keskiviikkona, heinäkuuta 13, 2011

Kaksosvarsat

Reaalimaailmassa hevosten kaksosvarsat ovat kovin harvinaisia (noin 1 per 10000, lähde) eivätkä juuri koskaan toivottuja, koska yleensä vähintään toinen varsoista on hyvin pienikokoinen ja heikko, eikä sen (tai mahdollisesti molempien varsojen) hengissäselviäminen ole kovin todennäköistä. Poikkeuksia tietysti on, mutta harvoin ja yleensä ultraäänitutkimuksissa havaittu tupla-alkio tuhotaan hyvin aikaisessa vaiheessa, jolloin syntyy vain yksi varsa. (lähde).

Joskus vuosituhannen vaihteessa oli virtuaalimaailmassa menossa jonkinlainen kaksosvarsabuumi. Jostain syystä useista vanhemmista haluttiin ilman muuta yhden varsan sijaan kaksi. Nykyisin ei ole omiin silmiini osunut yhtään tietoa virtuaalisista kaksosvarsoista, joten homma lienee muuttunut tässä suhteessa realistisemmaksi. (Koiramaailmasta sellainen havainto, että siellä oli ainakin jossain vaiheessa tapana teettää nartulla vain yksi pentue. Kerralla tietysti saattoi syntyä kymmenkunta pentua, joten se riitti hyvin turvaamaan suvun jatkon.)

Minulle on syntynyt kymmenen vuoden ja noin kolmen tuhannen kasvatin aikana peräti kolmet kaksosvarsat, jotka ovat selvinneet hengissä aikuisiksi asti. Ensimmäinen pari oli ahaltektamma Gin Devora ja ori Gin Daniel (s. 6.5.04, i. Q'Zarbabad, e. Gin Dabranac). Daniel jäi itselleni ja Devora meni Kerpalle Quieroon.
Toinen kaksospari syntyi 17.1.07 ja ne olivat arabiristeytyksiä, myös tamma ja ori. Tamma oli Cynara Ion ja ori Sunspot Sensation Ion.
Kolmas kaksospari syntyi 23.2.10 ja oli oikeastaan puhdas vahinko, kun jompikumpi meistä oli onnistunut myymään yhden varsan kahteen kertaan. Toiselle ostajalle ehdotettiin nimenvaihtoa ja niin tulivat maailmaan andalusiatammat Zoraida Ion ja Zarita Ion.

Okei, yksi kaksospari tuhatta kasvattia kohti, ei kovin realistista, vai mitä? No, ehkä mennään nyt sinne kymmeneen tuhanteen kasvattiin asti ilman seuraavia kaksosia ja jos pakko on kaksoset teettää, niin teetetään sitten. Virtuaalimaailmaahan tämä enkä rehellisesti sanoen usko, että ketään suuresti heilauttaa puoleen tai toiseen, jos meille joskus kaksosvarsoja syntyy.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikö kaksosiin ollut useimmiten se syy, että kasvattaja ei osannut päättää kelle myydä hevosta = ne, joiden välillä ei osannut päättää, saivat kumpikin kopukan. Mulla taisi olla muutama vuosi takaperin parikin tällaista kaksosheppaa ja olivat juuri noin syntyneitä - ottajia ois ollut enemmän kun varsoja, niin tuplattiin sitten.

Triplavarsat ne vasta olisivatkin jotain.

Tuire N. kirjoitti...

Minullakin on yksi kaksoskasvatti ja syynä oli kuvat: Tuleva omistaja (siskoni) oli löytänyt kyseiselle yhdistelmälle kuvat kahdesta tammasta, joilla oli myös yhteiskuva. Helposti olisi siis voinut vain hankkia hänelle kaksi eri varsaa, mutta teimmepä sittenkin noin.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä ole kyllä kaksosvarsoja paljoa näkynyt, mitä nyt Cullamoren kasvattilistalta vähän aika sitten bongasin tänä vuonna syntyneet kaksoset.