Vuosien tai oikeammin jo vuosikymmenien saatossa virtuaalimaailmaan on luotu joitakin ihan omia rotuja, jotka saadaan aikaiseksi risteyttämällä oikeita hevosrotuja. Kutsun näitä tässä virtuaalisiksi risteytysroduiksi erotuksena virtuaaliroduista. Virtuaaliroduiksi lasken sellaiset rodut, jotka ovat puhtaasti virtuaalisia, tänne luotu ilman minkäänlaista yhtymäkohtaa oikeisiin rotuihin tai hevosiin, ja joita ei saada risteyttämällä muita rotuja keskenään. Virtuaalirotuja ovat ainakin karpaaninhevonen ja anastafjahinhevonen.
Yhteinen piirre useimmille virtuaalisille risteytysroduille on se, että ne nojaavat ainakin jossain määrin sellaisiin risteytyksiin, joita tehdään reaalimaailmassakin. Niistä useimmat eivät ole siis ihan täysin omasta päästä repäistyjä sekoitelmia. Muutamat rodut ovat oikeastaan "laajennuksia" olemassa oleviin rotuihin. Tällainen on esimerkiksi virtuaalinen ratsuponi VRP, jonka tavoite ja rotumääritelmä on sama kuin suomalaisen ratsuponin, sillä vain on laajempi jalostuspohja.
Tässä on lyhyet esittelyt niistä virtuaalisista risteytysroduista, joita tiedän.
Arabian Warmblood (AWB)
AWB on yksinkertaisesti puoliverinen, jonka suvussa on vähintään 12,5 % arabianhevosta. Muuten sen tulisi täyttää tavallisen puoliverisen standardit rakenteen suhteen, toki arabiveri saa näkyä. AWB on oikeastaan ihan tavallinen puoliverinen eikä sitä ehkä tarvitsisi pitää edes omana rotunaan, sillä arabi on hyväksytty todella monessa pv-kantakirjassa. Reaalimaailmassa arabeja käytetään nykyään harvakseltaan puoliverijalostuksessa, koska kriteerit ovat niin tiukat eikä arabi vastaa kaikilta osin sitä, mitä jalostushevosilta haetaan. Virtuaalimaailmassa tilanne toki on eri, mutta melko harvinainen näky arabi täälläkin on puoliveristen suvuissa.
Baffner Estate Sport Horse (BESH)
BESH on tuore tulokas virtuaalimaailmassa, itse asiassa se on kehittymässä vasta ja rotu- tai jalostusmääritelmät ovat vielä keskeneräisiä. Se on sinänsä vähän erikoisempi, että rodun kehittäjät haluavat ainakin toistaiseksi pitää sen kehitystä osin omissa käsissään. Se on risteytysrotu, mutta BESHiksi saa nimittää ainoastaan sellaista risteytystä, joka on lähtöisin rodun kotitallilta, Baffner Estatesta. Ulkopuoliset voivat jalostaa BESHejä ainoastaan BESH-vanhemmista, eivät risteyttää rotuja keskenään. Rodun pääasiallinen idea onkin olla kehittäjiensä hieman eksoottisempi hyvän mielen projekti.
Finnish Heavier Sport Horse (HSH)
HSH on tiettävästi virtuaalimaailman ensimmäinen risteytysrotu, mutta se ei koskaan lähtenyt lentoon. Pääpiirteissään siinä yhdistettiin perchenhevosta täysi- tai puoliverisiin, tarkoituksena oli saavuttaa raskaampi valjakkohevostyyppi. Tällaisia perche-risteytyksiä teetetään maailmalla jonkin verran ja juurikin samankaltaisin tavoittein.
Tarkemmin historiasta ja rodusta löytyy tietoa VirtuaaliWikistä: Finnish Heavier Sport Horse.
Russian-based Sport Horse (RBSH)
RBSH lienee virtuaalisista risteytysroduista vakiintunein, tunnetuin ja sieltä vanhimmasta päästä. Virginia kehitti sen vuonna 2002 ja se sai heti alkuvuosina useampia innostuneita kasvattajia. Myöhemmin sen suosio on hiipunut, mutta missään tapauksessa se ei ole kadonnut.
RBSH:n jalostuspohja koostuu venäläisistä ratsuroduista, näitä risteytetään joko keskenään tai mieluummin englantilaiseen täysiveriseen tai angloarabiin. Venäläisrotujen ja täysiveristen risteytykset ovat olleet suosittuja kautta aikain ja esimerkiksi budjonny rotuna on tällaisista syntynytkin alunperin.
RBSH:n jalostusmääritelmä ja rotumääritelmä kommentteineen löytyy VirtuaaliWikistä. Minulla on harkinnassa määritelmien päivitys Virginian luvalla. Ainakin värimääritelmä kaipaa päivitystä, koska tieto väreistä on karttunut melko hurjasti 20 vuodessa. Muitakin pikkuviilailuja voisi tehdä.
Seepraponi
Esittelen seepraponin nyt tässä samassa tekstissä, vaikka se ei oikeastaan ole risteytysrotu siinä mielessä, että otettaisiin seepra ja poni ja risteytettäisiin ne keskenään. Ensinnäkin nämä tämmöiset risteytykset kyllä olisivat mahdollisia, mutta varsat ovat lajiristeytyksinä lisääntymiskyvyttömiä. Toiseksi virtuaalimaailman ensimmäiset seepraponit ovat olleet EVM-hevosia, siis valmiita seepraponeja ja vertautuvat sellaisina enemmän karpaanin- tai anastafjahinhevosiin. Seepraponille ei olekaan olemassa mitään jalostusohjetta.
Sim-Game Sport Horse (SGSH)
SGSH:n kehitti Aavistus alkuvuodesta 2012, mutta Virginia oli suuna päänä mukana keskustelussa. SGSH on lyhyesti sanoen puoliverisen ja jonkin toisen lämminverisen hevosrodun risteytys. Rotuyhdistyksellä oli kattavat sivut määritelmineen ja jalostusohjeineen, mutta ne ovat kadonneet netistä. Onneksi ne löytyvät täydellisinä Web Archivesta.
Olen miettinyt SGSH:n osalta sitä, että kun Aavistus on kerran lopettanut, niin voisinko ottaa SGSH:n ns. "itselleni". Rotumääritelmä voisi kaivata vähän selkeyttämistä ja kenties jalostusmääritelmäkin. Ainakin ne kaipaisivat sitä, että tiedot kirjoitettaisiin talteen, ettei tarvitsisi joka kerta hakea niitä Archivesta.
Sim Sport Pony (SSP) ja Sim Sport Warmblood (SSW)
SSP ja SSW ovat Sandin vuonna 2014 kehittämiä risteytysrotuja, joiden jalostusohjeet ovat hyvin löysät. SSP:ssä tulee olla aina jotain puoli- tai täysiverirotua sekä jotain ponirotua, muutama rotu on kokonaan kielletty (sh, isl, nvh, hafl ja kv- ja lv-ravihevosrodut), mutta muuten kenttä on auki. Jalostuspohjan laajuudesta johtuen SSP:llä ei ole varsinaista rotumääritelmää, koska tyyppi voi vaihdella paljon. Säkäkorkeuden tulee olla alle 149 cm.
SSW on samankaltainen jalostusmääritelmältään. Kielletyt rodut ovat samat eikä siinä saa olla ponia. Sen sijaan puoli- tai täysiveristä täytyy olla. Muuten kaikki kylmä- ja lämminverirodut ovat sallittuja, myös askellajirodut, jotka on SGSH:ssa kiellettyjä. Silläkään ei ole rotumääritelmää sen paremmin kuin että säkäkorkeuden tulee olla vähintään 149 cm.
Spotted Draft Horse (SDH)
SDH oli muistaakseni Tijuanan omistajan kehittelemä lehmänkirjava kylmäveriristeytys. Tiedot siitä ovat kadonneet melko tavalla kokonaan, sikäli jos niitä koskaan erityisesti olikaan missään. VRL:n rekisterissä on muutamia vuonna 2010 tai sitä aiemmin rekisteröityjä SDH:ita. Kaikki, joilla sukua on, ovat paint-kylmäveri -risteytyksiä, kylmäverisenä on käytetty perchenhevosta ja shirenhevosta.
Virtuaalinen ratsuponi (VRP)
VRP on minun ja Virginian suhteellisen sivuun jäänyt projekti. Kuten mainitsin tekstin alussa, se on käytännössä ratsuponi, jolla on laajennettu jalostuspohja. Sen jalostukseen on valittu sellaisia rotuja, jotka ovat samankaltaisia rakenteeltaan, tyypiltään ja käyttötarkoitukseltaan kuin suomalaisen ratsuponin jalostuksessa käytetyt rodut. Mukana on poniroduista mm. kaspianponi ja australianponi, ja hevosroduista shagya, terskinhevonen, pintabian, ara-appaloosa ja muutamia itäeurooppalaisia puoliverimäisiä rotuja, kuten gidran ja malopolski. Lista voisi kaivata tarkistamista ja päivitystäkin, tosin en tiedä kuinka moni harrastaja on edes kiinnostunut tästä.
– S
SGSH:lle olisi kyllä hienoa saada uudet, toimivat sivut, tai ainakin edes linkattavaksi rotumääritelmä muualta kuin Archivesta. :D
VastaaPoistaSGSH on kiva tällaiselle ei-puokki-ihmiselle. Ei tarvitse raapia päätään puhki kantakirjojen kanssa, ja hyväksytyjen rotujen kirjo on niin laaja että materiaalia löytyy jalostukseen aina.
Siis ensimmäinen Jaa-ääni sille, että ottaisin SGSH:n hoteisiini! SGSH on minustakin kiva rotu ja meiltäkin niitä löytyy joitain kappaleita. Jotenkin en sitten kuitenkaan ole lämmennyt SSW:lle, joka olisi vielä SGSH:takin väljempi rotu. Ehkä se on jo sitten liiankin väljä, mutta toisaalta heräsi jonkinlainen kiinnostus kokeilla. Tennesseenwalker yhdistettynä puoliveriseen, hmm... Johan meidän askellajisukuisia SGSH:ita on kilpailutettu ARJ:n pleasure drivingissa (joka nyt on muutenkin avoin ihan kaikille roduille).
VastaaPoista