sunnuntaina, toukokuuta 15, 2016

Ht.net ja suuri nimikriisi

Joka ht.netissä säännöllisesti käy, ei todennäköisesti ole voinut välttyä viime aikojen kuumimmalta puheenaiheelta, suomenhevosten kauheilta nimiltä. Kun oikein tarkkaan yritti tiristää lisää tietoa asiasta, ilmeni että kolmella suomenhevosella on nyt viime aikoina ollut jotensakin mauton nimi ja ne ovat Väkisinmakuupussi, Pärssuti, ja Kettuvaaran En Oo Homo. Peräti siis kolme kappaletta. Totta kai joku muisti mainita Kyrpäjyrän ja Pikku Pirihuoran, mutta jos minulta kysytään (kukaan ei tietysti kysy, mutta oletetaan nyt niin), nämä vuosikymmen sitten eläneet ja kuolleet hevoset voisi vähitellen jättää omaan arvoonsa eikä kaivaa niitä joka juuttaan kerta esiin, kun puhutaan suomenhevosten nimistä. Vaikka ovathan ne toki legendoja omalla tavallaan, en tarkoita että välttämättä positiivisessa mielessä. Levätköön rauhassa.

Puutun vain lyhyesti siihen, että näitä hevosia on surkeat kolme kappaletta, kun samaan aikaan virtuaalimaailmaan on syntynyt ja keksitty satoja tai ehkä jopa tuhansia suomenhevosia, joilla ei ole mauttomia nimiä. Siitä huolimatta joku nimetön valokuvaaja riensi jo julistamaan, ettei aio myydä enää yhtään kuvaa virtuaalihevosille, jos tällainen syntinen meno ei tästä siistiydy, jossain ketjussa taidettiin huutaa VRL:ää apuun (tietenkin, VRL:hän tarjoaa ratkaisun kaikkeen katoavista sivuista ilmastonmuutokseen), ja joku voihki tuskissaan, että kaikki suomenhevoset nykyään ovat ihan kamalannimisiä, kyllä ennen kaikki oli niin paljon paremmin, hevosillakin kauniit nimet (kuten se Kyrpäjyrä... Äh, sori, se piti jättää rauhaan).

Ovatko nuo mainitut nimet nyt sitten mauttomia? Jos taas minun mielipidettäni kysytään, niin se on vähän tulkinnanvaraista. Myönnän suoraan, että Kyrpäjyrä ja Pikku Pirihuora ovat selkeästi törkeitä minun mittapuullani. Onko törkeys sitten paha asia sinänsä, sen voi jokainen päättää itse. Kehotan muistamaan aina senkin, etteivät kaikkien reaalimaailmankaan suomenhevosten nimet kestä päivänvaloa, vaikkakaan ihan noin törkeät nimet tuskin menisivät Hippoksesta läpi. Kaikki tiennevät kuitenkin IRL-hevoset Sutenöörin, Mukurin Vilkun ja Kyrön Arvan, ja nimenomaan nimiensä takia.

Kettulan En Oo Homo on ehkä tuosta virtuaalisesta kolmikosta se, jonka ensimmäisenä tuomitsisin. Se nyt voidaan tulkita homovastaisena nimenä ja on siinä mielessä kehnonlainen. Toki se voidaan tulkita ihan vain lauseena, ilman sen kummempia konnotaatiota. Se, että nimessä mainitaan sana "homo" voi tietenkin sinänsä ärsyttää jotakuta, itse en sitä näe lähtökohtaisesti aina pahana asiana. Mutta joo, itse olisin nimennyt hevosen kyllä toisin, vaan kuten sanoin, ei kukaan ole minun mielipidettäni vieläkään kysynyt.

Pärssuti sen sijaan... Jos se olisi Persesuti/Perseen Suti, pitäisin sitä jossain määrin törkeänä, lähinnä sen takia että sitä käytetään kirosanan korvikkeena, mutta Pärssuti on mielestäni ihan nokkela väännös siitä. Pisteet keksijälle, pidän sitä hauskana nimenä (tästä voi tietenkin tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä huumorintajustani ja henkisestä kypsyydestäni, olkaa hyvät, kommenttikenttä on vapaa ja kunnon naurut piristää aina). Niin ja muistan lämpimästi tuota virtuaalihevosta joka kerta kun karjun täyteen ääneen: "Voi perseen suti!" Täytyykin alkaa käyttää tuota muiden ärräpäiden sijaan. Toisaalta mietin myös, että olisiko nimestä Persaukinen tullut samanlainen kriisi vai olisiko se mennyt sukkana läpi kaikille?

Case Väkisinmakuupussi vähän ihmetyttää minua. Kuitenkin nimet pitäisi nähdä edes jotenkin kokonaisuuksina (kasvattajatunnusta lukuunottamatta), eikä suinkaan palastella niitä osiin, joita sitten ronkitaan irrallaan muusta. Väkisinmakuupussi-nimistä asiaa tai esinettä ei ole olemassa! Se sana ei tarkoita siis mitään! Totta, väkisinmakaaminen on raiskauksesta käytetty vanha termi, mutta kun sen hevosen nimi ei ole Väkisinmakuu. Jos olisi, se menisi kyllä minunkin kirjanpidossa tuonne selkeästi törkeiden nimien listalle. Ja vaikka miten päin asiaa kääntelisi, minä ainakaan en voi nähdä tätä mitenkään raiskauksia ihannoivana tai puolustelevana nimenä, vaikka näistäkin sitä on syytetty. Pilkkomisperiaatteella esimerkiksi Munakokkeli (ei, sen nimistä virtuaalihevosta en tiedä) pitäisi tuomita kahteenkin kertaan: muna viittaa miesten sukuelimiin ja kokkeli huumeisiin.

Joo, virtuaalimaailmassa on alaikäisiä harrastajia. Joo, jotkut vanhemmat voivat loukkaantua näistä nimistä. Joo, aika monesta muustakin asiasta ja nimestä voi joku loukkaantua. Jos ylipäänsä aiotaan lähteä sille linjalle, että mitään loukkaavaa tai edes potentiaalisesti epäilyttävää materiaalia ei virtuaalimaailmassa saa ikinä olla, niin voidaan saman tien unohtaa koko virtuaalimaailma. Netti on täynnä ammattiloukkaantujia. Lopulta noita kyseenalaisia nimiä on varsin vähän, suurin osa virtuaalihevosten nimistä on ihan salonkikelpoisia (jos ei lähdetä sille pilkkomislinjalle). Jotkut harrastajat haluavat kokeilla rajoja, mutta he eivät ole mikään suuri enemmistö. Eikä näiden rajojenkoputtelijoiden kelkkaan tarvitse itse lähteä, mutta suhteellisen turhaa heistä on vouhottaakaan suu vaahdossa. Kirjoitinkin jo erääseen ketjuun sanat: myrsky vesilasissa.

– Sirpa (kylmissään)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse en jotenkaan osaisi loukkaantua mistään noista nimistä. Noista ainoastaan En Oo Homo on sellainen, jota en omaan talliini ottaisi - tähänkään en kunnon syytä tiedä. Pärssudille taas keksin huvikseni nimilinjan joka (onneksi) on jo unohtunut... :D Se kertonee siitä, että nimi on jäänyt mieleen - positiivisesti ja huumorimielessä!

Anonyymi kirjoitti...

Ehdottomasti oma lemppari on kyrpäjyrä. Törkeehän se on, mutta todellakin ostaisin tuon nimisen hevosen, vaikka ei rekisteristä läpi meniskään :DD