maanantaina, toukokuuta 24, 2021

Esittelyssä vanha ja pitkä RBSH-suku

Olen paraikaa käymässä läpi Ionicin RBSH:ita ja ajattelin esitellä vanhasukuisen oriin Wygrana Mésjatsin. Kuten näkyy, se ei ole oma kasvatti, sinänsä se siis on jo harvinaisuus Ionicin RBSH:iden joukossa. Ostin oriin Alegresta viitisen vuotta sitten sukunsa takia, sillä jo heti silmällään näki että nyt on todella vanha suku. 

Ori ja sen suku olivat kuitenkin pitkään jonkinlaisia mysteereitä ja ovat vähän vieläkin, sillä en esimerkiksi tiedä oriin kasvattajaa. Tiedän että sillä on kasvattaja, sillä pääsin joskus sen jäljille, mutta koska en kirjannut mitään ylös, langanpätkät sekosivat ja katosivat. En muista edes, että kumpi oli kasvattajatunnus, Wygrana vai Mésjats. Jompikumpi nimittäin oli! Jos jollain on tietoa tai edes hataria muistikuvia, niin kuulisin mielelläni. (Edit: se on muuten Mésjats, VRL juoruaa. Kasvattaja on Tahvonautti, joka on enimmäkseen kasvattanut puoliverisiä enkä tiedä mikä tämä Mésjats edes on)

Vuosien mittaan joidenkin hevosten sivut ja tiedot ovat kadonneet aivan perusteellisesti. Kun aloin kasata oriille pitkää sukutaulua, ensimmäisessä versiossa oli melko paljon kysymysmerkkejä. Olen viikonlopun uurastanut Archive.orgin, VRL:n ja Googlen parissa ja olenkin hyvin ylpeä, kun olen saanut selvitettyä oriin suvun lähes täysin. Kysymysmerkkejä löytyy edelleen, mutta tuntemattomillekin pystyy sentään rodun päättelemään ja se on tärkeintä, sillä projekti sai alkunsa veriprosenttien laskemisesta. En minä epäile siinä olevan liian vähän venäläistä vaan ihan silkasta uteliaisuudesta. Enpä tiennyt millaiseen pusikkoon pääni työnsin, mutta onpahan nyt tehty.

Wygranan suku on melkoinen läpileikkaus RBSH:n historiaa ja se sisältää niin paljon legendaarisia nimiä ja kasvattajia että vanhaa harrastajaa ihan huimaa. Siellä on jotakuinkin kaikki kasvattajatunnukset, joilla on ollut mitään tekemistä RBSH:n kanssa ja aika monia muita kuuluisia kasvattajia, joilta on tullut täysiverisiä ja puhtaita venäläisiä: Zeni, Quiero, Koululaakso, Greymask, Angelniemi, Rainy Days, Marinea, La Siréne, Immortelle, Nétts, Grdota, Whitewood, Agave, Redrock, KTN, Kalmoniemi, Gin, Ionic tietysti, Sarga, Rusviest, Sprietland, Yélna, Cullamore, Waterfall...

Jos suvusta pitäisi poimia joitain erityisen maininnan arvoisia hevosia, niin ainakin iieeiei. Moderato K, Kalmoniemen kasvattama ahaltek-ori, joka oli tiettävästi ensimmäinen koskaan kantakirjattu ahaltek. Miksi se on merkittävä asia? No, kun puoliverisiin, suomenhevosiin ja poneihin tottuneet NJ- ja ktk-tuomarit aikoinaan saivat eteensä ensimmäiset ahaltekit, niin palkinnot olivat tiukassa. Moderato oli merkittävä ori myös ahaltek-jalostuksen puolella.

Sitten on suvussa kolmeenkin kertaan esiintyvä RBSH-ori BDJ Yaroslav, Marinean kasvatti. Tuota pidettiin huippusukuisena kuulemma tuohon aikaan, isä oli KWB Studin omistama budjonnyori Ledik, saattoi olla kisattu ja ehkä näyttelyvoittajakin. Emä taas oli Virginian lemmikki Wizzerria. En tiedä missä kaikkialla ori vaikutti, mutta se ja sen varsoista ainakin ori AG Yaromir olivat ihan tunnettuja hevosia tuolloin.

Suvussa on toinenkin tuon ajan tunnettu budjonnyori, nimittäin Danchello. Ledikin tavoin sitä käytettiin enimmäkseen RBSH-jalostuksessa eikä kumpikaan ole tietääkseni jäänyt elämään puhtaisiin budjonnysukuihin. Niitä saattoi löytyä Kerpan hevosien suvuista vielä suhteellisen myöhään, mutta ovat sittemmin kadonneet, ilmeisen peruuttamattomasti.

Emän isälinja tulee Sunflower's Al Sheikistä, joka oli elinaikanaan tunnettu ja paljon käytetty ori. Sillä oli ainakin Ch-titteli ja ktk-palkinto, noina aikoina ne olivat kovaa valuuttaa jalostusmarkkinoilla. Eiköhän tuo esiinny vieläkin pitkäsukuisten arabien suvuissa, jos tarpeeksi kaukaa jaksaa kaivaa.

Niin, mites RBSH:sta arabia löytyy, kun se ei ole jalostuksessa sallittu rotu? Ei sinänsä olekaan, mutta angloarabi on ja sitä kautta "Sheikkikin" on RBSH:n esivanhemmaksi päätynyt. Mutta löytyy arabia Wygranan suvusta muutenkin. Ieeeii. on terskinhevoseksi merkitty KTN Zednik, jonka emä on tersk-tamma Stella (terskien kantatammoja tämä!), mutta isänä on arabiori. En tiedä miten tämä vertautuu reaalimaailmaan, tersk on toki pitkälti arabeihin pohjautuva rotu enkä pitäisi mitenkään yllättävänä, jos sen jalostuksessa voisi käyttää arabeja ainakin joillain ehdoilla. En siis ole koskaan vaivannut erityisesti päätäni tällä kysymyksellä, tosin erittäin harvoin tulee tällaisia terskejä vastaan ja ne ovat poikkeuksetta muinaisia, kuten Zednik (s. 2003). 

Wygranalle on syntynyt pari varsaa menneinä vuosina ja se olisi periaatteessa valmis lopetettavaksi. Onhan meillä noita vanhasukuisia RBSH:ita enemmänkin ja muutenkin hevosten määrä on paisumassa melkoiseksi, mutta jotenkin en nyt vielä raaskisi lopettaakaan tätä... 

2 kommenttia:

TK kirjoitti...

Sunflower's Al Sheikille löytyy sivut täältä: http://web.archive.org/web/20030218145346/http://www.kolumbus.fi/rocky.mountain/sheikki.htm

Ja koska uteliaana piti alkaa tonkia outoja arabeja ja sukuja, tuli vastaan myös DT Sound of Ocean: web.archive.org/web/20040314042346/http://www.geocities.com/hamypurontalli/sonja

Aallon Amorinalle löytyi tällainen: http://web.archive.org/web/20030111091008/http://www16.brinkster.com/quiero/omat/Picasso.html

Ja samalla tuli vastaan Imperial Fire Dufter: http://web.archive.org/web/20020328151752/http://www.angelfire.com/grrl/itamaa/xx/Fire.html

Ja vielä Cordiale Concorde C: https://web.archive.org/web/20021215004238/http://personal.inet.fi/cool/kraften/cessi.htm

S + Gin kirjoitti...

Kiitoksia noista osoitteista! En ole kaikkia hakenut tuohon sukuun niin kovin säntillisesti, tässä vaiheessa riitti että sai nimet tai edes rodut jotenkin kohdilleen. Mutta täydennän toki mielelläni sukua ja hyvä tietää että esimerkiksi tuo Imperial Fire Dufter ei ole EVM-hevonen, epäilin sitä ja Aallon Amorinaa EVM-hevosiksi alunperin.