torstaina, joulukuuta 02, 2010

Triple Crown: Kentucky Derby

Triple Crownin ensimmäinen osakilpailu, Kentucky Derby juostiin eilen ynnä tietysti monta muuta kovaa lähtöä nähtiin päivän aikana. Meiltä oli mukana kohtuullinen joukko hevosia kilpailemassa ja tässä kuulumisia.

Päivän ensimmäinen lähtö oli Churchill Downs Stakes (G2) ja meiltä oli siihen ilmoitettu kaksi hevosta, nelivuotias tamma Lazy Lene GA ja nelivuotias ori Ctrl-X Ctrl-S GA. Jälkimmäinen epäonnistui pahoin lähdössä ja jäi viimeiseksi. Lazy Lene sen sijaan otti ja voitti koko lähdön. Emme olleet uskoa silmiämme! Se siirtyykin nyt kilpailemaan G1-tasolla tämän jälkeen.
Lene on ollut sellainen tasaisen varma suorittaja tai siis oikeastaan kaikkea muuta kuin varma, koska silloin tällöin tulee totaalisia rökäletappioita ja tamma jää lähtönsä hännille, mutta aika usein se kuitenkin on ollut rahasijoilla. Nyt nelivuotiaana se on voittanut sekä G3- että G2-tason ja katsotaan miten käy G1-tasolla. Mahdollisesti ilmoitan sen mukaan jäljellä oleviin PIP-lähtöihin.

Toinen lähtö oli Churchill Downs Distaff Turf Mile (G3), 1600 metrin nurmilähtö 3-vuotiaille ja vanhemmille tammoille. Yhdeksän tamman lähdössä meidän kaksi kilpuria, Millie Q GA ja Thatblackfillie GA sijoittuivat keskijoukkoon, Millie neljäs ja Fillie viides.
Ihan kivat sijat, Millie on myös nyt nelivuotiaana näyttänyt hyvältä, se on voittanut nopeasti sekä maidenin että allowancen ja tämä oli ensimmäinen kokeilu G3-tasolla, joten siihen nähden vallan mainio suoritus.
Fillie sen sijaan vähän alisuoriutui, se kilpailee normaalisti G2-tasolla ja starttaa seuraavan kerran Dixie Stakesissa. Fillie on ollut vähän epävarma juoksija, joskus tulee loistavia voittoja, mutta niiden seassa on huonompia sijoituksia jonkin verran.

Kolmivuotiaiden tammojen La Troienne Stakesissa meiltä oli mukana vain Press Reset GA, joka on varattu Sirioniin, mutta sija 4/5 ei ole mikään maailman paras suoritus.

Humana Distaff on puolestaan G1-tason lähtö tammoille, mutta meiltä ei siihen riittänyt osallistujia, koska kaikki hurjat neljä G1-tasolla kilpailevaa tammaa on ilmoitettu PIP-lähtöihin, jotka syövät kalenterista tehokkaasti tilaa ja toisaalta ei viitsi ihan sikana kilpailuttaa.

Woodford Reserve Turf Classic oli samalla preppilähtö BC Turfiin ja meiltä oli mukana kaksi oria, viime vuoden komeetta, nelivuotias ori JM Fangio GA ja yhtä lailla nelivuotias, mutta hieman vaatimattomampaa uraa tehnyt Hunter City GA. Fangio oli neljäs ja preppasi sillä itsensä BC Turfiin. Hunter City sen sijaan hyytyi toiseksi viimeiselle sijalle.
Fangion kohdalla on edelleen muistissa viime vuoden BC Classicissa tapahtunut totaalihyytyminen, vaikkei se nyt ennakkosuosikkeihin kuulunut alun perinkään. Katsotaan nyt, voisi tuota Turfiakin kokeilla.
Hunter City oli alkukaudesta todella hienossa iskussa, se voitti putkeen kaikki grade-tasot, sitten onkin tullut G1-tasolta pari häntäsijaa. Se nyt ei ole aiemminkaan ollut mikään järin varma juoksija, mutta nuo kolme peräkkäistä voittoa antoivat niin suurta toivoa, että nyt karvastelee kovin. Toiveissa toki on, että tämänkin saisi vielä johonkin sopivaan BC-starttiin prepattua.

Kentucky Oaksissa tuli pettymys myös, koska meidän Unity Spirit GA oli kolmen hevosen lähdön viimeinen. Tulihan siitä rahaa ja noin, mutta viimeinen sija on aina viimeinen sija. Ja niin hienosti kun se muutama päivä sitten voitti ensimmäisen PIP Milerin osalähdön!

Ja sitten päästään vihdoin päivän päälähtöön, Kentucky Derbyyn. Meiltä mukana oli siis ori Eliodeangelis GA, jolla oli kohtuulliset statistiikat, sen ura on ollut suorastaan loistava tähän mennessä, mutta siltä puuttuvat ne muutamat alkupisteet, joita tulisi vanhempien ja suvun arvokilpailusaavutuksista. En nyt tiedä miten paljon sillä olisi ollut merkitystä, mutta sija 4/5 ei hirveästi anna rohkaisua.
Elio kilpailee vielä Preakness Stakesissa 5.12. mutta sen jälkeen katsomme, miten käy Belmont Stakesin. Kuten S kirjoitti jo aiemmin, Elio ei ole niin pitkien matkojen hevonen kuin Belmont vaatisi (2400m), kun KD ja PS:kin ovat jo vähän ylimitoitettuja sille.

1 kommentti:

Em. kirjoitti...

Tuo TC:n arvonnan sukukohta on kyllä todellakin turha, siitä lähes kaikki suvulliset saa sen neljä pistettä, mutta kehittely asteella on mikäli puotettaisiin tuosta sukuosuus pois ja otettaisiin BC:hen käyttöön, koska muuten arvonnaltaan tuo TC:n arvonta on paljon toimivampi kuin BC:n... Tätäkin täytynee vielä pohtia.