perjantaina, helmikuuta 01, 2013

Kuukauden valintojen esittelyt

Tämän kuun esittelyyn valittiin connemara-ori Turlough Ion, poitou-tamma Marmot de Libere ja talliksi Criallt Welsh Cobs.


Turlough Ion on meidän ensimmäinen connemara-kasvatti ikinä ja toistaiseksi ainoakin, muttei kyllä jää ainoaksi. Kuten olemme kertoneet, aiomme nyt alkaa panostaa enemmän poneihinkin, jotka ovat meillä jo pidemmän aikaa olleet vähän taka-alalla. Connemara ei ole ehkä siellä listan kärkipäässä, mutta kyllä meille niitäkin tulee.
No, koska meillä ei ole mitään käsitystä connemarojen nykytilanteesta, en osaa sanoa esimerkiksi Turloughin suvusta mitään, esimerkiksi siitä miten yleisiä tai harvinaisia nuo nimet ovat connemarojen parissa. Ainoastaan isänisä Halwin's Balinilla näyttäisi olevan yhtään enemmän jälkeläisiä, se kuitenkin on vanha ori, varsat ovat syntyneet vuosina 2005-06.


Marmot de Libere on ihan uusi tuontihevonen, tämän vuoden puolella keksitty. Paitsi poneja, aiomme myös herätellä meidän kylmäveripuolta ja Marmot kavereineen ovat niitä ensimmäisiä, mitä olemme keksineet. Tällä hetkellä Ionicissa on myös toinen suvuton poitou-tamma ja ori olisi tarkoitus keksiä myös.
Poitou on rotuna ehdottomasti sieltä harvinaisimmasta päästä virtuaalimaailmassa eikä niin kovin yleinen reaalimaailmassakaan. Persoonalliseksi sen tekee värit (hallakkovärejä, päistärikköä, joitain voikkoja, kimoja) sekä se, että niiden rakenne ei aina ole sieltä parhaasta päästä. Ne ovat usein melko isopäisiä ja epäsopusuhtaisia, runko ei ole niin vankka kuin kylmäverisillä yleensä ja lautanen on yleensä silmiinpistävän luisu.


Crialltin omistajat Elen ja Pdm ovat todella ottaneet sydämenasiakseen welsh cobien kannan lisäämisen. Crialltissa on ihan tuhottomasti poneja ja jalostustoiminta on varsin määrätietoista. Ei mitään pientä piperrystä! Suvuttomia poneja on keksitty aikanaan paljon, esimerkiksi tammoja näyttäisi olevan lähes 70 kappaletta. Oreja on vähemmän, mutta luulen etten erehdy ainakaan paljon arvellessani, että Crialltin tammoille on käytetty myös vieraita oreja. Näillä on sitten teetetty näemmä pnljon varsoja ja Crialltista löytyy näemmä jo pari kappaletta poneja, joilla on sukua 5 polvea ja suku täynnä Criallt-poneja.

Crialltin poneilla ei juuri kilpailla eikä sitä odoteta kasvattien omistajiltakaan. Erityisesti minun mieltä lämmittää kasvatussivulta löytyvä lause:
Olisi erittäin toivottavaa, että kasvattiamme käytettäisiin mahdollisimman paljon siitokseen ja näin sukulinjat saisivat jatkoa!
Tämä poikkeaa paljon useimmista muista kasvattajista, joiden suurin pelko on se, että jostain heidän kasvatista tulee ns. "massanimi" ja jotka haluavat hevosilleen jälkeläisiä vain vähän, mutta niiden on oltava kuoliaaksi kisattuja laadukkaita. Crialltissa on oikeasti ymmärretty se, mikä on hyväksi rodun kannalle ja tilanteelle pidemmälläkin tähtäimellä ja olen aivan varma, että vaikka Criallt ehkä joskus lopettaisikin toimintansa, sen hevosia tulee varmasti näkymään cobien suvuissa vielä pitkään.

Lisäplussia Criallt saa minulta siitä, että värien periytyminen (pääasiassa voikkovärit) on yleensä hyvin oikeansuuntaista tai ainakin siksi kuviteltavaa, poneilla on persoonalliset kuvat ja nimet ovat oikein sopivat welsheille.

–Gin

Ei kommentteja: