keskiviikkona, lokakuuta 30, 2019

Astutusten voimassaoloaika

Tämän aihepiirin tarjosi jälleen kerran Keskustan topikki, jossa pohdittiin sitä, miten kauan astutus on ns. voimassa. Pääasiassa kyse on siitä, että ori astuu vieraan tamman, mutta varsan sivuja ei jostain syystä tule nopeasti, niin muuttuuko astutus jotenkin tapahtumattomaksi ajan myötä. Vastasin topikkiin jo jotakin nopeaa, mutta asia vaatii mielestäni tarkempaakin pohdintaa. Jos eläisimme täydellisessä virtuaalimaailmassa, kaikki varsat tietenkin saisivat sivut aina, nopealla aikataululla ja kasvattaja ne muistaisi oriinomistajallekin ilmoittaa. Silloin tätäkään asiaa ei tarvitsisi pohtia sen kummemmin. Kuten kuitenkin tiedämme, ei tähän päästä ja tarkoitan tässä kaikkien muiden leväperäisten virtuaaliharrastajien lisäksi myös erityisesti itseäni. Eikä kyse ole aina edes leväperäisyydestä varsinaisesti, topikissa tuli ilmi tilanne että varsa tehdään myyntiin ja se ei mene kaupaksi, joten jossain vaiheessa kasvattaja kyllästyy tyrkyttämään sitä ja päättää unohtaa varsaa koskaan olleenkaan.

Miten meillä sitten tehdään asiat?
Oriinomistajana pyrin astutuksen sovittuani merkitsemään sen myös oriin omalle sivulle, ajankohdan, tamman nimen ja linkin kera. Näin toimin myös omien tammojen astutusten kanssa ja pyhä tarkoitus on että oriiden sivuilla näkyisi täydellinen jälkeläislista. Lisäksi astutusta sovittaessa pyydän, tai ainakin toivon, tammanomistajan ilmoittavan varsan osoitteen kun se omat sivunsa saa. Minulle ei sinänsä ole väliä, tuleeko varsan osoite viikon vai kolmen vuoden kuluttua, kunhan nyt joskus saisin sen.

Mutta koska mainitsin adjektiivin "leväperäinen" tuossa jo kertaalleen, ei ole mitenkään tavatonta että en muista/jaksa/ehdi/viitsi lisätä sitä astutustietoa oriin sivulle kun se on sovittu ja sitten se jää roikkumaan. Välillä on käynyt niin että saan hyvinkin pitkän listan orieni jälkeläisten sivuja sähköpostiin ja orien sivuilla ei ole edes mainintaa mistään astutuksesta. Joskus jos astutus on vanhempi, en välttämättä muista koko asiaa sovitun. Joku voisi nähdä tämän ongelmana, jokuhan voisi "väärinkäyttää" meidän oreja ja ilmoittaa niille vain varsoja vaikka en ole koskaan ehkä hyväksynyt kyseisiä astutuksia. Minä taas en jaksa päätäni vaivata tällaisella, minulla on äärimmäisen harvoin syytä olla suostumatta astutuksiin ja eihän se meiltä ole pois jos joku haluaa meidän oreja käyttää omille tammoilleen. Ja yleensä kyse ei tosiaan ole vilpistä vaan siitä että minä en ole saanut hoidettua omaa osuuttani astutus-asiasta kunnolla.

Huolimatta siitä, onko astutus merkitty oriin sivulle vai ei, se on kuitenkin voimassa "ikuisesti". Se on tapahtunut kun se on kerran sovittu ja siitä pidän kiinni. Harvoin, jos koskaan, poistan edes ikivanhoja astutustietoja oriiden sivuilta. En näe siinä hirveästi pointtia enkä todellakaan kahlaa hevosten sivuja läpi astutuslistoja selaten. Jos reaalimaailmaan verrataan, niin voihan olla että tamma ei ole tullut kantavaksi tai on luonut varsansa tai varsa kuollut tai jotain muuta. Astutus on silti tapahtunut.

Toisinaan käy toki niinkin, että varsa saa sivut mutta niiden osoite ei koskaan tule minulle asti. En pidä sitäkään varsinaisesti omana ongelmanani, vaikka olisihan se osoite kiva aina saada. Satunnaisesti käyn katselemassa tammojen sivuja, jos niiltä löytyisi varsan tietoja. Joskus löytyy, joskus ei, joskus ei ole edes merkintää siitä, että orini olisi tamman astunut. Jos kasvattia ei löydy edes tallin kasvattilistalta (olettaen että löydän sellaisen), saatan vähän ihmetellä että mikä tämä juttu nyt on ja mihin se varsa on kadonnut, mutta annan asian olla. Tässäkään tapauksessa en yleensä poista astutustietoa oriin sivulta. Ja jos olen rehellinen, niin joskus tapahtuu sellaistakin, että varsan sivut ilmoitetaan tunnollisesti minulle, mutten koskaan saa aikaiseksi lisätä sitä oriin sivuille. Anteeksi kaikille, joille näin on käynyt. Asiasta saa muistuttaa. Se ei kuitenkaan tee varsasta yhtään sen vähempää oriini jälkeläistä.

Tammanomistajana olen todennäköisesti oriinpitäjien painajainen. Sovin kyllä astutuksia mielelläni ja aika hyvällä prosentilla lisään ne myös sekä kasvattilistalle että tamman omille sivuille. Kasvattilista on se paikka, jossa on kaikki varsat ja jos varsa sieltä puuttuu, sitä ei ole olemassa. Sivujakin lupaan ilmoittaa, tosin viime vuosina olen pyytänyt oriinomistajia olemaan kärsivällisiä tämän suhteen. Kasvattilista laahaa kolme vuotta jäljessä (minulla on vuonna 2016 syntyneitä kasvatteja, joilla ei ole sivuja vieläkään) ja vaikka vieraiden orien varsojen sivut ovat muita korkeammalla prioriteettilistalla, ei se hommia hirveästi nopeuta. Saattaa siis hyvinkin mennä vuosi tai pari, että varsa saa sivut. Ja rehellinen ollakseni, en aina muista/jaksa/ehdi/viitsi ilmoittaa niitä varsan sivuja... Tästä huolimatta oletan silti, että kerran sovittu astutus on ok kuitenkin, kun se on... no, sovittu.

–S

Ei kommentteja: