maanantaina, helmikuuta 21, 2022

Yleiset nimet Ionicin pitkäsukuisten arabien suvuissa

Lupasin uutena vuotena puuhailla tänä vuonna arabien kanssa ja olen tässä vähitellen alkanut sitä lupausta lunastaa. Olen siis vähitellen tehnyt sivuja vanhoille kasvateille ja miettinyt uusia varsoja, varsinkin sellaisia, joiden vanhemmat ovat niitä vuonna 2010-12 syntyneitä ikänestoreita. Kovin montaa pitkäsukuista hevosta ei tarvinnut perata läpi, kun totesin, että löytyy joitain nimiä, jotka ovat kovin, kovin yleisiä meidän arabisuvuissa. Tässä on jonkinlainen katsaus niihin.

t. Abia Ion (Rikky Rikkardo – Amab Sharion)
Vuonna 2005 syntyneen Abian suosiota ei tarvitse sinänsä arvuutella: sen isä on Rikky Rikkardo, meille vieras ori, joka oli törkeän komea ja Virginian suosikki. Abia itse tosin jätti vain kolme puhdasta arabivarsaa Ioniciin, mutta niistä kaikki ovat olleet todella käytettyjä. Näistä ainoa ori oli Ashraf Ion, jonka suosioon vaikutti oriin hieno kuva ja sen isä, Equivalent Ion (Starline Enzo – Zaby Ashqar), joka oli yksi suosikki aikanaan myös. 
Joka tapauksessa kun Abian jälkeläisten varsamääriä katsoo, ymmärtää kyllä hyvin, miksi tamma on vieläkin melkoisen yleinen näky suvuissa. Se alkaa kuitenkin vähitellen jäädä armeliaasti sinne 5. sukupolveen ja sen taakse.

t. Zabhais GA (Ibn Ibhais GA – Zarifa GA) ja o. Wajaz GA (Walew GA – Jazmina GA)
Nämä kuuluvat vuonna 2008 keksittyyn tuontiryppääseen, samoin kuin vanhempansa ja yhteiset varsansa t. Zabaglione GA ja o. Zabjaz GA. Nämä tulivat silloin varmasti todella tarpeeseen, mutta näin jälkiviisauden hehkussa on todettava, että niitä tuli käytettyä silloin ihan liikaa. Lisäksi edelleen on elossa muutama hevonen, joka on isä on Wajaz GA. Voi kauhea.

t. Abrikonis GA (Etrusk GA – Abrikonia GA) ja o. Pariz GA (Prinzip GA – Corunda GA)
Näiden tarina on samanlainen kuin Zabhaisin ja Wajazin: ovat ns. suvullisia tuonteja, vuotta aiemmin keksitty kuin nuo kaksi aiemmin mainittua. Nähtävästi tarpeeseen nekin ovat tulleet, koska ovat edelleen niin harmillisen yleisiä nimiä sekä yhdessä että erikseen. Ja ovatpa nuo molempien vanhemmatkin jonkinasteisia mieliharmeja tätä nykyä, varsinkin Abrikonisin isä Etrusk yleisesti ja koko Abriko-tammalinja.

t. Alizza Ion (Gajrat – Saint Elizabeth)
Alizza on yksin vastuussa siitä, että emänsä Saint Elizabethin ja sen emän Cleopatran sukulinja yleensä Ionicissa jatkuu. Se onkin vanha linja, sillä Saint Elizabeth oli varmaan yksi ihan ensimmäisiä Ioniciin tulleita hevosia, sivujen tekopäivä on 24.1.2004. Saint-linja on edelleen tosi elinvoimainen siinä mielessä että hevosia on paljon, mutta se tekee Alizzan nimen jopa harmittavan yleiseksi. Alizzan isä on myös yksi vanha suosikki, EVM-sukuinen Gajrat.

t. Darca GA (Galaktika GA – Diana GA) ja o. Orientika GA (Okapi GA – Titanika GA)
Myös nämä ovat tällaisia suvullisia tuonteja, joita on nähtävästi käytetty sitten hieman liian innokkaasti. Erityisesti pitää mainita näiden yhteinen varsa, ori Doryn Origo, jonka varsalistaa katsoessa tulee väistämättä ajatelleeksi, että eikö tuolloin nyt voinut käyttää joitain muitakin kuin vain omia hevosia jalostuksessa...

Todennäköisesti, vaikkakaan ei toivottavasti sukuja peratessa löytyy muitakin nimiä, jotka löytyvät kovin monelta. Joitain vanhempia, "massasukuisia" hevosia panin jo myyntiin. (Mainos-mainos! Keskustassa on Ionicin ikioma myyntitopikki! Menkää ja ostakaa.) Lisäksi jos jollain sattuu olemaan myynnissä pitkäsukuisia arabeja, niin kannattaa tulla tarjoilemaan. Olen nyt suht helppo nakki.

–S

Ei kommentteja: