Nyt on taas tullut se aika vuodesta kun insinöörit hyökkäävät numeroiden kimppuun ja vääntävät Excelillä/vastaavalla erilaisia taulukoita, summia ja vaikka mitä viime vuoden kasvateista. Tässä esitellään lyhyesti, mitä Ionicin kasvatuksessa tapahtui vuonna 2012. Tässä ei siis käsitellä Pinkkiä eikä Gin Ahaltekiä.
Arabi, 151 kasvattia
Arabi on kuutena viime vuonna pitänyt kärkisijaa kasvattimäärissä usein suurella erolla muihin rotuihin. Tämä vuosi ei ole poikkeus, 151 syntynyttä arabivarsaa on suuri määrä jopa meille. Tosin on sanottava, että vuonna 2010 syntyi 330 arabivarsaa, mutta tuolloin kasvattimäärät olivat muutenkin todella suuret, yli 800 varsaa vuodessa eikä siihenkään ole laskettu ahaltekejä. Tiedetään, ei tervettä... Joka tapauksessa arabi pitää pintansa suurimpana rotuna Ionicissa eikä sille ole näköpiirissä uhkaajaa.
Knabstrup, 72 varsaa
Kuten näkyy, seuraavaksi suurimmasta rodusta syntyi vain puolet siitä määrästä varsoja, mitä syntyi arabista. Silti voin väittää, että tämä vuosi on ollut tärkeä knabstrupien kannalta, 72 varsaa ei ole kehno lukumäärä ja varsinkin kun monet syntyneistä varsoista ovat vanhempien hevosten varsoja, niiden jotka pitäisi jo lopettaa vanhuuttaan, mutta kun ne eivät ole saaneet varsoja vielä. Tänä vuonna on jatkettu jonkin verran muiden rotujen risteyttämistä knabstrupiin, sillä laajennetaan sukuja ja jalostuspohjaa ja joissain tapauksissa vieraan rodun käyttäminen on ainoa keino löytää jollekin vanhalle, pitkäsukuiselle hevoselle ylipäänsä tamma tai ori.
FWB, 25 varsaa
Meillä on aiemmin niputettu yhteen kaikki muut puoliveriset paitsi trakehner ja oldenburg, mutta nyt tuli laskettua FWB:iden määrä erikseen, kuten muidenkin eri puoliveristen. 25 FWB-varsaa vuodessa on iso määrä meille, isompi kuin koskaan aikaisemmin. Me olemme nykyisin VSPY:n kasvattajajäsen ja muutenkin innostuneet puoliverisistä. On myös mainittava, että FWB ei ole ainoa puoliverinen, joita meillä on syntynyt vänä vuonna: AWB:itä syntyi 9 kappaletta, anglo-trakehnereita 8, oldenburgeja 4, trakehnereita ja holsteineja 2 ja vieläpä tallimme ensimmäinen KWPN-varsakin.
Kalliovuortenponi, 24 varsaa
Kalliovuortenponien kasvattimäärä voisi olla isompikin. Hevosia on paljon ja monet niistä ikääntymässä ilman varsoja.
Tennesseenwalker, 23 varsaa
Tennesseenwalkereita on huomattavasti vähemmän kuin kalliovuortenponeja ja mielestäni 23 varsaa on varsin kelvollinen määrä vuotta kohti. Varsinkin kun ottaa huomioon, että kyseessä ei ole meille erityisen iso rotu (vaikka kyllä siitä tällä menolla tulee kohta iso rotu).
RBSH, 19 varsaa
RBSH on kivunnut melkein kuin vahingossa sijalle 7. meidän all-time rankingissa 98:lla varsallaan. Pitäähän omaa rotuaan tietenkin suosia. Meillä on paljon sekä kantarotuja että jo valmiita RBSH-hevosia, on jalostus mielenkiintoista pitkälle tulevaisuuteen. Ehkä meillä ei koskaan tulla näkemään kasvattia, jonka suku olisi esimerkiksi 3:ssa polvessa pelkkiä RBSH:ita, kyllä meillä niihin aina sotketaan kantarotuja mukaan.
Puoliverinen, 12 varsaa
Puoliveristen ryhmään tämän vuoden laskennassa kuuluvat kaikki epämääräiset otukset, jotka eivät täytä FWB:n eivätkä minkään muunkaan rodun polveutumismääräyksiä tarkalleen. Monet meidän palomino-puoliverisistä ovat nimenomaan tässä ryhmässä, niiden suvuissa on esimerkiksi kinskynhevosta.
SGSH, 10 varsaa
Uusi risteytysrotu SGSH sai meillä lentävän lähdön 10 varsalla. Jatkoa on tulossa. Pääasiassa meidän SGSH:iden suvuissa on venäläisiä ja itäeurooppalaisia ratsurotuja sekä jonkin verran RBSH:ta.
Saddlebred, 10 varsaa
Saddlebredien suurta määrää selittää alkuvuodesta sovitut useat astutukset Hawan oreilla. Niistä syntyi monta todella upeaa hevosta.
Englantilainen täysiverinen, 10 varsaa
Kymmeneen varsaa ylsi myös täysiverinen, mutta tämä rotu on sellainen, että niitä voisi kyllä syntyä enemmänkin. Se on niin monikäyttöinen ja tarpeellinen puoliveri- ja RBSH-jalostuksessa, että meidän on syytä ottaa asiaksemme parantaa täysiveristen kantaa tänä vuonna reilusti. Vinkkejä varsinkin pitkäsukuisista ratsutäykkärioreista otetaan vastaan, samoin tilausvarsoista ja myyntihevosista.
Siinä oli kaikki rodut, joista syntyi 10 varsaa tai enemmän. Tähän loppuun vielä muutama poiminta.
Ponit
Arabeja, puoliverisiä, knabstrupeja ja PONEJA, niistä on tehty Ionicin vuosi 2012! Vuonna 2012 syntyivät ensimmäiset welsh D- ja wpb-kasvatit moneen vuoteen, ensimmäiset mounttivarsat ja ensimmäinen C-sektion welsh ikinä. Samoin ensimmäinen connemara, fell, nyffi ja gotlanninrussi. Näiden lisäksi syntyi myös yksi exmoor, kaksi ratsuponia ja peräti neljä ylämaanponia.
Frederiksborg
Myös frederiksborg teki paluun monen vuoden jälkeen. Tänä vuonna syntyi peräti 9 fredivarsaa.
Venäläiset
Myös venäläiset juhlivat, paitsi tersk, joihin emme ehtineet kiinnittää huomiota viime vuonna yhtään. Syntyneitä tersk-varsoja on nimittäin tasan 1! Häpeällistä ja ehdottomasti täytyy korjata tilannetta tänä vuonna. Sielläkin muhii lauma vanhoja hevosia ilman varsoja.
Tämän vuoden tähtirodut ovat venäjänratsuhevonen (9 varsaa), ukrainanratsuhevonen (8 varsaa) ja budjonny (7 varsaa).
–S
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti