Mutisimme jo marraskuussa siitä, miten ykkösryhmän laukkahevosten urakehitys kerta kaikkiaan stoppaa allowance-tasolle. Syynä on allowance-starttien vähäisyys, yhtenä kisapäivänä saattaa olla tarjolla hyvinkin 4-5 maiden-starttia ja hieno valikoima grade-lähtöjä, mutta vain 1-2 allowance-starttia. Tai sitten ei ainoatakaan. Maiden-lähdöt sopivat jostain syystä myös arvokisapäiville, mutta allowance-startteja näkee harvemmin arvokisojen yhteydessä juostavan.
Lisäongelma on se, että allowance-starttien matkat jakautuvat todella epätasaisesti, ainakin jos kyseessä on 3-vuotiaille tai vanhemmille avoinna olevat allowance-startit. Pitkien matkojen lähtöjä on tarjolla ihan julmetusti, lyhyttä tai keskimatkaa huomattavasti vähemmän. Kaksivuotiaille matkatarjontaa on tasaisesti ja hyvin, mutta meidän vanhemmista allowance-hevosista ovat enemmän päässeet starttaamaan vain stayerit ja muut seisovat tyhjänpanttina.
Tämä ei ole mikään hihasta ravistettu väite, vaan tein asiasta hieman laskelmia. Niinpä tarkistin kaikki tänä vuonna (aikavälillä 1.1.-3.2) pidetyt laukkakisat, joissa oli tarjolla sileän radan lähtöjä ryhmälle 1.
Tällaisia kisapäiviä oli yhteensä 32 kappaletta. Niistä 13 päivänä ei ollut tarjolla lainkaan allowancelähtöjä 3-vuotiaille tai vanhemmille, 10 päivänä ei ollut tarjolla lainkaan allowance-lähtöjä ja 3 päivänä ne olivat avoimet vain 2-vuotiaille.
Yhteensä 3-vuotiaille tai vanhemmille avoimia allowance-startteja oli 43 kappaletta. Tähän on laskettu mukaan ne lähdöt, jotka ovat avoimia esim. ikäryhmälle 2-3-vuotiaat tai 2-4-vuotiaat ja myös ne lähdöt, jotka ovat avoimia 4-vuotiaille tai vanhemmille. Siis kaikki, joihin voi osallistua muunkin ikäiset kuin vain kaksivuotiaat.
Näiden 43 lähdön matkat jakautuivat seuraavasti (furlongin oletetaan olevan tasan 200m):
1000-1199m: 2 lähtöä
1200-1399m: 3 lähtöä
1400-1599m: 8 lähtöä
1600-1799m: 5 lähtöä
1800-1999m: 3 lähtöä
2000-2199m: 7 lähtöä
2200m ja yli: 15 lähtöä
Kolmannes lähdöistä on yli 11 furlongin matkoja. Mistä lähtien virtuaalimaailmassa on ollut näin hemmetin paljon stayereita, että kannattaa järjestää itsepäisesti allowance-lähtöjä niille jatkuvalla syötöllä viikosta toiseen? Ei mistään lähtien, sillä tältä näyttää osallistujamäärät näissä lähdöissä:
peruttu osallistujien puutteessa: 5 lähtöä
2 osallistujaa: 1 lähtö (osa järjestäjistä peruu 2 hevosen startit)
3 osallistujaa: 5 lähtöä
4 osallistujaa: 3 lähtöä
8 osallistujaa: 1 lähtö (ja tämä oli LJ:n arvokisan yhteydessä juostu pitkän matkan allowance-startti)
Osallistujamäärä pidetyissä starteissa oli keskimääräisesti 3,7. Jos laskuista poistetaan tuo huomattava poikkeus eli yksi 8 hevosen lähtö, on keskimääräinen osallistujamäärä 3,2 hevosta lähtöä kohti. Ketä tällaiset minilähdöt palvelevat?
Vertailun vuoksi 2000 metrin tai lyhempiä allowance-lähtöjä ei peruttu tarkastelujaksolla kertaakaan ja näissä lähdöissä oli keskimäärin 5,3 osallistujaa. Tähän lukuun on kuitenkin laskettu mukaan kaikki osallistujat, myös 2-vuotiaat, jotka eivät saa osallistua yli 2000 metrin lähtöihin ja niinollen keskiarvolukemat eivät ole täysin vertailukelpoiset keskenään. Suuntaa ne kuitenkin antavat.
Rakkaat ystävät laukkamaailmassa.
Näiden lukemien valossa (voitte itse käydä laskemassa ja tarkistamassa, jos olen laskenut jotain pahastikin metsään) pyydän ja toivon, että järjestäkää nyt hyvänen aika niitä allowance-lähtöjä lyhyille ja keskimatkoille muillekin kuin vain kaksivuotiaille! Ketään ei palvele tällainen epäsuhta allowance-lähdöissä ja niiden matkajakaumassa.
–S
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti