Lokakuussa esille pääsevät ukrainanratsuhevosori Ikhar Eton, quarter-tamma Queen Lena Ion ja talleista Special Ring
Ikhar Eton oli löytyessään todellinen lottovoitto. Yrittäkääpäs itse löytää suvullinen ukrainanratsuhevonen, jos jätetään Ionic huomiotta. No jaa, saahan niitä tietysti Trzebielinosta nykyisin, mutta niin tai näin, erisukuinen ukrainalainen on sen verran eksoottinen löydös, että pakkohan se oli korjata talteen. Ja komea ori tuo onkin!
Ikhar hankittiin meille siitoshevoseksi, kuten yleensä kaikki meille ostetut hevoset. Vielä se ei kuitenkaan ole päässyt tammoja astumaan, mutta se toki ei johdu tammojen puutteesta vaan siitä, että viime aikoina ukrainalaiset ovat jääneet vähän venäjänratsuhevosten jalkoihin. Siitä huolimatta jo yksinomaan Ionicista löytyy ainakin neljä oman rodun tammaa, jotka ovat suvultaan sopivia Ikharille, ja vielä useampi, jos ei jaksa välittää sukujen tasaisuudesta. Voin siis povata oriille vähintäänkin kelvollista tulevaisuutta yhtenä Ionicin ukrainalaisjalostuksen tukipylväänä.
Queen Lena on ihan meidän uusimpia tulokkaita (juu, olen nyt vasta tekemässä alkuvuoden kasvateille sivuja). Sen isä myytiin vastikään ja sen väri muuttui siinä hötäkässä voikosta rautiaaksi, joten Lena ei voinut olla tuplavoikko, mutta yksinkertainen voikko kuitenkin, kun emä taas on tuplavoikko.
Vaikka Ionic ei kaiketi alkuaikojen jälkeen ole juuri quarter-kasvattajana profiloitunut, on Lenan suku lähestulkoon kokonaan lähtöisin Ionicista ja Pinkistä. Vain emänisä Fiftysomething on kotoisin muualta, lopettaneesta Ameliesta. Isänemä Ace Queen GA oli alunperin pinkkiläinen, mutta kun laukkaura ei oikein napannut, niin tamma tuli Ioniciin siitoskäyttöön.
Special Ring on erikoistunut kilpailuttamaan ja kasvattamaan ratsutäysiverisiä. Tällaisia talleja ei viime vuosina ole ihan tuskaksi asti ollutkaan, itse asiassa päinvastoin. Ratsutäysiverisiä kasvatetaan kyllä jonkin verran, mutta yleensä ne ovat puoliverijalostuksen jonkinlainen sivujuonne. Niin meilläkin, vaikka aikojen alussa Ionicissa oli ihan kunnon jalostustakin, josta on vielä rippeet jäljellä. Mutta pitkäsukuisen ratsutäysiverisen löytäminen alkaa olla yhä hankalampaa.
Ring on ollut Ionicissa nyt kovasti tapetilla, kun ostin sieltä edellämainitun pitkäsukuisen ratsutäysiverisen, tamma Nenebith Ringin. Sen sukutaulu kertoo, miksi Ringin jalostustoiminnalle pitää nostaa hattua. Tammalla on isän puolelta 5 polvea sukua ja emän puolelta 4, isän suvusta lähes puolet on Ringin omia hevosia ja emän suku on 75-prosenttisesti ringiläistä. Tästä voi tehdä pari johtopäätöstä: kantahevosia on tajuttu keksiä tarpeeksi, niitä on käytetty jalostuksessa riittävästi ja tallin omistaja ei nähtävästi pelkää pitkiä sukuja. Miten moni muu talli voi kehua itseään näin?
Toki kaikki Ringin hevoset eivät ole näitä pitkäsukuisia, itse asiassa kovin harva, kun hevoslistaa katsoo. Mutta joka tapauksessa valikoimaa riittää ja suosittelen Ringiä lämpimästi jokaiselle puoliverikasvattajalle, joka etsii omiin hevosiinsa uutta linjaa ja täyttä verta.
–S
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti