perjantaina, helmikuuta 05, 2016

Kalliovuortenhevosten värit

Kalliovuortenhevosista on mainittu moneen kertaan vuosien varrella, mutta meillä väritilastoja ei olla näille laskettu sitten vuoden 2008. En tiedä miksi, mutta nyt tuli laskettua. Tokikaan tällä hetkellä ei läheskään kaikilla listoilla olevilla kalliovuortenhevosilla ei ole kuvaa eikä siis väriäkään määriteltynä. Yritin tässä muutamana iltana päkistää niitä kuvia, mutta kuvattomia hevosia on liikaa siihen, että kertarysäyksellä saisi kaikille kuvat. Tänä iltana on kuitenkin 85 kuvallista kalliovuortenhevosta ja tässä niiden värijakauma:

Hopeanmusta 26
Hopeanruunikko 15
Voikko 8
Rautias 6
Musta 5
Hopeanmustanvoikko 4
Ruunikko 3
Mustanpäistärikkö 2
Hopeanhallakko 2
Mustanvoikonpäistärikkö 2
Ruunivoikonhallakko 2
Hopeanhiirakko 1
Punahallakko 1
Ruunivoikko 1
Voikonpäistärikkö 1
Cremello 1
Hopea smoky cream 1
Hallakko 1
Hopeanruunivoikko 1
Mustanvoikko 1
Hopeanruunikonpäistärikkö 1

Koska tälle rodulle on merkitty värien genotyypit, tiedetään myös se ovatko rautiaspohjaiset värit hopean kantajia vai eivät. Rautiaspohjaisia hevosia on 17 kappaletta, niistä 10 kantaa hopeaa. Yhteensä hopeavärisiä tai hopeankantajia on siis 61 kappaletta eli noin 72% hevosista. En ole koskaan nähnyt reaalimaailman kalliovuortenponien väritilastoja, mutta ei hopeavärien suuri määrä mitenkään vierasta ole, sehän on toivotuin väri.

Muista erikoisväreistä sen sijaan en tiedä. Voikkovärisiä on 22 kappaletta (26%), hallakkovärisiä 7 kpl (8%) ja päistärikköjä 6 kpl (7%). Tiedän suosivani voikkovärejä ihan törkeästi, ne ovat niin kivoja. Hallakkovärejä ja päistärikköjäkin suosisin, mutta kun on vähän ongelmia kuvien kanssa.

Erikoisvärejä suurempi ongelma sen sijaan on mustien tai ylipäänsä aa-geeniyhdistelmän suuri määrä. Välillä nimittäin on jopa hankalaa löytää sopivaa hevosta vaikkapa jollekin hienolle hopeanruunikolle, kun niin monen vanhemmat ovat joko molemmat mustia/mustapohjaisia (jolloin ei ruunikko ei ole varsalle mahdollinen väri) tai toinen on rautias, mutta senkin genotyyppi on aa. Toki hopeanmusta on ylivoimaisesti yleisin väri ja lähes puolet (42 kpl, 49%) kuvallisista hevosista on mostapohjaisia värejä muutenkin. Rautiaspohjaisia on se 17 kappaletta (20%) ja ruunikkopohjaisia loput eli 26 (31%). Musta on kyllä hankala juuri tämän takia: kun mustia alkaa olla laumassa liikaa, kaikista varsoista tulee sittne mustia, vain jokunen raudikko on seassa ja ruunikoita ei yhtään.

–S

Ei kommentteja: