perjantaina, huhtikuuta 01, 2016

Esittelyssä kuukauden valinnat

Päädyin valitsemaan kuukauden teemaksi amerikkalaiset rodut ja vähän myös voikkovärit, kun oriiksi valikoitui paso fino Calero Ion, tammaksi quarter Emma Lena Ion ja talliksi Kanadan Albertaan sijoittuvan Pinerock Ranchin.


Calero on meidän tuoreimpia tuotoksia paso finojen saralla. Loppuvuodesta 2013 tehtailin suuren määrän paso fino-varsoja, periaatteella "kaikki yhdistelmät mitkä nyt vain vähänkin sopivat". No, niitä varsoja sitten tuli, mutta kun kanta on aika pieni, niin nämä ovat nyt sitten liki poikkeuksetta jotain sukua toisilleen. Tarttis tehrä jotai, kuten esimerkiksi keksiä lisää hevosia. Pasot kaipaisivat todellakin piristysruisketta. Jos jollain on myydä suvullisia pasoja, olisin kiitollinen, ainakin jos olisivat erisukuisia.

Caleron isä on vanhan, mutta – ah! – niin ihanan Amelien kasvatti Calixto AML, mutta taas sen vanhemmat ovat molemmat peräisin Branwenista. Emänemä puolestaan on kotoisin toisesta kadonneesta, harvinaisia kasvattaneesta suurtallista, Djoehemista. Viis siitä, että tallit ja hevosetkin ovat kadonneet, olen ylpeä että meiltä löytyy vielä näitä harvinaisuuksia!

Kuten sanottua, Calero on voikko ja sinänsä jonkinlainen harvinaisuus, koska meidän pasolaumassa on kovin vähän voikkovärisiä. Ja se on ihan hyvä niin, ei niitä voikkoväristen pasojen kuvia turhan paljon ole tarjolla.


Quartereiden kanssa ei tarvitse vältellä erikoisia värejä ja meiltä varsin eksoottisia eläjiä löytyykin. Emma Lena on sieltä harvinaisemmasta päästä kun on cremello (ihan totta, ei meillä Ionicissa niin kovin montaa tuplavoikkoa hevosta ole! Ahaltekit ovat sitten juttu erikseen).

Emma Lenan suku on melkoinen sillisalaatti. Sen isä on Mustangin omistama ja Belmont Farmin (ihan tuntematon nimi minulle) kasvattama ori. Todella kaunis kuva sillä, pidän siitä kovasti. Sen suku on itselleni todella vierasta, mutta sehän on vain hyvä.

Emä vanhempineen on sitten omia kasvatteja, joskin emänisä Ace Dan on myyty pois. Eie. Ace Queen GA on entinen laukkahevonen, joka kehnosti sujuneen ja siksi lyhyeksi jääneen uran jälkeen tuli Ioniciin siitostammaksi. Taisi olla quarter-puolelta ensimmäisiä "siirtohevosia". Eii. Shutter Dan GA ja eee. Tic Tac Toe GA ovat molemmat suoraan Ioniciin keksittyjä ratsupuolen quartereita. Eei. Fiftysomething on taas kerran Amelien hevosia, en tosin tiedä oliko se ostohevonen jostain muualta vai keksitty suoraan Amelieen, mutta eipä tuolla kai niin väliä.


Tässä viime aikoina on nyt ollut useampiakin näitä amerikkalaisiin rotuihin keskittyviä talleja kuukauden valintana (Hazard ja Ravenwood ainakin), mutta yrittäkää kestää. Suurin osa amerikkalaisista roduista on harvinaisia ja tietenkin ne kiinnostavat minua aina.

Ehdottomasti eniten Pinerock kiinnitti huomiotani sillä, että siellä on kanadanhevosia. Kanadanhevonen on todella hieno rotu, vähän niinkuin morganin tuhdimpi Kanadan-serkku. Harmi että kuvia on tarjolla kovin vähän eikä ole itse koskaan tullut hankittua yhtään kanadanhevosta. Tosin Virginialla oli hatara muistikuva, että Ionicissa olisi joskus ollut yksi kanadanhevonen. Koska en sitä löytänyt, voi olla että Virginia on moisen omistanut Marinean aikana, muttei sellaista nopealla haulla löytynyt Marineankaan arkistoista.

Niin tai näin, kanadanhevonen on käytännössä tuntematon rotu virtuaalimaailmassa. Joskus vuosia sitten oli yksi ihan kanadanhevosiin keskittynyt kasvattaja, Ellerie vai mikä sen nimi oli. En tiedä saiko se koskaan mitään näkyvää aikaiseksi tämän rodun kanssa. Kasvatteja kyllä syntyi muistaakseni jonkin verran, mutta ne taisivat kaikki jäädä kotiin tai sitten muuten vain katosivat. Omistajan kiinnostus taisikin lopahtaa melko nopeasti vaikka talli kyllä pysyi netissä ja ainakin nimellisesti aktiivisena hyvän aikaa. Myöhemmin on ehkä muistaakseni ollut joitain yrityksiä tuoda kanadanhevosia virtuaalimaailmaan ja kasvattaa niitä, mutta taisivat jäädä yrityksiksi.

Mutta jos en ole missannut jotain, niin siinäpä kanadanhevosen historia virtuaalimaailmassa kutakuinkin oli ja se on kyllä vähän sääli. Jos nyt Pinerock pystyy tekemään tilanteelle jotain, se on yksinomaan positiivista. Voisihan sitä toki itsekin hommata hevosen tai pari (kuuluisat viimeiset sanat).

Kanadanhevosen lisäksi Pinerockissa kasvatetaan myös quartereita ja painteja, eikä niistäkään kumpikaan ole mikään erityisen yleinen kasvatusrotu. Erittäin kiva siis nähdä niitäkin ja nimenomaan ratsulinjaisia, laukkahevosiahan meiltä löytyy itseltämmekin vaikka muille jakaa. Kaiken kaikkiaan Pinerockin hevoset ovat varsin mukavaa sakkia, joilla on kivat kuvat. Jo yksinomaan se riittää hyvin pitkälle, jos minulta kysytään, mutta erityisesti kasvatustoiminnan kanssa toivotan ja toivon pitkää ikää ja menestystä.

– S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti