maanantaina, lokakuuta 18, 2021

Ionicin morganinhevoset ja muutakin yleistä morganeista

Olen viime aikoina tahkonnut läpi morganinhevosia ja tekee mieli sanoa rodusta sananen.

Morganinhevosten kanssa on olevinaan ongelmia sekä minulla että muilla (harvalukuisilla) kasvattajilla: kaikki pitkäsukuiset hevoset ovat sukua keskenään ja jalostus vaikeata siksi. Törmään itsekin tähän omien hevosteni kanssa. Suvuissa pyörii ne samat nimet vähän turhan usein. Aika moni näistä nimistä alkaa kasvattajatunnuksella Arcadia. Joskus olen morganeita etsittäessä törmännyt pyyntöön, että olisi kiva jos ei olisi arcadialaisia suvussa.

Ymmärrän täysin! On niitä itselläkin! Tämä ei tietysti ole mitään Arcadian dissaamista, sillä se talli teki todella merkittävän työn morganeiden kanssa ja jos arcadialaisia ei olisi, olisimme paljon pahemmissa ongelmissa. Pidän Arcadiaa yhtenä merkittävimmistä morgan-kasvattajista.

Hassua sen sijaan on se, että tilanne silti on tämä vaikka vuosien mittaan morganeilla on ollut muitakin merkittäviä kasvattajia, joskaan ei ehkä yhtä isoja kuin Arcadia. No, tietenkin iso osa varhaisten vuosien hevosista ja kannasta on kadonnut ja vaikuttaa nykyhevosten suvuissa kaukana ja vain muutamien jälkeläisten kautta.

Morganilla on nimittäin pitkä historia virtuaalimaailmassa. Ensimmäistä kasvattajaa en tiedä, mutta Greymasks ja Vaahtera ovat hyviä arvauksia. Magnetic Morgans & Morabs kasvatti morganeita vuonna 2002 tunnuksella MMM ja se lienee ensimmäinen pelkkiin morganeihin keskittynyt talli virtuaalimaailmassa. Muutamia sen kasvatteja näkee vielä nyky-morganeiden suvuissa, jos tarpeeksi pitkälle kaivaa. Crescent Stud saattoi olla MMM:n aikalainen tai tuli kuvioihin ainakin hyvin pian sen jälkeen. 

Mutta on morganeita ollut muuallakin! Kerpalla niitä on ollut kautta vuosien, Mustang-talli, Winterhill, Wynona Ranch, Bayou d'Armens, Sunrise, Koululaaksossa oli yksi ori, Knoxdale, Salpicar, VF Miniatures, Tijuana, Tuuliharja, Ravenwood, Hazard, Birch Bark Ranch ja tietenkin Ionic. Eikä tässä ole vielä kaikki edes.

Ionicin morganeiden tarina on tuttu muidenkin rotujen kohdalta: se kuului alkuperäisiin kasvatusrotuihin ja varsoja syntyi kolmisenkymmentä vuosina 2004-06. Meillä oli ihan tuontitoimintaakin, sillä suurin osa morganeista oli omia tuonteja. Ostohevosia oli suhteellisen vähän. Sitten rodusta piti luopua, syistä x, y tai z, joita en nyt muista. Morganin kanssa kuitenkin kävi samalla tavalla kuin muutaman muunkin: siitä luopumisesta ei tullut oikein hirveästi mitään. Aloin nimittäin kehitellä uusia hevosia jo vuonna 2008! Kuitenkin edellisenä vuonna olin näemmä onnistunut hyvin tehokkaasti hukkaamaan suurimman osan vanhoista morganeista ja nyt kun katselen muutamiakin vanhoja oreja ja niiden sukuja, taidan hyödyntää pakasteen käytön mahdollisuuden. Katsokaa nyt herran pieksut tätäkin oria ja sen isää!

Tällä hetkellä Ionicin morganeiden tilanne ei ole huonoin mahdollinen, sillä meillä on useampiakin lyhytsukuisia hevosia, osa jopa ihan kokonaan uusista sukulinjoista. Lisäksi Taciturnin Hazard tekee näemmä mittavaa uusien sukujen tuontia. Pitäisi ehkä itsekin.

Meidän morganimme kilpailevat pääsääntöisesti ARJ:n saddleseat- ja ajoluokissa. Useimmilla on päälajina jokin saddleseat-lajeista ja sitten ajoluokkia harrastellaan niiden ohessa. Varsin harva on erikoistunut pelkkiin ajoluokkiin. Toki seasta löytyy muutama hassu WRJ-kisaaja, mutta sen lajin hevoset tahtovat aina jäädä quartereiden jalkoihin. Jos en olisi niin innoissani ARJ:stä ja porrastetuista, voisin kilpailuttaa morganeitani monipuolisemminkin, esimerkiksi valjakossa ja helpon tason olympialajeissa.

– S

Ei kommentteja: