sunnuntaina, joulukuuta 01, 2013

Joulukalenteri 1: esittelyssä kuukauden valinnat

Blogin kolmas joulukalenteri alkaa perinteiseen tapaan kuukauden valintojen esittelyllä. Joulukuussa esille nostetaan tersk-ori Saljut Ion, maremma-tamma Bella Luna ja talleista Hurmaaja.


Saljutissa huomiota tietysti kiinnittää ensimmäiseksi väri: se on ruunivoikko. Terskinhevosten voikkoväreistä on blogissa ollut puhetta viime vuonna, niitä nimittäin ei luultavasti esiinny reaalimaailman terskeillä lainkaan, mutta olemme päättäneet, ettemme anna sen haitata.
Ja kuten tuttua meille, voikkovärin polveutumislinja on selkeä: se tulee iieii. Blatnikilta, joka oli mustanvoikko ori, toinen meidän voikkojen terskien kantahevosista.

Blatnikin nimen esiintyminen suvussa kertoo myös siitä, että Saljutin suku on vanhaa perua. Blatnik kumppaneineen tuli Ioniciin vuonna 2005 ja vaikka se ei ole niitä aivan ensimmäisiä terskejä, on se jo vanhaksi katsottava nimi. On siellä vielä vanhempaakin, isälinja tulee suoraan koko tersk-rodun yhdestä kantaoriista Dopizasta ja suvussa on myös Kerpan vuonna 2002 kasvattama Aingeal an Uabhair (jonka takaa löytyy myös Dopiza ja alunperin Marineasta lähtenyt tamma Alexandra.

Sen sijaan Saljutin emän suku on tuoreempaa, itse asiassa hyvinkin tuoretta, keksitty meille vuonna 2010. Kaikenkaikkiaan Saljutin suku on siis mukava yhdistelmä uutta ja vanhaa. Tammoja tuo ei ole vielä päässyt astumaan, mutta tulevaisuudessa kyllä sitäkin tekee.


Ionicin ainoa maremmanhevonen, tamma Bella Luna, tuli meille alkuvuodesta 2012, kun Virginia oli tehnyt ht.nettiin ostotopikin, jossa lupasi ostaa (melkein) mitä vain, mitä ihmiset vaivautuvat hänelle tarjoamaan, tietenkin Ionicin ehdoilla eli ei kisoja eikä mitään muutakaan kuin sivut ja loppuiän koti. Sieltä tarttui kaikenlaista vastaan, Bella on yksi niistä.

Bella on ehkä maailman typerin ostos, kun ei meillä ole muita maremmanhevosia eikä minkäänlaista innostusta alkaa niitä kasvattaa edes pienessä mittakaavassa, koska sen tietää mitä meidän "pienelle mittakaavalle" tapahtuu. SGSH-jalostukseen rotu kuitenkin kelpaa ja yhden semmoisen varsan Bella onkin jo tekaissut. Tietenkään ei ole poissuljettu idea teettää tällä puhdasta maremmanovarsaa, jos jostain löytyy ori. Epäilen kyllä vahvasti ettei löydy, mutta tarjotkaa toki, jos jollain lukijalla jossain tallinnurkassa lojuu maremmano-ori.


Hurmaaja aloitti toimintansa syksyllä ja kasvatusroduksi valikoitui venäjänratsuhevonen. Mieletöntä, sillä vrh:ita ei turhan paljon virtuaalimaailmassa olekaan! Ja kyseessähän on suorastaan loistava ratsu, kaunis ja näyttävä, puoliverimäinen mutta jalompi kuin useimmat puokit. Arvata saattaa, että olen toivottanut uuden tallin lämpimästi tervetulleeksi virtuaalimaailmaan.

Talliin onkin jo päätynyt yksi Ionicista lähtöisin oleva hevonen, tamma Tsaritsa ot Mihail, jonka isä on Hurmaajan ori ja emä meidän suvuton tamma. Toisin kuin meidän 100% koulupainotteinen vrh-lauma, Hurmaajasta löytyy myös estehevosia. Eikä siinä mikään auta, ensi vuoden puolella täytyy lähestyä Hurmaajan omistajaa astutuskyselyiden kanssa: kyllä meidän tammoille vieraat oriit kelpaavat!

- SEi kommentteja: