tiistaina, marraskuuta 15, 2011

Rakennearvostelu: ahaltek-ori

Vaihteeksi taas rakennearvostelua. Tällä kertaa vuorossa on ahaltek-ori Gin Horatio.

Muistutuksena pisteskaala 0-5p:
0 - ei voi arvostella tai 100% surkea
1 - huono
2 - välttävä
3 - kohtalainen
4 - hyvä
5 - erinomainen

Yleisvaikutelma 2p
Tämä on epäsopusuhtainen ja takakorkea.

Rotuleima 4p
Kieltämättä ihan selkeä rotuleima, mutta on myös piirteitä, jotka eivät ole erityisen tekkemäisiä. Pidän rotuleimaa silti hyvänä.

Sukupuolileima 3p
Kuten sanottua, tekke on aika sukupuoleton rotu eli tällä ei tule olla kovin suurta painoarvoa arvosteluissa. Tämä ori ei ole mikään erityisen orimainen, mutta kuitenkin enemmän maskuliininen kuin suorastaan feminiininen. Eli kohtalainen orileima.

Pää 2p
Totta kyllä, päässä on tekkemäisiä piirteitä: se on pitkä ja hieman kiilamainen, profiili on hieman kyömy ja myös korvat ovat hyvät. Haluaisin kuitenkin nähdä hieman kapeamman tai kiilamaisemman pään eikä silmänkään muoto/koko/sijoituskohta ole mielestäni aivan optimaalinen.

Kaula 4p
Vaikka onkin hieman joutsenkaulainen, tällä on moitteeton ahaltekin kaula. Jos joutsenkaulaisuus menisi tuosta vielä paljonkin pahemmaksi, siitä pitäisi alkaa jo rokottaa. Kuitenkin kaula on sopivan pitkä, pysty, liittyy hyvin päähän ja myös lapoihin.

Etuosa 2p
Syvyys on kohtuullinen, säkä ihan ok, mutta lapa hieman pysty, vaikkakin pitkä. Ehkä olen ankara tänään, voisi tuolle kolme pistettäkin antaa, ei se lapa niin paha ole. Ja ihan riittävän pitkä se on.

Runko 2p
Pitkä ja avorunkoinen, aivan liian pitkä lanne. Ahaltekeilla ei kohtuullinen pitkärunkoisuus ole virhe, mutta tämä alkaa mennä jo ylitse. Erityisesti runko aiheuttaa sitä mainitsemaani epäsopusuhtaisuutta.

Takaosa 2p
Lautanen on lyhyt, vaikka se onkin aika sopivan laskeva. Risti selkeä.

Etujalat 3p
Hyvinasettuneet, suorat, riittävän sirot, lyhyet sääret, mutta ainakin vasemmassa etusessa näyttäisi olevan todella lyhyt ja pysty vuohinen.

Takajalat 3p
Aika pitkät takasääret, mutta ei vielä liian pitkät rodulle. Muuten mielestäni ok.

Yhteistulos siis 27/50
Keskivertoa (30p) hieman huonompi ori ja olihan sen rakenteessa sanomista aika monessa kohdassa. Ei kuitenkaan täysin kehno esitys.

Ei kommentteja: