tiistaina, marraskuuta 30, 2010

Miksi meillä on risuesteruunia?

En tiedä onko sitä kukaan koskaan ihmetellyt, miksi lähestulkoon kaikki meidän risuhevosemme ovat ruunia tai tammoja ja miksi ruunaamme (ainakin melkein) kaikki sileiltä risuille siirtyvät hevoset. No, ihmetelty tai ei, mutta syy siihen on ihan selvä: reaalimaailma! Jos katsotte läpi minkään risu- tai sekaestekilpailun tuloslistoja tai varsinkaan tunnetuimpien kisojen voittajalistoja, ne ovat täynnä ruunia. Oreja ja tammoja näkee perin juurin harvakseltaan.
Jokin lähde tarjosi tähän selitykseksi sen, että risuesteillä vauhti on niin kova ja esteet niin vaikeita, että siinä ei parane olla hormoneja sekoittamassa touhua, kun kaikki hevosen(kin) huomio on kiinnityttävä niiin esteisiin ja niistä selviämiseen. Siksi siis ruunia. Tammojen vähyyttä ihmettelen osin, mutta toisaalta eipä tammat juuri juhli sileiden arvokisojen voittajalistoilla.
Nähtävästi muut risuestehevosten omistajat eivät tätä joko tiedä tai eivät välitä siitä, koska risuilla kilpailee paljon oreja. Itse asiassa nimenomaan meiltä löytyvät ne ainoat risuesteruunat (no, eipä niitä ruunia juuri sileälläkään näy).

Tämä tekee risuestehevosten jalostamisen hivenen haastavaksi. Kyllä, meillä on joitain harvoja oreja, jotka ovat risuilla kilpailleet ja jotkut yksilöt jopa pärjänneet. Mutta jotta saataisiin risulinjoja ja jalostusta vietyä eteenpäin siitä yhdestä tai kahdesta polvesta, ei muutama hassu ori riitä. Niinpä olemmekin käyttäneet joitakin sileällä juosseita oreja risuestetammoille. Siinä on se pieni hakaus, että vaikka ori olisi voittanut G1-tason sileällä, se on risuilla kilpailemattoman hevosen asemassa eli sen myötä ei varsa saa parannettua sukuluokitustaan risuilla. Tietysti voisimme käyttää muiden risuesteoreja, kun niitä kerran on, mutta jotenkin se vain tökkii.

7 kommenttia:

Em. kirjoitti...

Mä henk. koht. voin sanoa, että aivan jalostuksen kannalta meillä on Driftissä radoilla myös oreja. Vaikka reaalimaailmassa niitä radoilla näkyy harvoin, on silti mukavaa että täällä virtuaalimaailmassa voisi jopa luoda sukulinjoja, joissa olisi vain risuestehevosia.

Mutta toki tässäkin ehkä näkyy se, etten mä ole itse hirveän kriittisesti noudattamassa kaikkea mitä reaalimaailmassa on tai miten siellä toimitaan...

Tiju kirjoitti...

Eikös niistä oreista voi ottaa pakasteita ennen ruunausta ja sitten käyttää jos ne pärjäävät? :D

Nerith kirjoitti...

Tiju, englantilaiset täysiveriset pitää astuttaa luonnollisesti. Pakasteita yms. keinosiemennystä ei käytetä ;)

Jotenkin minulla on henk.koht. sellainen kuva reaalimaailman risuestekisoista että ne ruunat ovat vähän niinkuin rahakoneita. Loukkaantumisen riski on todella suuri, joten vähemmän kait se harmittaa jos ruuna loukkaantuu kuin arvokas tamma tai ori.. :/

Virtuaalisiin risukisoihin en ota kantaa kun en yhtään risuhevosta omista.

Gin kirjoitti...

Niin todellakin, tämä loukkaantumisaspekti on varmasti myös yksi tekijä, miksi risuilla käytetään ruunia, jotka eivät ole jalostuksen kannalta tärkeitä. Tosin panee kyllä mietityttämään ihan oikeasti, että miten noita risuhevosia reaalimaailmassa jalostetaan...
Virtuaalimaailmassa pitäisi voida edes risulähdöissä pystyä jakamaan keskeytyksiä.

Em. kirjoitti...

Voidaanhan tälläistä keskeytysasiaa näiden risulähtöjen osalta pohtia, koska ei se hullumpi idea ole :')

Anna kirjoitti...

Minä olen kuvitellut että nuo hevoset usein reaalimaaimassa kisaavat ensin sileillä ja jos on ruuna jota ei voi sen jälkeen käyttää jalostukseen niin sitten laitetaan kisaamaan risuja. Risuhevosethan on usein niin vanhojakin kun sileän laukkurit on useimmiten sitä ikäluokkaa 2-5v. Voin olla väärässäkin, mutta näin olen hevoskirjoista lukiessani ymmärtänyt.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Anna, voit hyvinkin olla oikeassa tuossa asiassa. Ei se meillekään niin kristallinkirkasta ole, että mistä ne risuestehevoset tulevat, ovatko huonosti sileillä pärjänneitä vai mitä.