lauantaina, marraskuuta 27, 2010

Hevoselle kuva vai toisin päin?

Meillä on ollut aikaisemmin tapana valita hevosille kuvia sen perusteella, että ensin katsomme hevosen, jolle haluamme kuvan ja sen jälkeen etsimme sellaisen kuvan, joka sopii väriltään, sukupuoleltaan ja mahdollisesti myös tyypiltään kyseiselle hevoselle. Koska meillä on paljon kuvia järjestettyinä kansioihin roduittain ja kuvaajien/lähteiden mukaan, se on ollut varsin aikaa vievää puuhaa etsiä kaikkien kuvien seasta sitä sopivaa. Lisäharmina on se, että joskus kun sovelias kuva löytyy, se onkin käytössä jo jollain hevosella entuudestaan. Pyrimme välttämään yhden kuvan käyttöä kahdella hevosella samanaikaisesti, mutta aina se ei onnistu, koska kirjanpitomme ei ole aukotonta.

Tällä hetkellä meillä on sekä Gin Ahaltekissä että Ionicissa (Pinkin hevosille emme enää edes teoriassa etsi kuvia) kymmeniä ja satoja uusia ja vähän vanhempiakin hevosia ilman omaa kuvaa. Tämä on eräänlainen ongelma, koska kuvattomien joukossa on sellaisia hevosia, joita on käytetty jo jalostuksessa ja niillä on varsa tai useampia. Varsoille ei voida päättää väriä, jos molempien vanhempien väri ei ole määritelty. Ja koska meille kuva = väri, ei hevosilla ole väriä ennen kuin niillä on kuva...

Nyt alkaa olla sitten pakko kääntää ajatusmaailma kuvien suhteen toisin päin ja ajatella näin: minulla on tässä kansio, jossa on x kappaletta rodun y kuvia. Otan kansiosta ensimmäisen kuvan. Kas, se on ruunikon tamman kuva. Sitten etsin rodusta y kuvattoman tamman, joka voi olla ruunikko ja tällään kuvan sille. Seuraava kuva kansiosta, perlino laukkaori. Etsin kuvattoman perlinon laukkaoriin ja se saa siitä kuvan. Tällä tavalla käyn läpi kaikki kuvat kansiossa ja kun se on käsitelty, siirryn seuraavaan kansioon.

Minä en tiedä miten muut virtuaalihevostelijat värkkäävät kuviensa kanssa, jollekin tämä voi olla ihan normaalia eikä hän ymmärrä mitä ihmeellistä tällaisessa toimintatavassa on. Ja onhan toki niitäkin, joilla on ensin luvat kivoihin kuviin ja niihin lähdetään sitten etsimään sopivaa hevosta, joko itseltä tai muilta. Meillä juttu vain on ollut aina toisin päin, emme ole etsineet kuviin sopivaa hevosta vaan hevoselle sopivaa kuvaa. Se vain ei toimi enää oikein hitauden takia ja on ollut pakko siirtyä tekemään homma toisin päin.

3 kommenttia:

tiju kirjoitti...

Mulla ei ole yhtäkään hevosta ilman kuvaa. Kun päätän tekaista jonkun varsan, etsin sille kuvan joka on jotain väriä jota varsasta tulla. Valitsen kivoimman kuvan, ja varsan väri määräytyy sen mukaan.

Eli ei heppaa ilman kuvaa.

tiju kirjoitti...

jota varsasta VOI tulla. kirjoitan niin nopeasti että jää sanoja välistä.

Limettinen kirjoitti...

Minulla taitaa pikemminkin käydä näin: Keksin kivan rodun, sellaisen haluan nyt tallilleni. Etsin paikan, josta saa rodun kuvia. Etsin kuvan, joka pistää silmään mukavan näköisenä. Kopioin kuvan ja kehitän hevoselle sen pohjalta kuvalle sopivat tiedot. Kas noin, siinä kuvallinen virtuaalihevonen!