maanantaina, kesäkuuta 13, 2011

Tekstikateus

Olen hieman ihmetellyt, miksei lempilapseni Virtuaaliwiki ole saanut tuon suurempaa suosiota. Kai siellä kävijöitä on, mutta viime aikaiset kirjoittajat voi laskea yhden käden peukalolla, jos mainosbotit jätetään huomiotta. Luulisi, että aktiiviset virtuaalihevostelijat olisivat riemusta kiljuen kirjoittamassa sinne... no, jos nyt ei muuta niin ylistyssanoja omista merkittävistä hevosistaan tai ainakin niistä kuuluisista, jotka esiintyvät omien huippuhevosten suvuissa. Ja talleistaan ja omista kasvatusroduistaan ja sen sellaisesta. Väärässäpä olin.

Taisin kuitenkin keksiä, mistä kenkä puristaa. Wikiin pitäisi kirjoittaa ilmaiseksi. Eihän kukaan vähänkään varteenotettava virtuaalihevostelija tänä päivänä kirjoita sanaakaan tekstiä, ellei siitä ole suoraa hyötyä itselle. Hevosten luonnekuvaukset kirjoitetaan YLA-palkinto mielessä, tallien esittelytekstit kirjoitetaan vain siksi, että VRL:n talliarvostelu palaa joskus toimintaan ja silloin niistäkin saa pisteitä. Foorumeihin kirjoitetaan siksi, että voidaan mainostaa omaa tallia ja jotkut kirjoittavat tekstejä palkkioiksi, kunhan joku ensin kisaa hevosilla tai antaa hienon leiskan tai kuvan. Mutta että ilmaiseksi, ihan vain hyvää hyvyyttään pitäisi kirjoittaa? Ei tule kuuloonkaan!

Ja mikä kaikkein pahinta: wikissä voi kuka tahansa korjailla, muuttaa tai jopa kokonaan poistaa toisen kirjoittaman tekstin. Se oma teksti ei olekaan oma ja mitä todennäköisimmin nykyinen virtuaalihevostelija haluaa nähdä oman artikkelinsa juuri sellaisena kuin sen itse kirjoitti. Viis siitä vaikka toinen olisikin ehkä parantanut tekstin ulkoasua, luettavuutta, lauserakenteita ja lisännyt vielä kasakaupalla uutta tietoa.
Ilmeisesti Wikien käsite ei ole todellakaan tuttu virtuaalihevostelijoille, mikä taas kummastuttaa minua suunnattomasti. Luulin ihan tosissani, että virtuaalihevostelijat ovat sitä erilaisten internetyhteisöjen aktiivisinta porukkaa muutenkin. Että wikien editointi ja ylipäänsä niiden perusperiaate olisi isolle osalle tuttua eikä tarvitsisi näristä siitä, että joku on nyt mennyt muuttamaan sitä vaivalla kirjoitettua tekstiä.

No, eihän se tietysti minua haittaa, kivahan tuolla on loistaa kirkkaimpana tähtenä, ainakin mitä tulee editointimääriin. Jos tilanne jatkuu tämänkaltaisena, tulee wiki täyttymään kaikesta harvinaisempiin rotuihin liittyvästä tiedosta. Suomenhevoset, puoliveriset ja suurin osa poniroduista kuitenkin jää ihan paitsioon.

1 kommentti:

Niina kirjoitti...

Syy vähäiseen kirjoittajamäärään voi olla tuo mainitsemasi, tai sitten ihan vain tämä perisuomalainen ujous: Enhän minä tiedä mistään mitään! Joku toinen kyllä tietää paremmin, hän saa tehdä sen niin minä en saa vihoja niskaani virheistäni (vihat niskaan = virheiden korjaaminen) koska kaikki ei menekään täydellisesti.

Tai sitten kanta on niin nuorta ja kokematonta, ettei kukaan ihan oikeasti tiedä. En minäkään osaisi kirjoittaa yhtikäs mitään suomenhevosjalostuksesta, eihän minulla ole edes omatkaan kasvatusperiaatteeni vakiintuneina! Kaksi vuotta ei yksinkertaisesti riittänyt siihen ja vuoden tauko päälle sekoitti asiaa vielä enemmän.

Sitä en osaa sanoa, miksi ne vanhat ja kokeneet eivät kirjoita. Tai voi olla, että juuri ne vanhat ja kokeneet kirjoittavat, mutta heitä on niin vähän, että näyttää, ettei kukaan tee mitään. En osaa sanoa, en ole yksi heistä. Voi olla, että siinä vaiheessa tulevat vastaan juuri nuo sinun arvelluksesi: eihän sitä kokemusta ja viisautta ilmaiseksi jaeta!