torstaina, heinäkuuta 14, 2011

Tauon vaikutukset

Kiitos suuren hevosmäärän ja sen, ettei tallien toiminta ole koko ajan mitenkään erityisen optimoitua, on meillä jatkuvasti ollut jalostuksellinen katastrofi päällä, jo ihan ennen tätä "taukoakin"(*). Aina oli olemassa laumoittain vanhentuvia hevosia, joilla ei ollut riittävästi jälkikasvua. Viime vuoden projektihan oli saattaa kaikki 2008 syntyneet eli VHKR:n mukaan parikymppiset hevoset sille mallille, että niillä kaikilla oli yleensä vähintään se kaksi varsaa. No, sitä projektia tässä on nyt sitten tahkottu kasaan kun niitä varsoja on syntynyt viime vuoden puolella noin miljoona.

Ikävä vain, vuosi on vaihtunut tässä välissä ja nyt pitäisi alkaa luopua vuonna 2009 syntyneistä hevosista. Ja niitähän on sadoittain ja koska viime vuosi meni noiden vanhempien kanssa puljatessa, suuri osa vuoden 2009 hevosista on ihan unholassa. Voitte vain arvata millainen soppa tässä on menossa...

Onneksi virtuaalihevosten ikääntymistä voi kuitenkin venytellä itselleen sopivasti ja olemmekin päättäneet, että jos vuonna 2012 saataisiin se vuoden 2009 hevoset kuoppaan. Ankarasti VHKR:n mukaan laskettaessahan ne olisivat jo sataprosenttisia ikäloppuja eikä ainakaan enää soveltuvia jalostukseen, mutta hei: tämähän on vain virtuaalimaailmaa.
Lisäksi olemme katsoneet, että varsinkin noiden ei-virallisten kasvatusrotujen kanssa riittää se, että oriista jää yksi orivarsa ja tammasta yksi tammavarsa, ei välttämättä edes siis sitä kahta varsaa (yleensä ori ja tamma).

Muitakin päätoksiä olemme tehneet. Pink tulee jäämään täysin syrjään, luultavasti se lopettaa kokonaan. Kaikki hevoset ovat myynnissä (paitsi 2- ja 4-ryhmät), ei niistä paljon enää laukkahevosiksi ole kun ovat niin ikääntyneitä, mutta puskahevosiksi, jalostukseen, ratsuiksi whatever. Nyt olisi siis tarjolla suvuttomia hevosia: täysiveristä, angloarabia, RBSH:ta, ISH:ta, quartereita, appaloosia, painteja, quarabeja! Halvalla lähtee!
ionicin kladrubeista olisi kiva päästä eroon tai jättää itselle ehkä vain muutama sopivan erisukuinen hevonen, mutta kellepä ne saisi myytyä? Varsinkin kun hevosia on ihan määrissä. Vuonna 2008 syntyneet varmaan joutavat tämän vuoden aikana kuoppaan ja luultavasti myös osa 2009 hevosista. Mutta on siellä vielä noita viime vuonnakin syntyneitä hevosia ja kyseessähän on pitkäikäiseksi tunnettu rotu.

(*) Tauko on kirjoitettu lainausmerkeissä siksi, että ei tämä oikeastaan mikään varsinainen tauko ole, koko ajan puuhaamme vanhojen kasvattien sivuja valmiiksi ja suunnitelmia uusien hevosten keksimiseen on vaikka kuinka paljon. Uusia kasvatusrotujakin pitäisi saada. Me vain emme päivitä juttuja nettiin asti kovin usein emmekä stressaa siitä, että kasvattien sivut tehdään vuoden päästä niiden syntymästä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Houkuttaisi kyllä kovasti jättää tarjous muutamasta kladrubista, sen verran veikeitä otuksia ja useaan otteeseen onkin tullut teidän sukuja tultu ihailtua. :3
Ja en muista onko joskus blogissa tiedotettukin, mutta uskaltaakohan teiltä tämän "tauon" aikana kasvattia ostaa...? :)