tiistaina, syyskuuta 11, 2012

Vaihteeksi VRL-rekisteröintiongelmia

Lienee jo suht yleisesti tunnettua, että meidän talleilla noudatetaan värien periytymistä, jos nyt ei pilkuntarkkaan niin melkein kuitenkin. Isoimmilla roduilla (arabi, tersk, kalliovuortenponi, ahaltek) on hevosten sivuilla ihan merkittynä jopa genotyyppi, mutta genotyyppiä tai ei, ei Ionicissa synny kahdesta raudikosta mustankimoa varsaa. Ei vain synny.
Väri kuitenkin merkitään hevosen sivulle vasta siinä vaiheessa, kun hevonen saa kuvan, vaikka kuinka olisi tiedossa, että hevonen ei voi olla minkään muun värinen kuin esimerkiksi musta. Näin esimerkiksi friisiläisillä, joilla jo pelkkä rotu määrää sen värin.

Kun rekisteröimme kuvattomia (siis: väri ei lue hevosen sivuilla) hevosia VRL:n rekisteriin, tarkistamme yleensä vanhemmat ja jos yhdistelmä sattuu olemaan sellainen, että vain yksi väri on mahdollinen, merkitsemme rekisteröintivaiheessa sen jo hevosen väriksi. Tiedämme näet 100% varmaksi, että hevonen tulee sen värinen olemaan, kun se ei voi minkään muunkaan värinen olla. Myönnän, tässä tilanteessa ei hevosen sivun tiedot vastaa rekisteröintihakemukseen annettuja tietoja ja se on siis meidän virhe, ihan tietoisesti tehty. Tähän mennessä kaikki tällaiset hakemukset ovat menneet läpi. Toisessa päässä on ollut siis joko huolimaton hyväksyjä tai sellainen, joka tajuaa jotain perinnöllisyyden päälle.

Toissapäivänä sitten tuli ekat hylyt, syy: "Väri ei täsmää hakemuksessa ja sivuilla (hakemuksessa lukee rautias ja sivuille ei ole merkitty väriä ollenkaan)". Juu, ei ole merkitty, tiedetään, kun ei niillä ole vielä kuvia. Luuleekohan kyseinen tyyppi, että yritän ihan ilkeyttäni tai huolimattomuuttani rekisteröidä kymmenkunta hevosta väärillä tiedoilla, elleivät ne tiedot olisi oikeita? Rautiaista vanhemmista kun ei synny kuin rautiaita varsoja. Lisäksi toinen roduista on gidran, joka ei voi olla kuin rautias ja toinen don, joka on hyvin usein rautias. Hylkääköhän tämä kaveri mustiksi rekisteröidyt friisiläiset, ellei niiden sivuilla lue värinä musta? (Juu juu, voivat ne olla rautiaitakin)

Noo, ei muuta kuin merkitsemään värit sivuille ja yrittämään uudestaan. Vihaan kuitenkin ylimääräistä työtä ja sitä, että hyväksyjien linja ei ole yhtenäinen. Minä nimittäin ihan tosissani kuvittelin, että kun se on mennyt läpi aina aikaisemminkin ja useita kertoja, niin menisi nytkin.

- Gin

EDIT!
Kannattaa siis oikeasti todella joskus lukea läpi ne VRL:n rekisteröintiohjeet, ei vain meidän vaan myös arvon rekisteröijien!
Hevosen rekisteröintiohjeet, kohta 3.1. Väri ja säkäkorkeus:
Jos hevosen väri ja säkäkorkeus on ilmoitettu hakemuksessa, tulee näiden vastata rekisteröitävän rodun vaatimuksia. Säkäkorkeuden ja värin tulee olla samat sivuilla ja hakemuksessa, jos ne on merkitty hevosen sivuille. Mikäli tietoja ei ole merkitty hevosen sivuille, oletaan hakemuksessa olevien tietojen olevan oikein.

Siis tämän takia aina aikaisemmin on hakemukset menneet läpi ja tällä kertaa hylkäykset eivät siis johdu meidän leväperäisyydestä vaan hyväksyjän tumpuloinnista. Kiitos Tuire N!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Haa, taatusti ensimmäinen kommentoija!

Ja mitäs asiaa minulla oli?

Ai niin: Otan osaa. VRL ei aina ymmärrä. Ja joskus se ymmärtää liikaa. Ja joskus se pelastaa päivän. Joskus se pilaa sen. VRL on tuuliviiri! Ja minä kun en tiedä mitään ärsyttävämpää kuin tuuliviirit!

Tuire N. kirjoitti...

Aijaijai, hylkääjä on tehnyt väärin, koska VRL:n hevosten rekisteröintiohjeessa lukee näin: "Jos hevosen väri ja säkäkorkeus on ilmoitettu hakemuksessa -- Mikäli tietoja ei ole merkitty hevosen sivuille, oletaan hakemuksessa olevien tietojen olevan oikein."

Laitankin tästä viestin hevosrekisteriylläpidon seinälle, toivottavasti jatkossa ei tule turhia hylkäyksiä tämän takia.

S + Gin kirjoitti...

Katto perskelettä, kannattaisi meidänkin joskus lukea ne sääntösivut läpi eikä kuvitella tekevänsä väärin vaikka tekee ihan oikein. Olisi voinut laittaa välittömästi jäätävää haukkuviestiä hevosparkojen hylkääjälle (no ei me niin ilkeitä olla, asiallinen huomautus kuitenkin)