Viime CAS-vuoden Breeders' Cupin tulokset ovat vihdoin tulleet kokonaisuudessaan. Täytyy sanoa, että meidän menestys oli erinomaisen heikkoa tänä vuonna.
Ainoat voitot tulivat ensimmäisen päivän ungraded-lähdöistä, kun Postmanringstwice GA voitti Marathonin ja Guerrilla Girl GA Filly & Mare Sprintin. Nämä ovat tietysti ilahduttavia tuloksia molemmille jo vaikka ihan pelkän voittosumman takia. Dirt Milessakin tuli kakkos- ja kolmossijat.
Mutta sitten alkoi tämä viimeisten sijojen suoranainen kahminta. Filly & Mare Turfissa viimeinen oli Going To Ibiza GA. Sprintissä peräti kaksi viimeistä sijaa meni meidän hevosille. Turf Milessa sentään tuli toinen sija, mutta niinpä osallistujiakin oli vain kolme. Pahasti kärventää penkin alle mennyt Steeplechase, viiden hevosen lähdössä Winter Egg GA oli kolmas ja Power Vector viimeinen. Tosin se sentään on positiivista, että hevosia oli mukana peräti se viisi. Viime vuonnahan se juostiin vain pinkkiläisten voimin ja vaikka voitto tuli, ei siitä irronnut enempää iloa kuin tämän vuoden kökkösijoista.
Sen sijaan Turfissa tuli ehkä paras sijoitus, kun Jacuruxy GA oli kolmas kuuden hevosen lähdössä. Tosin sielläkin peränpitäjänä oli meidän Red Mulberry GA.
Ja päälähtö Classic meni sitten ihan puhtaasti taas penkin alle, sijat viimeinen ja toiseksi viimeinen...
No, ei auta valittaa, kyllä me tiedämme miten BC:ssä saa hyvät alkupisteet: sikakisauttamalla hevosia rankasti. Kyllä sieltä aina tipahtelee sijoituksia ja voittoja, joilla saa hyvin kalasteltua alkupisteitä. Niistähän se tälläkin kertaa oli paljolti kiinni, voitte lukea vaikka alkupisteiden perusteella tehdyn analyysin tämän vuoden BC:n suosikeista ja aika moni niistä voitti lähtönsä tai ainakin sijoittui hyvin. Eihän täysiin pisteisiin teoriassa tarvita kuin neljä G1-tason starttia, joista kaikista tulee voitto, mutta harvassapa tällaiset hannuhanhet ovat.
Tohon viimiseen kappaleeseen viitaten lähinnä, että oon itse huomannut myös BC:n arvonnan suosivan aika rajusti sikakisausta.
VastaaPoistaOnhan siellä niitäkin hevosia, jotka on oikeasti menestyjiä ja saa sen täydet 40 pistettä ihan vaan voittamalla vaikka kaikki lähtönsä, mutta kun huolestuttava osa menestyksestä tulee sillä että hevosta viedään kahteenkymmeneenkin kisaan vuodessa.
Mua henkilökohtasesti ainakin nyppii ja on nyppinyt jo pitkään tää BC:n arvonta ja sitä pitäisi muuttaa, mutta eipä ole mun naputukseni (varsinkaan näin epäaktiivisena mitä nyt olen) paljoa auttanut. Itse toivoisin että sikakisaus saataisiin kitkettyä pois laukkamaailmasta, eikä tätä ainakaan edesauta noinkin arvokkaan kisan arvonnan antama tuki.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaOnhan tuo BC:n arvonta hieman epäjärkevä, juuri tuon ylikisaamisen kannalta, mutta millainen arvonta olisi sitten parempi? Mä olen kyllä valmis ajamaan asiaa eteenpäin, jos vain parempi arvonta keksitään jostakin.
VastaaPoistaSiinäpä hyvä kysymys, että mitä nykyisen arvontasysteemin tilalle. En ole erityisen perehtynyt noihin suhteutettuihin arvontoihin ylipäänsä, joten en ehkä ole oikea ihminen neuvomaan.
VastaaPoistaSilti muistaisin, että jossain arvokilpailussa (olisikohan ollut joku Agaven järjestämä?) piti osallistujille merkitä viiden viimeisen startin tulokset. Pitiköhän niiden vielä olla kuluvalta CAS-vuodelta, mutta viisi starttia per vuosi ei kuulosta pahalta. Sitä en muista miten tästä edettiin. Arvottiinkohan kaikille näiden sijoitusten lisäksi satunnaisluku joltain väliltä ja laskettiin yhteen sijoitukset ja satunnaisluku ja se voitti joka sai pienimmän summan. Ei ei, tämä on vain hatara mielikuva.
Suhteutettuja arvontoja on tietysti vaikea toteuttaa, varsinkin niinkin matemaattisesti lahjattoman ihmisen kuin minun, mutta mielestäni kaikkein toimivin arvonta (LJ:n suurkilpailuista) on TC:ssä ja TT:ssä.
VastaaPoistaSiinä otetaan hyvin huomioon hevosen kokonaisstatistiikka, viime sijoitukset mutta lisäksi myös Grade-tason voittojen määrä. Sukupisteet voisi siitä minun puolestani tiputtaa turhana pois, sillä niistä vetelee täysiä pisteitä likimain kaikki muut paitsi evm-hevoset.
Dubai Sim Cupissa on ainakin ollut käytössä tuo, että viiden viime startin tulokset pitää merkata, joka sekin on musta ollut aika toimiva ratkaisu vaikka loppujen lopuksi kallistunkin Triple Crownin arvonnan puolelle.
Joka tapauksessa kumpikaan näistä arvontatyyleistä ei suosi sikakisausta, eikä kummastakaan ole minun mielestäni tullut liian helppoja voittoja ennakkosuosikeille.
VLRY:n kautta tutustuin sellaiseen suhteutettuun arvontaan, jossa käytetään hyväksi tulisielu.netin koulukonetta. Tuolla arvonkoneella osallistujat saavat kouluratsastuksessa käytetyt prosentit suorituksestaan.
VastaaPoistaNäihin saatuihin pisteisiin sitten lisätään hevosten saamat lisäpisteet, jotka tulevat esimerkiksi niistä viidesta viimeisestä lähdöstä. Se, miten sijoitukset pisteytetään, on tulosten laskijan päätettävissä.
Esimerkiksi ensimmäinen sija antaa 3 pistettä, toinen kaksi, kolmas yksi jne. Jos hevonen ei ole sijoittunut neljän (tai kolmen, miten haluaakaan) parhaan joukkoon, ei se tietenkään saa lisäpisteitä.
Lisäksi noihin pisteisiin voi tietysti vaikuttaa myös se, onko se miltä tasolta. Esimerkiksi G1-tason voitto antaa kolme pistettä kun G2-tason voitto vain kaksi.
En sitten tiedä sopiiko tuo arvontakone prosentteineen tällaiseen "astetta suurempaan kilpailuun". Esimerkiksi 12 osallistujan lähdössä prosenttihaarukka oli neljästi arpoessa ~ 26, 26, 17 ja 24. Eli aika suuri jakauma ensimmäisen ja viimeisen välillä.
Mutta toisaalta, eihän siinä kaikkien tarvitsekaan olla samalla linjalla? Ja eihän se vuoden menestynein vältämättä juoksekaan niin hyvin, joten ei se voitto sillekään suoraan kuulu tulla.