maanantaina, maaliskuuta 11, 2024

Viikon vinkit

Se on toki tunnettu tosiasia, että erilaiset vinkit ovat käytännöllisiä yleensä vain vinkin keksijälle itselleen. Muut tekevät asioita toisella tapaa ja heillä on sitten taas omat kikkansa, joista ei välttämättä ole avuksi muille. Siitä huolimatta ajattelin jakaa muutamia käyttämiäni konsteja siltä varalta, että jos niistä vaikka olisikin apua jollekulle.

Hakutoiminto Bob Langrishin galleriassa
Bob Langrishin galleriat ovat hyvin laajat. Itse silloin joskus aikojen alussa etsin kuvia lähinnä vain Breed-gallerian alta, jossa kyllä on paljon rotuja ja kuvia, muttei kuitenkaan kaikkia. Hakukenttä löytyy sivun yläosasta otsikon alapuolelta. Kun siihen kirjoittaa esimerkiksi rodun nimen, haku löytää kaikki kuvat, joiden tiedoista se sana löytyy. Tällöin saattaa löytää hyvinkin paljon kaikenlaista sellaista, jota ei pelkistä rotugallerioista löydy.

Nimien keksimisen tueksi DVV ja Kotus
Harvoin sitä tulee itse keksittyä nimiä hahmoilleen, kun ei minulla niitä tarinahahmoja kovin monta ole. Aina joskus kuitenkin täytyy kehitellä uusia henkilöitä, vaikka sitten vain sivuhahmoja tarinan tueksi. Nimien keksiminen näille on vähintään yhtä hankalaa kuin virtuaalihevosille!

Apuna käytän Digi- ja väestötietoviraston mainiota Nimipalvelua, josta voi etsiä käytössä olevia ja olleita sukunimiä. Sieltä voi hakea myös etunimiä ja tilastotietoja niistä. Toinen hyödyllinen linkkivinkki on Kotimaisten kielten keskuksen koostama lista uudissukunimistä.

Etunimien kanssa auttaa myös Ylen artikkeli Kuinka retro etunimesi on. Sinne on koostettu tilastoja etunimistä ja niiden suosiosta eri vuosina. Tämä on tosi käytännöllinen, jos tarvitsee miettiä uskottavanoloisia nimiä eri-ikäisille hahmoille. 

VRL:n hakutoiminnon täysimittainen hyödyntäminen
Olen törmännyt VRL:n hevosrekisterihaun kanssa toisinaan siihen, että haku ei löydä nimen perusteella hevosta, vaikka se rekisterissä onkin. Yleensä nykyään kyseessä ovat hyvin vanhat hevoset, jotka on rekisteröity ennen VRL:n uudistusta vuonna 2009-10. En tiedä, muuttuiko tuossa muutoksessa jotenkin merkistö tai niiden käsittely.

Tuorein esimerkki on mft-ori PI's Can't Handle. Jos kirjoitat tuon nimen VRL:n hakukenttään, tulokseksi ei tule mitään, vaikka nimi on takuulla oikein. Tässä ei ole kyse edes siitä, että nimessä olisi varsinaisen heittomerkin (') sijaan käytetty akuuttia (´). Tämä on muuten yksi juttu, joka saattaa sotkea hakuja, koska haku käsittää nämä tietenkin eri merkeiksi.

Tuo mainittu ori löytyy rekisteristä kyllä, jos haet määreellä PI's Can't* tai *Handle. En tiedä mikä ihme tuota välilyöntiä sanojen Can't ja Handle välissä mahtaa vaivata, kun se ei suostu löytymään. Vastaavia tapauksia on useampia, esimerkiksi Moderato K, Azjihimba Zeni ja Black River's Cassidy Rog, kaikki vanhoja nimiä.

Joskus VRL:n rekisteriä kaivaessa onkin fiksuinta hakea vain yhdellä sanalla tai sanan osalla. Tällöin kannattaa varmuuden vuoksi tietysti valita se hakutermi sellaiseksi, ettei siinä ole noita mahdollisesti vaikeita lainausmerkkejä tai muita erikoismerkkejä. Niin ja täysiveristen kanssa ei voi koskaan tietää, onko hevonen rekisteröity ox-/xx-/x-päätteellä vai ilman, joten pääte pois ja asteriski tilalle.

Kopioi apinana
Minä en koskaan halua kirjoittaa mitään, jos sen voi kopioida jostain. Olen välillä naureskellut itsekseni, että minun näppäimistöstäni varmasti pettää ensimmäisenä ctrl-painike ja toisena kirjaimet c ja v. Minulla on virtuaalihevostelua varten tekstitiedosto, johon olen koonnut kaikenlaisia hyödyllisiä koodeja ja muita tekstinpätkiä. Se on aina tekstieditorissa auki ja käyn sieltä kopioimassa tarvitsemiani asioita. Sieltä löytyy mm. valmis linkki VRL-profiiliin, johon tarvitsee vain kopioida hevosen oma VH-tunnus, varsataulukot oreille ja tammoille ja ikiaikainen hankaluus, voikkogeenin html-koodi C<sup>CR</sup>.

Gmailin labelit
Jos minun täytyy osallistua perinteisiin kilpailuihin, haluan tehdä sen ehdottomasti sähköpostitse. Kaikenlaiset valmiit lomakkeet ja foorumiosallistumiset ovat pahasta, sillä niistä ei jää minkäänlaista muistijälkeä. Sähköpostista ilmoittautumiset löytyvät kätevästi lähetetyistä viesteistä vielä vuosienkin päästä.

Gmailin nerokkuus piilee sen labeleissa. Minulla on oma label kisailmoille ja jos vain suinkin jaksan ja muistan, merkitsen ilmoittautumispostit heti Kisailmot-labelilla. Sitten joskus aikojen kuluttua käyn tarkistamassa tulokset ja kirjaan sijoitukset hevosten sivuille. Kun tämä on tehty, merkitsen sähköpostin labelilla Kisailmot - katsottu. Näen siis heti jo viestilistasta, että tämän ja tuon kisailmon olen käynyt katsomassa jo, ei tarvitse enää vaivata päätään sillä. Voisihan ne katsotut ilmoittautumispostit tietysti poistaakin...

VRL:n massarekisteröinti
Massarekisteröinnistä olen kirjoittanutkin blogissa vuonna 2022 (Joulukalenteri 16: massarekisteröinti), joten en puutu siihen sen enempää. Tyydyn vain toteamaan, että massarekisteröinti tekee elämästä ja kaikesta niin paljon ihanampaa. Jos olet eri mieltä, hanki ensin 3000 virtuaalihevosta ja hakkaa ne omin pikku kätösin yksi kerrallaan rekisteriin. Saatat muuttaa mielesi.

Jos sinulle on jokin hyväksi havaitsemasi kikka-kolmonen, niin kerro ihmeessä!

Ei kommentteja: