keskiviikkona, kesäkuuta 13, 2012

Rabicano

Rabicano on suhteellisen harvinainen kuvio hevosilla ja virtuaalimaailmassa sitä on näkynyt varsin vähän, ainakaan hevosten sivuille merkittynä. Sinänsä se on ymmärrettävää, osa reaalimaailman rabicanoista on sellaisia, ettei niitä voi tunnistaa valokuvista ja selkeästi merkittyjen rabicanojen kuvat ovat suht harvinaisia.

Rabicano (joskus myös rubicano) on sanana espanjalaista perua, se koostuu sanoista rabo - häntä ja cano - valkoinen. Näin väittää wikipedia, mutta itse en nettisanakirjoista pystynyt varmistamaan cano-sanaa. Oli miten oli, "valkoinen häntä" kuvaa rabicanoa oivallisesti. Rabicanon paras tunnusmerkki on näet valkoiset jouhet hännäntyvessä. Suppeimmillaan rabicanolla on mahdollisesti vain muutama valkea jouhi hännäntyvessä, tätä on siis mahdotonta valokuvista yleensä nähdä.

Yleensä rabicanon hännäntyvessä on kuitenkin enemmän valkoista ja toisinaan se myös laajenee rungolle päistärkarvaisuutena. Laajimmillaan päistärkarvaisuus ylettyy yli koko rungon kaulalle asti. Tällaisen rabicanon voi helposti sekoittaa päistärikköön, mutta päistäriköillä on yleensä jouhet, siis myös häntä, tumma. Yleensä rabicanon päistärkarvaisuus painottuu sinne takaliston suuntaan tai muuten vain on hieman epätasaista, kun oikealla päistäriköllä päistärkarvaisuus on yleensä hyvin tasaista rungossa ja kaulalla.

Toisinaan rabicanon voi myös sekoittaa sabinoon, joka sekin joissain tapauksissa lisää päistärkarvaa hevosen rungolle. Rabicano itsessään ei kuitenkaan aiheuta valkoisia merkkejä jalkoihin, päähän tai vatsaan kuten sabino tekee. Tietenkin on mahdollista, että yhdessä hevosessa yhdistyy sekä sabino että rabicano ja yleensä tällaiset määritetään pelkästään sabinoiksi.

Rabicanon esiintyminen eri roduilla on ilmeisesti selvittämättä ja ilmeisesti sitä on vaikeata selvittääkään, juuri sen takia että toisinaan sitä on vaihea tunnistaa. Arabeilla sitä ainakin esiintyy ja arabeilla se on suht selkeä, koska rodulla ei esiinny päistärikköä lainkaan. Yleensä siis päistärikön näköiset ja virheellisesti päistäriköiksi tunnistetut arabit ovatkin laajasti kuvioituja rabicanoja. Andalusianhevosillakin rabicanoa tiettävästi esiintyy, samoin morganinhevosilla ja joillain poniroduilla. Sitä saattaa esiintyä myös muilla roduilla, aina puoliverisiä myöten. Ahaltekeillä sitä esiintyy myös, kantaori Ak Belekin on epäilty joissain lähteissä olevan rabicano.

Rabicanon periytymisestä ei ole varmaa tietoa, mutta se näyttäisi olevan dominoiva geeni. Vaikeaksi asian tekee se, että minimaalisesti kuvioidut rabicanot eivät tule välttämättä tunnistetuiksi ja toisaalta valkojouhisilla hevosilla pienikuvioinen rabicano ei luonnollisesti näy (liinakot, voikot, hopeavärit, kirjavat, osin myös hallakkovärit, tuplavoikot, kimot).

Meillä on Ionicissa ollut viime vuosina joitain harvoja rabicanoja, lähinnä arabeja. Arabeilla rabicano on vähän periytynytkin, oletamme sen olevan simppelisti yhden dominoivan geenin määräämä.
Arabeissa toistaiseksi ainoa rabicano kantahevonen on ollut tamma Oziria GA, joka onkin selkeä ruunikko rabicano. Siitä periytyvät toistaiseksi seuraavat rabicanot:
- o. Walew GA rnkm rab
-- t. Doryn Walewska, rt rab
- t. Ozir Odett, rt rab
-- t. Ozir Eudora, rn rab
-- t. Ozir Molitva, rt rab
- t. Ozir Zareen, rn rab, kuvaton
-- t. Ozir Gracia, rt rab

Yritin tuossa selailla Ionicin hevosia läpi ja tutkailla niiden hännäntyviä, mutta eipä muissa roduissa juuri näy mitään, mikä voisi vaikuttaa rabicanolta. Joitain epäilyjä kuitenkin on:
- tersk-t. Tethys Ion, hännäntyvessä on hitunen valkoista. Koska tersk on läheistä sukua arabille, ei rabicanon esiintyminen ole mitenkään ihmeellistä. Kuvan hevonen on oikeasti shagya polttomerkkinsä perusteella ja arabisukuinenhan sekin rotu on.
- furioso-o. Tivadar GA:n hännäntyven väritys on vähän tulkinnanvarainen, voi olla valkoista, tai sitten se vain kiiltää auringossa tai sitten jos kuvan hevonen on vanha, se voi olla harmaantunut muuten vain.
- qh-t. B Tiptoed Ionin hännäntyvessä on selkeästi valkoista, mutta ruunivoikkojen kuvien kanssa on aina vähän se, että onko kuvan hevonen oikeasti ruunivoikko vai sittenkin ruunihallakko, jolla on valkoista jouhissa ihan omasta takaa. Mistä Tiptoed rabicanon olisi perinyt? Jaa-a, sehän se siinä aina on. Periaatteessa sen emänemä, rautiaanpäistäriköksi merkitty B Buzzzing GA voisi olla päistärikön sijaan rabicano, kun ainakin kuvassa näyttää että hevosen etuosa ei ole päistärkarvainen ja hännäntyvessä on ainakin vähän vaaleampaa. Buzz on kuitenkin jättänyt päistärikköjä ja toisaalta Tiptoedin emä ei ole rabicano...
- pre-o. Enziano GA oli aivan selkeä rabicano, mutta on kuollut. Sen varsoissa on kuitenkin Stinalle myyty Nolene Ion, joka on isänsä värinen ruunikko rabicano. Ja meillä on Nolenesta varsa, joka on vielä kuvaton, joten siinä olisi saumaa jatkaa rabicanojen andalusianhevosten linjaa. Jos vain jossain olisi kuvia...
- at-o. Gin Sandron hännäntyven väri on vähän monitulkintainen, mutta toisaalta minusta näyttäisi vähän siltä, että sillä voisi olla pientä päistärkarvaisuutta myös lautasilla.

Lähteet
 • Virtuaaliwiki: Rabicano
 • Wikipedia: Rabicano
 • Equine Genetics: Rabicano - not roan (kuvia!)
 • Morgan Colors: Rabicano, Roan, Flaxen and Frame Overo Morgan Horses (kuvia)
 • Equine Color: Rabicano (kuvia)

  - S
 • 3 kommenttia:

  dani kirjoitti...

  Tiedätkö, esiintyykö tätä welshponeilla? Meinaan mulla on yksi aika kirjava tamma, tosin liekö sitten vain tavallista merkikkäämpi sabino: http://porkkis.net/paraati/adwrrhianna.html
  Sukupostissa on lisää kuvia: http://www.sukuposti.net/hevoset/moondelight-tanginika/436296

  Isä Burhults Nougatillakin on valkoinen hännäntyvi ja jotain tuossa kupeella: http://cdn05.dayviews.com/54/_u1/_u8/_u4/_u5/_u4/_u2/u1845423/29482_1242466585.jpg
  Tosin isä ja tytär ovat molemmat selkeitä sukkajalkaläsipääsabinojakin. Ehkä silti olisi pieni sauma vaikka sabino+rabicano -combolle mahdollinen? Polveutuuhan mountainponikin jostain vuosisatojen takaa arabista 8)

  dani kirjoitti...

  Oho, virtuaaliwikissä lukikin jo, että esiintyy. :D

  S + Gin kirjoitti...

  Kuten luitkin, niin kyllä esiintyy welsheilläkin. Welsheillä rabicanon tunnistamisen tekee kuitenkin haastavaksi se, että niillä esiintyy suht paljon sabinoa sekä ihan oikeata päistärikköä. Tammasi on kyllä selkeä sabino, mutta ei tosiaan ole mahdotonta, etteikö se olisi myös rabicano. Burhults Nougat sen sijaan on aika selkeä rabicano. Sabino sekin on, mutta sen merkit näyttävät kovin selkeärajaisilta eikä sillä taas ole päistärkarvaa kuin ehkä aavistus tuossa kyljessä. Hännässä sen sijaan on selkeästi valkoista.