tiistaina, maaliskuuta 25, 2014

Oodi VRL:lle

VRL:stä on taas tässä alkuvuodesta nahisteltu ht.netissä, miten siellä ei toimi se eikä tämä eikä tuo, miten siellä salaillaan, miten kaikessa menee niin kauan, miten sinne pitäisi palkata ammattilainen, miten niin ei voida hyväksyä samanrotuista hevosta rekisteriin samalla nimellä kuin siellä on jo, miten työntekijät suosivat kavereitaan eivätkä osaa ratsuponien polveutumissääntöjä, hylkäävät väärillä perusteilla ja kaikkea muuta mahdollista ja välillä vähän mahdotontakin. Myönnän etten ole itse yhtään parempi, onhan täällä blogissakin valiteltu ajoittain milloin sitä ja milloin tätä VRL:n toimintaa, yleensä kai sitä, että hevosten rekisteröinnissä on ollut yhtä ja toista kuprua.

Viimeisimpien ht.netin topikkien perusteella (yksi, toinen) alan kuitenkin toivoa, ettei VRL:n ylläpito ole kovin tarkkaan tutustunut meidän blogiin ja jos on, niin ei ainakaan ole kovin tarkalla kammalla käynyt läpi noita VRL:ää koskevia postauksia. Jos kuitenkin on, ei jäljelle jää muuta pelastuskeinoa kuin kaunis anteeksipyyntö VRL:n suuntaan: olemme olleet epäreiluja ja takertuneet älyttömiin pikkuseikkoihin valituksissamme. Olemme hyvin pahoillamme, tämä ei tule toistumaan.

Nyt joka sorkka, käsi sydämelle. VRL toimii. Puskanikillä äiteen helmoista on helppo huudella, ettei ole sitä eikä tätä toiminnallisuutta ja miksei tule ja miksei ole jo ja eikö ne osaa, mutta VRL toimii, siitä ei pääse mihinkään. Siellä on jo toiminnassa jo ne kaikki perusasiat, mitä VRL on 15 vuoden aikana luvannut tekevänsä ja aika paljon muutakin: se rekisteröi harrastajat, se rekisteröi hevoset, se rekisteröi tallit, se rekisteröi kasvattajanimet, se rekisteröi seurat, se listaa kisat, sen alla on kantakirjat, lajijaokset ja mitä kaikkea. Tämän kaiken se tekee jo ja joku kiittämätön mulkero kehtaa kitistä kun ei ole adoptiota eikä kasvattajaklubia.

Minä en tarkoita että VRL olisi valmis, täydellinen ja virheetön. Valmis se ei ole koskaan, täydellistä ei tässä maailmassa ole olemassakaan, ja virheitä meistä tekee meistä jokainen, siksi niitä kutsutaan inhimillisiksi virheiksi. Mutta huolimatta näistä kaikista epätäydellisyyksistä, VRL on tällä hetkellä riittävän hyvä. Parannettavaa toki löytyy aina toteutuksesta, toiminnallisuudesta, säännöistä, käytettävyydestä, ylipäänsä kaikesta, mutta siksipä VRL:n kehitystä ei olla lopetettu missään vaiheessa ja todettu, että se on nyt tässä. Joo, edistyminen ja korjaukset ovat hitaita, mutta ketä se haittaa, voi rauhassa tarjota auttavaa kättään. VRL ei tiettävästi ole tarjotusta avusta koskaan kieltäytynyt. Mutta niin tai näin, tämän nykyisen VRL:n kanssa pystyy elämään. Jos ei pysty, ei siitä kannata juuri päätään aukoa vaan tehdä asialle jotain.

Kannattaa toki muistaa sekin, että VRL:n ylläpito tekee tätä kuitenkin harrastuksena, ilmaiseksi, ja loppuviimeksi ihan vain sen takia, että se on heistä hauskaa. Jos te yritätte ehdottaa, että ylläpito on olemassa vain palvellakseen järjestöä ja/tai käyttäjiä, niin olette väärässä. Tai ainakin toivon, etteivät he tähän ole niin sitoutuneet vain hyvästä sydämestään vaan saavat tästä jotain itsekin. He tekevät tätä vapaaehtoisesti, kyllä, mutta se ei tarkoita sitä, että heidän pitäisi hyppiä käyttäjien pillin mukaan ja ottaa vastaan kaikki niskaantuleva paska pyristelemättä. Missään ei sellaista lakia tai sääntöä ole olemassa, että vapaaehtoisuus jotenkin rajoittaisi omaa tahtoa tai ihmisarvoa. Jos on, niin kertokaa toki, mutta muistakaa lähdeviitteet.

"Kyllä kritiikkiä pitää osata ottaa vastaan", huutaa nyt joku sieltä puskista. Miksi? Varsinkin jos kritiikki ei ole erityisen rakentavaa vaan jotain random-herjaamista, niin miksi sitä pitäisi osata ottaa vastaan? Juu, totta kai täydellisen ihmisen pitäisi pystyä ottamaan epäasiallinenkin kritiikki vastaan ja olla provosoitumatta, mutta se täydellinen ihminen nostakoon kätensä ja keksiköön muita valeita. Sitä paitsi VRL:n ylläpito on siitä kritiikistä saanut enemmän kuin oman osansa ja jaksanut silti käyttäytyä asiallisesti itse, ei ole lähtenyt paskanheittolinjalle itse ja jopa noukkinut kaiken soovan seasta niitä parannusehdotuksia. Hatunnosto täältä sinne, itsellä ei pinna riittäisi moiseen pidemmän päälle. Sille on ihan syynsä etten ole töissä asiakaspalveluammatissa enkä VRL:n ylläpidossa, jälkimmäisessä tapauksessa VRL olisi säännönmukaisesti kuukauden tai pari jäähyllä, kun meikäläiseltä olisi taas kerran keittänyt yli jokin riittävän tyhmä kommentti tai inttäminen. Toisaalta, jos VRL:n ylläpitoa alkaa tosissaan ärsyttää säännölliset paskamyrskyt, voisin tarjota itseäni viestintävastaavaksi. Loppuisi meinaan se rutina ja saisivat tekijätkin rauhassa koodata vähän aikaa.

Jos nyt loukkaannuit tai olet muuten vain erimieltä ylläkirjoitetun kanssa, niin älä kerro, ei kiinnosta. Eikä minulla ole VRL:n kanssa muuta tekemistä kuin että olen siellä ihan peruskäyttäjänä, joten tämä teksti ei edusta VRL:n kantaa millään tavoin. En ole ollut yhteydessä VRL:n ylläpitoon ennen tämän bloggauksen kirjoittamista enkä sen aikana.

- S

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ei voi muuta, kuin tykätä. Ja paljon.