keskiviikkona, marraskuuta 24, 2010

Muita kuin laukkajuttuja

Tämä blogi on viime aikoina pyörinyt niin laukkajuttujen ympärillä, että epäileväisimmät alkavat kohta ehdotella Ionicin ja Gin Ahaltekin lopettamista ja keskittymistä pelkästään Pinkkiin. No ei tule tapahtumaan! Se on kyllä ihan totta, että Pink vie tällä hetkellä eniten aikaa ja siellä järjestetään eniten toimintaakin (eihän Ionicissa saati GA:ssa ole ollut minkäänlaista kisatoimintaa ikuisuuksiin), joten tietysti se vie myös enemmän aikaa, mutta siinä sivussa Ionic ja joskus myös GA saavat oman osansa huomiosta.

GA:n kasvattilistan tilanne on kyllä lohduton, siitä ei pääse mihinkään. Sivuja on tehty vasta niille, jotka ovat syntyneet toukokuun lopulla plus sitten muutama myöhemmin syntynyt laukkavarsa. Siellä on kuitenkin kymmeniä varsoja odottamassa sivujaan ja muutama kymmenen odottelee myös nimen ja sukupuolen päättämistä. Niin ja on siellä vielä tähteellä muutamia vanhoja oreja, joiden pitäisi astua muutama tamma, että ne voisi häätää lopullisesti bittitaivaaseen.

Ionicissa on vähän sama tilanne, mutta siellä ollaan kasvateissa päästy elokuulle asti sentään. Sieltä juuri lähti muutamia vanhoja arabeja vihreämmille laitumille ja muutenkin vuoden 2008 arabit alkavat olla "paketissa", hengissä on enää muutama tamma, jotka varsovat vielä joulukuulla, mutta muuten ne on kaikki poistuneet nuorempien tieltä. Ja riemukseni voin sanoa että joka ainoalta on vähintään kaksi varsaa jäänyt jatkamaan sukulinjoja. Kolme muuta suurta rotua, knabstrup, kalliovuortenponi ja tersk eivät ole ihan yhtä hyvällä mallilla, mutta paljon niistäkin on syntymässä varsoja. Lisää myös suunnitellaan koko ajan.

Kladrubinhevosen, joka ihan yllättäen on kivunnut meillä varsin isoksi roduksi, ainakin jos hevosmäärää katsoo (74 hevosta tällä hetkellä) tilanne on yllättäen todella hyvä vaikkemme ole tehneet mitään erityistä projektia niiden jalostuksen eteen. Kaikilla 2008 syntyneillä hevosilla näyttäisi olevan vähintään varsa tai pari. Lisäksi kladrub on tunnettu paitsi hitaasta kehityksestä, myös pitkäikäisyydestään, joten varsinkin oreja voitaneen käyttää jalostuksessa vähän ikääntyneempinäkin.

Monen hevosen kohdalla on kuitenkin tulossa ongelmia, sillä Amelie lopettaa nyt virallisesti ja hevoset tulevat todennäköisesti katoamaan. Osaa hevosista myydään, osaa varmaan ei ja jos vanhat merkit paikkaansa pitävät, vanhat sivut tulevat katoamaan jossain vaiheessa ja uusia sivuja ei koskaan löydy mistään. Yritän ottaa parhaani mukaan talteen noita sivuja itselleni, että ihan kaikki tiedot eivät katoaisi lopullisesti.

Ei kommentteja: