keskiviikkona, huhtikuuta 06, 2016

Omistajatieto ja sen moninaiset muodot

Olen pyöritellyt tätä aihetta mielessäni kauan, mutten ole saanut sitä raapustetuksi ulos päästä, koska koko ajan tulee lisää materiaalia. Aihe on siis virtuaalihevoset omistaja ja miten se tieto merkitään missäkin yhteydessä.

Vuosia takaperin rutisimme Virginian kanssa VRL:n silloin uudesta säännöstä, että omistajan VRL-tunnus pitää olla mainittuna virtuaalihevosen sivulle, jotta sen saa rekisteriin. Meillä ei ollut ja omistajatietojen muuttaminen muutaman tuhannen hevosen sivuille ei kuulostanut houkuttelevalta projektilta. Onneksi vanhojen, jo rekisterissä olleiden hevosten sivuja ei tarvinnut käydä muuttamassa, mutta törmään tähän asiaan vieläkin yrittäessäni rekisteröidä joitain Ionicin muinaisia hevosia. Vaadittu "virtuaalihevonen" aika monen sivuilla jo lukeekin, mutta omistajien VRL-tunnuksia ei.

Kyseessä on toki ajatustason ongelma. Minä en omista yhtä ainutta virtuaalihevosta. Virginia ei omista yhtä ainutta virtuaalihevosta. Kaikki meidän hevoset ovat tallien omaisuutta ja me puolestamme omistamme tallit. Hiusten halkomista, ehkä, mutta näin se vain on meidän kahden omistajan talleilla. Onneksi sentään siitä ei ole tullut ongelmia ainakaan toistaiseksi, että jos minä rekisteröin hevosia omalle VRL-tunnukselleni vaikka sivuilla lukee myös Virginian olevan omistaja. Ja ratsastuskilpailuissa on toki ymmärrettävää että vain yksi tietty ratsastaja osallistuu tietyn hevosen kanssa kisoihin. Ratsastajallahan ei tarvitse olla hevoseen omistussuhdetta voidakseen kilpailla sillä.

Mutta ei VRL ole ainoa instanssi, joka vaatii tarkan omistajatiedon. Osallistuin taannoin VSN-näyttelyihin ja kirjoitin hevosen omistajaksi ihan yksinkertaisesti "Sirpa". Kaikki hevoset menivät hylkyyn, koska omistajatieto oli kuulemma väärä. Totta, minun moka, hevostemme sivuilla lukee omistajakohdassa näin: "Ionic / S VRL-00329 & Virginia VRL-02702". Siinä ei siis lue Sirpa, Sirpa on selkeästi joku pahainen virtuaalihevosvaras.

Vahingosta viisastuneena päätin alkaa käyttää VSN-osallistumisissa omaa VRL-tunnustani, se nyt sentään on yksiselitteinen. Vaan kun ei mukamas ole, eräs tuomari huomautti kerran siitä, että omistajan VRL-tunnuksesta puuttuu yksi nolla, kun olin kirjoittanut omistajaksi VRL-0329 ja sivuilla lukee VRL-00329. Bad me.

Myöhemmin ERJ:n alaisiin kisoihin osallistuttuani sain VRL:n työntekijältä palautetta puuttuvasta nollasta, että kisaosallistumisissa pitää omistajan VRL-tunnus olla 5-numeroinen, se VRL-0329 ei ole riittävä. Oliko peräti niin, että järjestelmät eivät tunnista sitä lainkaan tai jotain tällaista. Sukkana nuo kisaosallistumiset ovat menneet läpi kisojen järjestäjille, mutta ilmeisesti tulosten lähetysvaiheessa tulee sitten ongelmia.

Ja minä vastikään vasta olen oppinut käyttämään edes sitä yhtä nollaa sen VRL-tunnuksen edessä...

Mitä VSN-tuomarointiin tulee, olen itse hyvin leväperäinen omistajatietojen (tai ylipäänsä minkään muun paitsi sukupuolen, rodun ja kuvien) suhteen. En minä koskaan muista tsekata kaikkea. Enkä kyllä taida olla ainoa, kuitenkin yleensä hevoseni on arvosteltu vaikka olisinkin ilmoittanut ne mukaan Sirpan nimissä. Kai sitä nyt sen verran luottoa pitää ihmisiin olla, että he nyt sentään tietävät kenen hevosia ilmoittavat mukaan näyttelyihin.

Kerran olen törmännyt tapaukseen, että omistaja oli omissa nimissään ilmoittanut hevoset, joiden sivuilla luki omistajana tallin nimi. Huomautin tästä tuloksissa huomattuani asian, mutten hylännyt osallistumisia. Pääsyy tähän oli se, että kyseessä oli harvinaisten rotujen luokat, jotka olisivat jääneet tyngiksi tai peruttu kokonaan, jos olisin lähtenyt yhden ison omistajan hevosia hylkäämään. Ja jos jotakuta nyt närästää moinen lepsuilu, niin kyllä minä VRL:stä tarkistin, että kyseisen niminen omistaja omistaa tallin, jonka omistamia hevoset ovat. Pidän tätä riittävänä näyttönä siitä, että kyseinen ihminen todellakin omistaa mukaan ilmoittamansa hevoset vaikka tietojen merkinnässä olikin epätarkkuuksia.

–S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti