keskiviikkona, toukokuuta 31, 2017

Väriteoriaa: samppanjavärit

Tämä teksti on osa väriteoria-sarjaa.

Samppanja on melko hiljattain löydetty diluutioväri, se kuvattiin omana väriryhmänään 1996. Se vaalentaa sekä mustaa että ruskeata väriä, ihoa ja jossain määrin myös silmiä. Samppanjanrautiaan (gold champagne) ja samppanjanruunikon (amber champagne) väritys muistuttaa paljon eriperintäisiä voikkovärejä, eli voikkoa ja ruunivoikkoa. Samppanjavärien peitinkarvan sävy ei yleensä ole niin intensiivisen lämpimän keltainen kuin voikkoväreillä vaan läpikuultavampi, viileämpi ja ohuempi, jos väreistä voi näin sanoa. Samppanjaväreillä esiintyy myös tiettyjä piirteitä, jotka ovat niille tyypillisiä ja niiden avulla voi erottaa samppanjavärin muista väreistä, jos ja kun pelkästä värisävystä ei väriä pysty päättelemään:

– Mustan värin puute: erityisesti tämä näkyy samppanjanruunikon jaloissa ja jouhissa sekä samppanjanmustassa. Musta väri vaalenee tumman-, suklaan- tai harmaanruskeaksi.
– Peitinkarvan metallinen kiilto: peitinkarvan kiilto ei välttämättä aina näy valokuvissa kovinkaan selkeästi. Kiiltävää karvaa esiintyy myös ahaltekeillä ja muilla vanhoilla venäläisroduilla, mutta tällä ei ole mitään tekemistä samppanjavärien kanssa.
– Peitinkarvan käänteinen papurikkokuviointi: erityisesti rungossa saattaa olla tummempaa papurikkokuviointia.
– Ihon vaaleanpunaisuus ja täplikkyys: varsoilla iho on vaaleanpunainen, iän myötä ihoon ilmestyy harmaita, tummempia täpliä, mutta iho pysyy kuitenkin pääsääntöisesti vaaleanpunaisena tai laventelinsävyisenä.
– Vaaleanruskeat silmät: samppanjavarsat syntyvät sinisilmäisinä, ajan mittaan ne muuttavat väriään ja aikuisilla silmät ovat pähkinänruskeat tai meripihkan väriset.
– Jouhien haalistuminen: samppanjavärisillä hevosilla on raportoitu toisinaan voimakasta jouhien haalistumista auringonvalossa.
– Varsaväri: toisin kuin useimmilla väreillä, samppanjavarsat syntyvät aikuisväriään tummempina ja vaalenevat iän myötä. Varsojen iho on kuitenkin puhtaan vaaleanpunainen.

Samppanjavärit ovat erittäin harvinaisia. Niitä esiintyy nykytiedon mukaan vain amerikkalaisilla roduilla ja sen perusteella oletetaankin, että samppanjamutaatio on syntynyt Amerikan mantereella tai sitten se ainakin on kadonnut Euroopasta tyystin, mutta säilynyt Amerikkaan viedyillä hevosilla. Toisaalta sitä ei esiinny lainkaan eteläamerikkalaisillakaan roduilla, joten tutkijat pitävät epätodennäköisenä sitä, että se olisi tullut Amerikan mantereelle ainakaan espanjalaisperäisten hevosten mukana.
American Cream Draftilla samppanjanrautias on rodun tavaramerkki ja oletettavasti ainoa hyväksytty väritys. Muilla roduilla samppanja on erittäin harvinainen, vaikka sitä esiintyisikin.

Samppanjavärejä tiedetään esiintyvän seuraavilla roduilla:
– American Cream Draft
– Miniatyyrihevonen (ainakin amerikkalainen)
– Missourinfoxtrotter
– Mountain Pleasure Horse ja lähisukuiset rodut (epävarma)
– Quarter-hevonen ja lähisukuiset rodut (paint, appaloosa, quarab, quarter-poni)
– Saddlebred
– Tennesseenwalker

Ei kommentteja: