perjantaina, joulukuuta 06, 2013

Joulukalenteri 6: venäjänratsuhevosen jalostus

Venäjänratsuhevonen on tässä syksyn aikana noussut tapetille muillakin talleilla kuin vain meillä, siitä kiitos ja kunnia erityisesti Hurmaajalle, mutta jos en pahasti erehdy, tummat venäläiset ovat löytäneet tiensä myös muille talleille. Vrh:ta on suhteellisen helppo markkinoida: puoliverityyppinen, jalo, hyvä suoritushevonen. Lisäksi se on hyväksytty myös SGSH:n ja RBSH:n jalostukseen.

Minä kuitenkin toivon, että kaikille harrastajille asti menee tieto myös siitä, että vrh:lla on tiukat värivaatimukset, mikä tahansa puoliverikuva ei kelpaa sitten kuitenkaan. Toivotuin väri on merkitön musta, tummanruunikko ja mustanruunikko vat hyväksyttyjä värejä myös ja pienet merkit sallitaan. Rautiasta yritetään karsia pois, se ei ole toivottu väri; kimot, suuret merkit ja muut erikoisvärit taas ovat kokonaan pannassa eikä niitä sallita lainkaan.

Toinen vrh-ihmisiä puhuttanut seikka on se, että reaalimaailmassa vrh:n jalostuksessa on sallittua käyttää hyväksyttyjä, värirajoitukset täyttäviä vierasrotuisia hevosia, kuten täysiverisiä, angloarabeja, trakehnereita ja ahaltekejä. Suosikkiesimerkkini on ahaltek-ori Atom, jota on käytetty Venäjällä vrh:n jalostukseen.
Tätä on virtuaalimaailmassa kyseltä jo pariin otteeseen, että saisiko, voisiko ja pitäisikö meidänkin. Minä en tietysti voi ketään kieltääkään tekemästä mitä mieleen juolahtaa, mutta neuvoni kuitenkin on suht yksiselitteinen "älkää".

Ensimmäinen syy tähän on nimenomaan vrh:n värivaatimukset, jotka siis ovat tiukat. Virtuaalimaailmassa hevosen väri tahtoo olla muuttuva tekijä, vaikka VRL:n rekisterissä väriä ei saakaan muutettua ilman eri pyyntöä. Merkkejä VRL:n rekisteriin kuitenkaan ei voida tallentaa ja toisaalta kasvattajilla pitäisi olla sitten yhtenäinen näkemys siitä, mitä ovat "vähäiset valkoiset merkit".

Toinen syy on sitten rakenne, varsinkin ahaltekin kohdalla. Jos katsotte Atomin kuvia, se ei ole rakenteeltaan se ihan tyypillisin ahaltek vaan sitä voisi sanoa jopa puoliverimäiseksi. Ero vaikkapa Gin Gilgameshiin on huomattava.
Vrh:n tarkoitus on kuitenkin olla hyvin laadukas ratsuhevonen ja niinpä olen varsin varma, että vaikka Gilgameshin näköinen hevonen olisikin puhdas ahaltek, ei sitä hyväksyttäisi rakenteensa vuoksi vrh:n jalostukseen, koska sen rakenne poikkeaa niin paljon vrh:n ideaalista. Gilgamesh ei kuitenkaan ole ahaltekinä mikään erityisen epäonnistunut vaan melko tyypillinen.
Jos siis haluttaisiin käyttää ahaltekiä vrh-jalostuksessa, pitäisi edes vähäisen realistisuuden vuoksi katsoa jalostukseen käytettävältä hevoselta ensin väri, sitten arvioida rakenne että onko se soveltuva jalostukseen ja näiden jälkeen vielä olla varma siitä, että hevonen ei kesken kaiken muuta kuvaansa ja samalla rakennettaan sekä pahimmassa tapauksessa väriään. Ahaltekien kohdalla ongelmana ovat vielä voikkovärien ja sabinokirjavuuden yleisyys, molemmat kun ovat vrh:lla kiellettyjä. Yksinkertaistettuna: tänään hyväksyttävä hevonen voi huomenna olla kelvoton vrh-jalostukseen. Sen takia en suosittele vieraiden rotujen käyttöä vrh-jalostuksessa.
Tietenkin me voisimme Virginian kanssa perustaa virtuaalisen vrh-yhdistyksen, johon erityisesti voidaan hyväksyä vierasrotuiset, jalostukseen käytettävät oriit (ja tammat), mutta tämäkään ei poista sitä seikkaa, että niitä pitäisi valvoa kuvien vaihtumisen varalta.

Vrh:ita voi toki risteyttää täysiverisiin, angloarabeihin ja aheltekeihin, tulos vain on RBSH. Itse näen varsinkin nuo täysiveriristeytykset yhtenä parhaista rotuyhdistelmistä, mitä RBSH:n kantaroduista saa. Vrh:ta voi risteyttää myös trakehneriin ja tällöin saa SGSH:n.

Tulevaisuudesta ei kuitenkaan tiedä, meillä vrh:n kanssa voi hyvinkin käydä samalla tavalla kuin knabstrupeilla: jalostus saa todella tuulta siipiensä alle, kanta kasvaa ja huolimatta uusista tuonneista käsissä on kuitenkin hevosia, joille ei löydy sopivansukuista hevosta. Tällöin varmasti tulee kiusaus käyttää trakehneria tai täysiverisiä, mutta katsotaan silloin uudemman kerran, mitä teemme.

- S

Ei kommentteja: