuria ongelmia samoista nimistä vielä ole. Morgan on yksi niistä roduista, jotka hyötyvät paljon siitä, ettei pyritä teettämään tasasukuisia kasvatteja.

Moriesianit
Ei kukaan haluaisi ostaa noita?

Murget
Tai näitä? Tosin näistäkin voisi olla vielä SGSH-jalostukseen.

NSH:t
Jalostus jatkuu ja mikäs on jatkaessa kun kantaa alkaa olla ja molempia kantarotuja löytyy tallista sen varalle, että tarvitsee lisää uutta verta. Tosin viime aikoina on alkanut närästää se sääntö, että arabia pitää olla vähintään se 50%, koska se tarkoittaa sitä, että yhtäkään NSH:ta ei voida yhdistää puhtaaseen saddlebrediin. Joskus tämmöinen yhdistelmä olisi käytännöllinen jalostuksen kannalta, tuloksena syntyneen varsan voisi sitten yhdistää arabiin ja näin arabiprosentti olisi taas yli 50. Ehkä noita alle 50% NSH:ita voisi nimittää vaikka "breeding stock NSH:iksi" tms ja teettää niitä ihan surutta aina kun tarve vaatii (vaikkakaan niihin erityisesti ei tähdätä).

Newforestit
Ih. Myös näiden kanssa pitäisi päättää, mitä teen: myynkö pois ja luovun koko rodusta vai ostanko/keksinkö lisää. Taidan valita jälkimmäisen linjan, tosin toki noista voisi myydäkin jonkin ponin pois.

Noniukset
Näitä tarvitaan lisää!

Oldenburgit
Näitä käytetään tietenkin FWB-jalostuksessa, mutta tarkoitus on kasvattaa niitä myös puhtaana. Lauma on pieni, mutta ihan kiva, lisää yksilöitä kuitenkin tarvitaan, mieluummin suvullisia.

Paintit
Paintien kanssa olen painiskellut jo aikoja sitten: pidänkö rodun vai hävitänkö pois. Ajattelin sitten, että pidän, sääli se lopettaakaan olisi. Pinkistä saa laukkasukuisia hevosia piristämään linjoja, mutta jos jollain olisi ratsupainteja, niin kuulisin mielelläni.

Paso finot
Hevosia on aika paljon ja ne ovat uusia kasvatteja, vanhat pääsivät joitain aikoja sitten bittitaivaaseen. Pitäisi vähän katsella, miltä suvut näyttävät, tarvitaanko lisää vai pystynkö toistaiseksi jalostamaan nykyisistä hevosista lisää. Tietenkään ostohevosia ei koskaan paheksuta.

Percheronit
Muutaman lisähevosen voisi keksiä ja jatkaa kasvatusta. Olen vähän ihastunut näihin muhkuihin. Kuulisin mielelläni myös muiden omistamista percheroneista.

Pintabianit ja muut paint-arabi-risteytykset
Nämä pidetään ja muutama vanhemmista oreista onkin astunut arabitammoja viime vuoden puolella.

Poitevinit
Näitäkin pitää keksiä lisää.

Pottokit
Tänne myös kaivattaisiin lisävahvistusta uusista hevosista.

Quarabit
Siellä on tasan yksi ori, jonka joku voisi ostaa pois. Rotuna quarab olisi kyllä kauhean kiva, mutta minulla on vähän kuvaongelmia ja toisaalta ei sitä nyt kaikkea "kivaa" voi aina pitää.

Quarterit
Tähän voisin sanoa suunnilleen samaa kuin paintistakin: kun ei raaski luopua, niin jatketaan. Pinkistä saa uutta verta, mutta ratsu-quartereita ostaisin mielelläni muualtakin.

Ranskanpuoliveriset
Keksitty lähinnä FWB-kasvatuksen tueksi eikä Ionicista SF-siittolaa tule. Näitä ei siis erityisesti jalosteta.

Ratsu- ja risteytysponit (ml. wpb)
Näitä tulee aina teetettyä jotenkin vahingossa, kun ei muutakaan keksi. Periaatteessa kivoja poneja ja VRP:n "kehittäminen" velvoittaisi vähän niitä pitämään, joten katsotaan.

RBSH:t
Näitä jo ilahduttavan iso lauma onkin. Pitää jatkossa alkaa katsoa, jos teettäisi enemmän RBSH-RBSH-risteytyksiä.

Ruotsinpuoliveriset
Sama tarina kuin ranskiksilla.

Saddlebredit
Näiden kanssa jatketaan. Kanta on tällä hetkellä aika kiva, pääasiassa kiitos siitä kuuluu Hawalle, jonka oreja olen käyttänyt meidän tammoille runsaasti.

SGSH:t
Näiden kanssa voisi peuhata enemmänkin.

Shagyat
Oijoi, menin ostamaan tovi sitten Branwenista pari lyhytsukuista tammaa. Haaveissa on kasvattaa näitä vähän enemmänkin, mutten tiedä oikein miten sen kanssa käy, onko shagyoja nykyään juuri kellään kun Cendarle on kadonnut.

Shiret
Tämä yksi tamma oli taas pahimmoinen heräteostos, mutta kai sille nyt jostain pitää ori hankkia ja kasvattaa varsa tai pari.

Suomalaiset puoliveriset
Näiden jalostusta jatketaan samalla reseptillä kuin tähänkin asti: kaikkea sekaisin, täysiverisiä väliin ja teetetään totta kai mahdollisimman paljon varsoja.

Suomenhevoset
No, näitähän pidän lähinnä nimien takia. Kuvien kanssa on ongelmia: orikuvia on Hippoksessa tarjolla runsaasti, mutta tammojen kuvista on huutava pula. Jos siis joku myy suokkitammakuvia rahasta, olisin kiinnostunut. Plussaa rakennekuvista ja erikoisväreistä sekä tietenkin suuresta kuvamäärästä yhdistettynä kohtuulliseen hintaan.

Tanskanpuoliveriset
Ks. ranskanpuoliverinen.

Tennesseenwalkerit
Lauma on isohko, mutta vierassukuiset lisähevoset olisivat silti tervetulleita. Minulla tosin on optio käyttää Tijuanan vanhoja oreja tammoille, sitäkin kautta voisi löytyä jotain kivaa.

Terskinhevoset
Terskien kanssa on viime aikoina ollut vähän takkuista jotenkin, mutta ehkä se tästä taas. En nyt missään tapauksessa ole rodusta luopumassakaan! Tekisi ihan hirveästi mieli laitella taas joku laukka-tersk...

Trakehnerit
Näillä jatketaan puhdasjalostusta sen lisäksi että niitä käytetään myös FWB-jalostuksessa. Voisi yrittää keskittyä enemmän siihen, ettei kaikkien suvuissa olisi sitä täysiveristä kovin paljon. Tällä hetkellähän anglo-trakehnereiksi meillä merkitään ne hevoset, joilla on yli 25% täysiveristä/shagyaa suvussa ja niitä on nyt enemmän kuin "puhtaita" trakeja.

Ukrainanratsuhevoset
Ei siitä niin kauaa ole kun keksin vähän lisää hevosia tähän rotuun. Jatketaan siis.

Venäjänratsuhevoset
Näidenkin kanssa jatketaan täydellä höyryllä.

Vladimirintyöhevoset
Yhdellä oriilla ei pitkälle pääse jalostuksessa, joten näitä pitäisi keksiä muutama lisää. Hei muuten, Ionicissa ei olekaan tainnut syntyä aiemmin vladimir-kasvatteja!

Warlanderit
Näistä aion luopua kokonaan. En enää edes muista miksi alunperin niitä teetin. "Because I can" ei ole aina kovin hyvä perustelu (vaikka meillä sitä käytetään yhdistelmiä tehtäessä turhankin paljon...).

Welsh cobit
Jatketaan. Vierassukuiset hevoset eivät olisi pahitteeksi.

Welsh cob-tyyppiset ponit
Jatketaan näidenkin kanssa ja aion käyttää mountainia kyllä jalostuksessa, vaikkei sektioiden sekoittaminen keskenään nykyisin olekaan suositeltua kuulemma.

Welsh mountainit
Tällä hetkellä tilanne on varsin huono: poneja on vähän, kaikki kimoja (Virginian kimokammo saattaa olla tarttuvaa lajia, olen vähän huomannut oireita), kaikki pitkäsukuisia, ja suurin osa vielä sukua keskenään. Tarttis lähteä ostokierrokselle muihin welsh-siittoloihin.

Welsh-ponit
Näiden tilanne on vähän parempi kuin mounttien, puhumattakaan siitä että näihinhän voi sekoittaa mounttia, mitä en kyllä välttämättä kovin mielelläni tekisi, mutta joskus vain pitää. Näitäkin voisi ostaa.

Westfalenit
Tämän kohdalle pitäisi kirjoittaa "ks. ranskanpv", mutta jostain syystä ajatus puhdasjalostuksesta ei kuulostaisi mitenkään pahalta... Ehkä voisi vähän katsoa tänä vuonna, mitä sitä tekee.

Wielkopolskit
Jalostus jatkuu ja lisää uutta verta pitäisi saada.

Ylämaanponit
Voih, melkein pitäisi luopua, kun hommat on umpikujassa, mutta kun ei mitenkään taas raaskisi. Swildie on lopettanut eikä muilla taida näitä juuri olla. Pitäisi keksiä paljon lisää tuontiponeja eikä sekään ole muuta kuin hetken tekohengitystä. Jaa mutta hetkinen, Ionicissahan oli alkuaikoina näitä. Mistäpä tuota tietää, jos joistain vanhoista oreista löytyisi vielä pakastetta käytettäväksi tammoilla... Ei välttämättä kehnoin mahdollinen idea.

–S

Ei kommentteja: