Tämä teksti on osa väriteoria-sarjaa.
Ulkonäkö
Hopeanmusta muistuttaa aika paljon hopeanruunikkoa, sillä on samaan tapaan usein peitinkarvaa vaaleammat jouhet, toisinaan aivan hopeanharmaat tai valkoiset. Peitinkarva on useimmiten tummanruskea, monesti selkeästi papurikkokuvioinen, mutta papurikkokuviota ei esiinny kuitenkaan kaikilla yksilöillä. Se voi myös vaihdella vuodenajan mukaan. Nokikuvio korostaa papurikkokuviota entisestään. Vaaleimmat hopeanmustat ovat vaaleanharmaita tai harmaanruskeita. Jalat ovat yleensä rungon väriset, niissä voi olla vaaleampaa sävyä kuin rungossa. Pää voi jäädä muuta runkoa tummemmaksi.
Varsana hopeanmusta on vaalea, harmaanbeige tai hiekanruskea, vaaleampi kuin musta varsa. Jouhet ovat peitinkarvan väriset tai vaaleammat.
Mihin on mahdollista sekoittaa?
Hopeanmustan ja hopeanruunikon erottaminen on ainakin minulle toisinaan hankalaa. Selkeän papurikkokuvioiset ovat yleensä hopeanmustia, mutta kun hopeanmustilla ei aina sitä esiinny. Yleensä hopeanmusta on sävyltään vähemmän punertava kuin hopeanruunikko ja muitakin eroja on.
Vaaleimmat hopeanmustat voivat näyttää vaaleilta rautiailta tai jopa voikoilta. Näissäkin tapauksissa papurikkokuvio voi olla hopeanmustan tuntomerkki, mutta sitä kyllä esiintyy muillakin väreillä. Hopeanmustan peitinkarvan väri on yleensä kylmemmän sävyinen kuin raudikoilla ja voikoilla.
Esimerkkikuvia
– hopeanmusta, peitinkarva on hyvin tumma, papurikkokuviointia ei näy. Häntä selkeän vaalea, jouhissa vaaleaa on vähemmän, lähinnä näemmä vain kärkiosissa. Rehellisesti en osaa sanoa, voisiko hopeanruunikko olla tämännäköinen, ehkä, mutta itse pitäisin tätä selkeämmin hopeanmustana. Eriäviä mielipiteitä saa esittää.
– hopeanmusta, jouhet ovat selkeän vaaleat, papurikkokuvio on hyvin himmeä. Mielestäni tämäkin voisi olla jotenkin uskottava tummalla hopeanruunikolla, mutta pidän selkeämmin hopeanmustana kuitenkin.
– hopeanmusta, hyvin tumma peitinkarva, lähes musta, papurikkokuviota ei käytännössä näy. Tämä on mielestäni jo niin tumma, ettei ole uskottava hopeanruunikkona. Mutta että jos hopeageenin pitäisi vaalentaa mustaa pigmenttiä, niin miten ihmeessä tämä on näin tummaksi jäänyt? Jouhet ovat kyllä selkeän vaaleat.
– hopeanmusta, selvä papurikkokuvio, tummahko värisävy ja vaaleat jouhet, varsin selkeä tapaus mielestäni.
– hopeanmusta, tässä paikoin ihan selkeä papurikkokuvio, peitinkarvan sävy on mielestäni hyvin tyypillinen hopeanmustalle. Hopeanruunikko olisi punertavampi.
– hopeanmusta, hyvin vaalea väri tässä kuvassa, muissa kuvissa tummempi ja selkeä hopeanmusta kyllä.
– hopeanmusta tai ainakin hopeanmustaksi merkitty ja sukunsa perusteella voi sitä ollakin, olettaen että vanhempien värit on tunnistettu oikein. Jouhissa on vähän vaaleampia sävyjä, toki kulottuminen esimerkiksi auringonvalossa voi vaalentaa samalla tavalla. Yhdessä kuvassa peitinkarvassa näkyy haaleata papurikkoisuutta. Onko tämä sitten hopeanmusta vai ei? En minä tiedä. Voi olla, voi olla olematta, mutten ihan välttämättä pitäisi täysin mahdottomana etteikö hopeanmusta voisi olla tämänkin näköinen.
– hopeanmusta, varsin selvä tapaus mielestäni, vaikka papurikkokuviota ei taida olla näkyvissä. Hyvin vaaleat jouhet ja värisävy enemmän harmaan suuntaan kuin punertavaan.
– hopeanmusta, hyvin vaalea väri, valkoiset jouhet, selkeästi papurikkokuvioinen. Vanhempien tai muun suvun värejä ei ole juuri tiedossa, joten sieltä ei saa varmistusta siitä, onko tämä tosissaan hopeanmusta, mutta mielestäni on. Sävy ei ole niin lämmin kuin voikoilla, vaikka muuten vaaleankeltaiseksi voisikin tuota sanoa.
Esiintyminen ja yleisyys
Kuten hopeavärien yleisesittelyssä todettiin, ne ovat harvinaisia ja hopeanmusta ehkä vielä hopeanruunikkoa harvinaisempi.
Lyhenteet
hpm – hopeanmusta
Vieraskieliset nimet
Englanti: silver dapple, black silver, chocolate (USA), taffy (Australia)
Ruotsi: silversvart (silv. sv)
Saksa: Rappwindfarben
Genotyyppi
E aa Z (musta + hopea)
Huomattavaa periytymisessä
Hopeaväri ei periaatteessa hypi sukupolvien ylitse, se näkyy aina ruunikossa ja mustassa. Ongelmia kuitenkin teettää se, että hopea ei näy mitenkään rautiaassa tai rautiaspohjaisissa väreissä, mutta ne voivat periyttää hopeaväriä eteenpäin ruunikoille ja mustille varsoilleen.
Varmimmin hopeanmustan saa astuttamalla kaksi hopeanmustaa keskenään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti