maanantaina, syyskuuta 03, 2012

Kirjoittamisen avuksi

Tässä pari linkkivinkkiä kirjoittamiseen:

- Wikikirjasto: Äidinkieli/Tekstin yksinkertaistaminen
- Kotus: Ohjeita ja suosituksia
- J. Korpela: Arkisen asiakirjoittamisen opas

Ensimmäinen linkki tarjoaa ohjeita tekstien yksinkertaistamiseen. Yksinkertaistamisesta ja kapulakielen käytöstä olemme mekin täällä kirjoittaneet muutamaan otteeseen. Joka tapauksessa ihanteellisessa kirjoituksessa asiat on sanottu selkeästi ja ytimekkäästi. Me ainakin näemme varsinkin virtuaalitallien esittely- ja infotekstit ihan puhtaina asiateksteinä, ei kaunokirjallisina teoksina ja toisaalta myös muiden luettavaksi tarkoitetut luonnekuvaukset ovat myös jossain määrin asiatekstejä, joiden tulee palvella lukijaa. Jos teksti on kirjoitettu "vain itseä varten" ja sillä perusteella hylätään lukijan arvo täysin, ei tekstiä tule julkaista netissä eikä missään muualla.

Toinen linkki vie virallisen kielenhuollon eli Kotimaisten kielten keskuksen sivuille. Jos joskus jostain kieliasiasta tapellaan, tällä sivulla esitetty versio päihittää kaikki muut versiot. Tuon linkin takaa löytyy lista erilaisista ohjeista ja suosituksista, usein hyvin yksityiskohtaisista asioista ja tuota täytyy itsenikin käydä läpi aina kun siihen on aikaa.
Muttei kannata jättää Kotuksen sivujen läpikäyntiä pelkästään tähän sivuun. Sieltä löytyy loputtomasti kaikenlaista materiaalia kirjoittamisen ja suomenkielen tiimoilta.

Korpelan pitkähkö opas saattaa olla vähän raskas luettava, mutta ehdottoman tiukkaa asiaa. Jos ei muuta viitsi tai ehdi, kannattaa vilkaista edes kirjoittamisen kymmenen käskyä. Jos tuokin on liikaa, keskity kohtiin 1, 5, 7 ja 10.

Muita aiheeseen liittyviä linkkivinkkejä otetaan vastaan mieluusti.

- S

Ei kommentteja: