tiistaina, maaliskuuta 01, 2016

Esittelyssä kuukauden valinnat

Niin vain tahtoo päästä unohtumaan blogi (syytän siitä tosin tällä kertaa flunssaa, joka vei aivokapasiteetin liki kahdeksi viikoksi), mutta tässä ovat nyt kuukauden valinnat esittelyineen:
– SWB-ori Extanor GA
– mft-tamma Pineberry Ion
Kadotetut Suomenhevoset


Extanor GA:n keksin tuossa jokin aika sitten kun huomasin meillä olevan kovin vähän suvuttomia tai lyhytsukuisia koulupuoliverisiä. Pitkäsukuisia on vaikka muille jakaa ja vielä vähän enemmänkin, mutta niille harvoille lyhytsukuisille on vaikea löytää omasta tallista sopivaa kaveria suvunjatkopuuhiin. Ja niinpä Extanorkin on päässyt astumaan jo pari tammaa, yhden trakehnerin ja yhden DWB:n. Lisää on tulossa, onpa tallissa sille SWB-morsiankin.

Ja pakko mainita, että nimi on väännös Chimo Bayon kappaleesta "Asi me gusta a mí" (ainakin luulen että tuo on kappaleen nimi, mutta Google kyllä tuntee sen myös nimillä "X-Ta Sí, X-Ta No" ja "Extasy extano". Otapa näistä selvä, mutta hevosen nimeksi sopii kyllä Extanor.


Missourinfoxtrotter on rotuna yksi pahuksen murheenkryyni (muistelisin, että aiheesta on purnattu blogissa aiemminkin): meillä on muutama pitkä- ja vanhasukuinen yksilö, joiden sukujen kantahevoset menevät 2000-luvun alun Vista Ridgeen ja Marineaan ja herra ties mihin. Hieno juttu että vanhat linjat ovat säilyneet, mutta koska kyse on nykyisin aivan superharvinaisesta rodusta, ei mistään löydy näille meidän vanhalinjaisille sopivia oreja ja tammoja. Tai ylipäänsä mistään ei löydy yhtäkään foxtrotteria, jos ollaan hivenen pessimistisiä. Voitte siis vain arvata miten iloinen olin bongatessani Rautkymistä Pineberryn isän DD Freemanin. Suvullinen foxtrotter! Viis siitä että Freemanilla on sukua tasan yksi polvi ja Pineberryn emällä kolme tai useampia sukupolvia, tässä kohtaa ei kannata nirppailla tasaisten sukujen kanssa.

Onni luonnollisesti ei kestänyt kauaa, sillä nyt pitäisi löytää Pineberrylle jostain sulho. Meidän oma ori RWR Twisty King ei kelpaa, sen suvussa ovat suunnilleen samat nimet, vain vähän eri järjestyksessä. Niin että jos jostain löytyisi toinen onnenkantamoinen, suvullinen mft, niin voisi omistajansa vaikka ilmoitella tai jotain...


Joo, tiedän kyllä että Kadotetut Suomenhevoset on suomenhevostalli ja että siitä ei ole ihan kauhean kauan kun viimeksi valitsin kuukauden talliksi suokkitallin. Tästä ei kannata tehdä mitään sen ihmeellisempiä johtopäätöksiä, Ionicin talliesittelystä ei ole tulossa mikään suomenhevoskasvattajien lista. Itse kyllä hankkisin lisää suomenhevosia, jos minulla olisi tammakuvia, orikuvistahan ei ole pulaa kun niitä saa Hippoksesta. Jos jollain on niin voisin olla ostokannalla.

Ja eihän suomenhevosissa mitään vikaa ole. Ei ainakaan Kadotetun hevosissa, siellä on paljon hienoja kuvia hienoista hevosista ja sekaan on mahtunut muutama erikoisvärinenkin kaveri, erikoisplussa siitä että erikoisvärien polveutumiset näyttäisivät olevan kunnossa. Kyllä täältä itselleen suokin voisi ostaa! Värisuosikkini Kadotetun hevosista on kuitenkin rautias, mutta isomerkkinen Viisikon Tiltu, nimistä hauskin löytyy ori Huikauhialta ja ehdottomasti paras luonnekuvaus on tamma Riiviöiden Myyllä, mitä sitä tuon enempää sanomaan jos ei sanottavaa ole?

Mutta sitten päästäänkin siihen jännään osaan: nimestään huolimatta Kadotetusta löytyy muunrotuisiakin hevosia, pääasiassa kylmäverisiä mutta myös joitain muita rotuja. Vitsi on siinä, että mistä ne löytää, itselläni meni tovi aikaa löytää linkki, joka on kyllä tuossa hevossivun yläreunassa heti. Lusitano! Dartmooreja! Haflingereita, issikoita ja vuonohevosia! Mutta eihän tämä vielä mitään, kylmäveripuolelta löytyy vielä eksoottisempaa eläjää, kuten italiantyöhevosia (mahtavatko olla ensimmäisiä/ainoita rotuaan virtuaalimaailmassa?), jyllanninhevosia, percheroneja (kyllä, yksi meidänkin kasvatti), trait du nordeja ja sitten yksi suffolkinhevonen, yksi schwarzwaldinrautias ja yksi raskas neuvostoliitontyöhevonen. Ettei sinänsä tarvitse ihmetellä, miksi valitsin "suomenhevostallin" kuukauden talliksi...

–S

2 kommenttia:

Break kirjoitti...

Pineberry Ionille olisi ehkäpä tarjota jälleen yhtä "pelastettua" tapausta, Cryboy RDN:ää - siellä on muutama sama nimi suvussa mutta ei nyt kauhean montaa (pikaisella silmäyksellä laskin kaksi samaa nimeä): http://breakprivate.webs.com/Cryon.html

Sirpa kirjoitti...

Kyllä tuo suku olisi ihan hyvä Pineberrylle. Muutama sama nimi siellä neljännessä polvessa tai kauempana ei ole vielä katastrofi. Kiitos oriin esittelystä, laittelen tästäkin asiasta mailia!