keskiviikkona, marraskuuta 27, 2013

Arabien säkäkorkeudet

Edellinen säkäkorkeuspostaus saa nyt jatkoa, koska asia jäi vähän kaivelemaan. Niinpä selvitin meidän arabilauman säkäkorkeudet nyt tarkalleen, ei tarvitse turvautua mutuun.

Tämä on siinä mielessä kiitollinen kohde pieneen tilastolaskentaan, koska meillä on 501 arabia tällä hetkellä ja kaikille on korkeus määritelty, toisin kuin esimerkiksi väri. Alla onkin graafit sekä orien että tammojen säkäkorkeuden jakautumisesta.



Oriiden mediaani on 155 cm, moodi 155 cm ja keskiarvo 155,23 cm. Tammojen kaikki arvot ovat tasan 155 cm. Tammoilla on enemmän hajontaa, pienin korkeus on 146 cm ja suurin 162 cm, oreilla skaala on 148-160 cm. Periaatteessa nämä graafit näyttävät ihan realistisilta siinä mielessä, että rodulla on jokin tietty keskisäkäkorkeus, josta on poikkeuksia molempiin suuntiin jonkin verran, mutta poikkeamat ovat harvinaisempia. Mutta että jos sanon olevani perinjuurin kyllästynyt 155-156 senttisiin arabeihin, niin noista kaavioista näkee kyllä syyn.
Ongelma tässä on se, että tammojen ja orien keskisäkäkorkeus ei juuri eroa toisistaan. Pieni ero siinä on, onneksi sentään orien hyväksi, muuten olisin repinyt hiukset päästäni, mutta se on hyvin mitätön. Tammojen kuitenkin pitäisi olla yleisesti ottaen oreja pienempiä.

Joutessani laskeskelin Sukupostista oikeiden arabien korkeuksia ja sen mukaan orien keskisäkäkorkeus on 152,00 cm ja tammojen 150,43 cm. Sukuposti ei tosin tarjoa tässä asiassa kovin luotettavaa tilastodataa, koska osalla hevosista korkeudeksi on ilmoitettu vain arvioitu korkeus enkä lähtenyt näitä karsimaan pois ja toisaalta läheskään kaikilta hevosilta ei säkäkorkeus ole Sukupostin tiedossa, eihän kaikkia ole koskaan virallisesti edes mitattu. Lisäksi jos mukana on amerikkalaisten tai englantilaisten hevosten säkäkorkeuksia, ne on hyvinkin saatettu mitata vain tuuman tarkkuudella. Lisäksi mitattuja oreja on huomattavasti enemmän kuin tammoja. Suuntaa-antavana tuloksia voitaneen kuitenkin pitää.

Pari seikkaa pistää pahasti silmään: reaalimaailmassa tammat ovat oriita matalampia ja keskisäkäkorkeudet ovat huomattavasti matalammat kuin meillä Ionicissa. Toisaalta hajonta on paljon suurempaa, pienimmät mitatut olivat 138-senttisiä, suurimmat 167-senttisiä. Lisäksi sekä reaalioreilla että -tammoilla graafi oli toisen näköinen. Molemmissa ääripäissä oli vähän hevosia, mutta keskikohdalla oli tasaisempaa, ei ollut sitä yhtä tai kahta huippua kuten noissa Ionicin graafeissa selkeästi on. Tähän, samoin kuin tuohon orien ja tammojen samaan keskisäkäkorkeuteen on tietenkin syynä se edellisessä postauksessa kerrottu menetelmä käyttää varsan säkäkorkeutena vanhempien korkeuksien keskiarvoa. Tähän sitten tullaan, kun tätä kymmenen vuotta tehdään.

Mitä tässä nyt sitten voisi ja pitäisi tehdä, jotta korkeuksien kanssa oltaisiin vähän realistisempia eikä niin tylsiä kuin nyt?
Mietin ensin, että pitäisikö minun alkaa pienentää Ionicin arabien korkeutta radikaalisti niin että keskikorkeus saataisiin lähemmäs noita reaalimaailman arvoja? En tiedä, jokin haraa vastaan, koska itsekin tykkään suosia suurikokoisempia virtuaalihevosia, ei se ole pelkästään Virginian helmasynti. Siihen on perustelunsa, kuten edellisessä postauksessa kirjoitin ja meille virtuaaliarabit ovat urheiluhevosia. Tunnettakoon Ionic siis isokokoisten arabien kasvattajana.
Mutta kokoskaalaa voisi kyllä laajentaa. Ei meille nyt ehkä 167-senttistä arabia ihan heti tule, mutta noita 140-150-senttisiä voisi vaikka tulla enemmänkin. Nyt ne ovat aika harvinaisia varsinkin oreissa.
Ja sitten siitä "keskiarvo-kasvatuksesta" on päästävä eroon. Ihan oikeasti se varsa voi olla korkeampi tai matalampi kuin molemmat vanhempansa tai vaikka olisi sitten ihan samankorkuinen kuin toinen vanhempansa, vaikka toisen korkeus poikkeaisi tästä. Enemmän hajontaa! Tähän liittyy läheisesti myös se, että vetää tammavarsojen korkeutta vähän alemmas ihan suosiolla. Oriit voivat olla vähän isompia, mutta tässäkin asiassa vaihtelu virkistää.

- S

Ei kommentteja: