tiistaina, kesäkuuta 26, 2012

Salapoliisintyön apuvälineet

Joskus sitä tuntee itsensä ihan salapoliisiksi, kun selvittää vuosikymmenen ikäisten virtuaalihevosten sukuja. Tai vaikka olisivat tuoreempiakin, joskus (itse asiassa aika useinkin) hevoset pääsevät katoamaan miltei jälkiä jättämättä. Voin väittää, että minusta on viimeistään Ionicin aikana kehittynyt jokseenkin taitava vanhojen sukujen metsästäjä, mutta toisaalta se taitavuus on kiinni vain käytettyjen keinojen arsenaalista. Ja konstejahan riittää, tässä niistä tärkeimmät.

Yksi tärkeimmistä työkaluista on Wayback Machine, jättiläismäinen internetin arkisto, joka on 90-luvulta lähtien tallentanut sivujen vanhoja versioita omiin varastoihinsa ja ne ovat sieltä haettavissa osoitteen perusteella. Aina tietenkään ei onnista, arkistoinnin pystyy estämään omalla palvelimellaan jollain robots.txt-tiedostolla tai vastaavalla ja toisaalta arkistointirobotti ei käy joka paikassa eikä kovin usein. Wayback Machinea varten täytyy kuitenkin tietää vanha osoite ja sen selvittäminen ei aina ole ihan yksinkertaista, jos jokin hevonen on jo vuonna 2002 todettu sukutauluissa kuolleeksi tai kadonneeksi.

Hakukone Googlea ei varmaan tarvinne esitellä. Syöttämällä sille hevosen nimen löytää usein jotakin. Jos hevosella on jokin kovin geneerinen nimi, vaikka Bella Luna tai Black Beauty, tarvitaan tarkennuksia. Joskus riittää rotu, sukupuoli, isän nimi tai jokin tällainen, jolla pystyy hakua rajaamaan niihin virtuaalihevosiin. Jos hevosen nimi on ns. kunnollinen, vaikkapa G Roabalah Al Sadik, tulee heti paljon tarkempia tuloksia.

Google löytää nykyisin varsin hyvin Geocities-kloonien sivut sekä VRL:n rekisterin tiedot ja tietysti paljon muuta. Muiden hevosten sukutauluista voi saada vinkkiä vanhoista osoitteista, vanhoista kisatuloksista selviää yleensä ainakin omistaja, jonka avulla jotain hevosta voi lähteä jäljittämään. Ihannetapauksessa omistaja liikkuu edelleen virtuaalimaailmassa ja pystyy kertomaan jonkin hevosen kohtalosta enemmän. Näinkin on käynyt joskus.

Geocitiesin kadottua sille ilmestyi peräti kolme eri klooni-sivustoa: Reocities, Oocities.org ja Geocities.ws. Jos hevosen osoite menee siis vanhalle Geocities-sivulle (muotoa http://www.geocities.com/talli/hevonen.html), voi arkistoidun sivun löytää vaihtamalla geocities.com-osan kohdalle reocities.com, oocities.com tai geocities.ws. Jos sivu on kuitenkin kadonnut ennen Geocitiesin katoamista, ei sivua välttämättä löydy näistä klooneista. Usein nämä kuitenkin ovat erittäin hyödyllisiä.

Hevosten tietoja on tallennettuna myös tuttuun VRL:n hevosrekisteriin, josta löytyy rekisteröidylle hevoselle ainakin sivu, jonka voi linkittää, joskus se tarjoaa muutakin hyödyllistä tietoa. Ikävä kyllä monien vanhojen hevosten linkit ovat jossain vaiheessa tuhoutuneet eikä vanhoja osoitteita enää näy VRL:n sivuilla.
Toinen vastaava on erityisesti laukkahevosten sukuihin keskittynyt ViLaSuTi. ViLaSuTista löytyy nykyisin ainakin vähän tarkemmin tietoa esimerkiksi hevosen saavutuksista tai siitä, missä se on vaikuttanut. Puutteena siinä on se, että hevosille ei ole merkitty linkkiä niiden omille sivuille, sieltä nimittäin löytyy paljon sellaisiakin hevosia, jotka eivät ole kadonneet vaan niillä on sivut tai muistosivut edelleen netissä hyvässä tallessa.

Jotkut viisaat ihmiset ovat myös keräilleet talteen vanhoja sivuja, jotka tallien lopettaessa, domainien kadotessa ja Wayback Machinen pettäessä olisivat muuten kadonneet aivan tyystin. Tällaisia yksityisiä arkistoja on useita:
  • Amelien, Elleryn, Manyaran ja monen muun tallin hevoset
  • Kadonneita walkereita ja muita, ainakin osittain päällekkäinen edellisen kanssa, mutta huonommin järjestetty
  • Tijuanan sivujen arkisto
  • muutamien hyvin tunnettujen arabien sivut taltioituna

    Itse olen omaa elämääni helpottaakseni koonnut myös muistosivuja monille vanhoille ahaltekeille, ne löytyvät VATYn alta, tuoreimmat blogista. Noita sivuja on käytetty myös rekisteröitäessä kadonneita hevosia VRL:n rekisteriin, olemme ihan kylmästi aikanaa rekisteröineet noita omiin nimiimme, nykyisten uusien rekisteröintisääntöjen takia olemme jokaisen hevosen kohdalla ilmoittaneet, että hevonen on kadonnut eikä sillä varsinaisesti ole omistajaa, mutta tätä nimenomaista sivua hallinnoi VRL-02702. Toistaiseksi se on mennyt läpi. Sen enempää itseäni kehumatta voin sanoa, että ilman tuota sivua vanhasukuisten ahaltekien kanssa puljaaminen olisi mahdotonta, sivujen hävikki on ollut niin suurta.

    Arabeille ja tennesseenwalkereille olen keräillyt myös omaa muistilistaa siitä, mistä mikäkin hevonen löytyy nykyään, ettei joka kerta tarvitse alkaa kaivaa kaikkia kikkoja läpi, kun jokin tietty hevonen esiintyy esimerkiksi uuden ostohevosen suvussa. Listat ovat aivan vapaasti käytettävissä, kuka siihen tarvetta tuntee.

    - Gin
  • 1 kommentti:

    elen kirjoitti...

    Jos joku kaipaa Moniet Welsh Poniesin ponien sivuja/kasvattilistaa niin Dani (Paraatiponit) napsi ne talteen kun pohdittiin palaako talli toimintaan vaiko ei. Onneksi otettiin, sinne meni Moniet :(