maanantaina, lokakuuta 04, 2021

Suosikkihevosia: Ikhar Eton

Kirjoitin joulukalenterissa suosikkihevosista ja siitä, mikä tekee hevosesta suosikin (en tiedä, vaihtelee) ja miten se näkyy hevosen sivuilla (ei välttämättä mitenkään). Ajattelin esitellä tässä yhden pitkäaikaisen suosikin, ukrainalaisori Ikhar Etonin. Ikhar on muuten esitelty kuukauden valintana vuosi hankkimisensa jälkeen (Esittelyssä kuukauden valinnat, lokakuu 2013).

Ikhar on takuulla yksi niistä hevosista, joista ei varmaan kukaan osaisi arvata, että ajattelen sitä erityisen lämmöllä. En ainakaan usko niin, sillä varmasti ulkopuolisen silmään se on ihan perus-hevonen, joita Ionicissa on todellakin toista tuhatta. Rotu on tietysti hivenen sieltä eksoottisemmasta päästä, muttei Ionicin mittapuulla. Nimi on varmaan ihan ok, muttei sen kummempaa eikä kuvakaan ole erikoisen hyvä, vai mitä?

Tuossa vanhemmassa esittelypostauksessa tulee jo ilmi se, että Ikharin hankinta oli aikoinaan kyllä iso juttu sen rodun takia. Muistan olleeni yllättynyt kun löysin suvullisen ukrainanratsuhevosen ja olin tosi iloinen että sain sen ostettua. Ukrainalainen on harvinainen rotu virtuaalimaailmassa eikä sitä tiettävästi ole kasvatettu juuri muilla kuin meillä ja Trzebielinossa, joka on lopettanut vuosia sitten. Hajayksilöitäkin saa hakemalla hakea. Sitten kun aivan sattumalta löytyi vieläpä suvullinen hevonen, ennestään tuntemattomista vanhemmista, niin se oli (ja on tänäkin päivänä) kuin yllätyslahja.

Eikä siinä vielä kaikki, sillä jostain syystä pidän tolkuttomasti myös Ikharin kuvasta! Olin todella innoissani kun sain sen oriin mukana kaupantekijäisiksi. Juu tiedän, se ei ole teknisesti ottaen erityisen onnistunut: vastavaloon otettu niin että hevosesta näkyy enimmäkseen vain siluetti eikä liikkeen vaihe ole se imartelevin mahdollinen. Taustakin on hieman levoton. Siitä huolimatta jokin tuossa kuvassa kiehtoo, minulla on välillä näitä tämmöisiä kummia fiksaatioita. Koska kuva tuli käytettäväksi ainoastaan tuolla yhdellä hevosella, en ehkä raaski lopettaa sitä ikinä. 

No, tuskin Ikhar ikuisesti elää, mutta vielä nyt jonkin aikaa kuitenkin. Tämä on todennäköisesti niitä hevosia, joiden lopettamista harkitsen pitkään ja sittenkin kaduttaa.

—S

Ei kommentteja: