sunnuntaina, huhtikuuta 22, 2018

Väriristeytys-esimerkki: kimo + kirjava

Tämä postaus jatkaa samoilla linjoilla kuin aiemmin tänä vuonna julkaistu teksti Väriristeytys-esimerkki: classic cream champagne + mustankimo. Käyn siis läpi taas yhden risteytysesimerkin, tällä kertaa esimerkkinä on FWB-tamma Tabbris, jonka isä on rautiaankimo ja emä ruunikko tobiano. Tällä kertaa risteytys on kimurantimpi siinä mielessä, että vanhempien genotyyppejä ei tiedetä eikä niitä pääosin pystytä suvun perusteella selvittämäänkään. Mutta lähdetään katsomaan mitä vanhemmista ja suvusta saadaan irti.

Isän väri ja genotyyppi
Isä Dunkel's Blade on siis rautiaankimo, mutta sen vanhemmille ei ole määritelty väriksi muuta kuin kimo molemmille, ei edes kimon pohjaväri ole tiedossa. Varmaksi tiedetään siis, että Dunkel's Bladen genotyyppi on ee-GR. A-geeniä ei tiedetä, koska se ei vaikuta rautiaaseen, joten se voi olla mitä tahansa: aa, Aa tai AA. Ja koska molemmat Dunkel's Bladen vanhemmat ovat kimoja, voi ori itse olla joko heterotsygootti (Gg) tai homotsygootti (GG).

Isän kaikki mahdolliset genotyypit ovat siis seuraavat:
– ee aa Gg
– ee aa GG
– ee Aa Gg
– ee Aa GG
– ee AA Gg
– ee AA GG

Emän väri ja genotyyppi
Theliel on ruunikko tobiano ja sen suvusta pystymme päättelemään sen, että se on heterotsygootti (TOto) tobianon suhteen. Thelielin emä on yksivärinen ruunikko, joten Theliel itse voi saada tobiano-geenin vain isältään. Koska molemmat sen vanhemmista ovat ruunikkoja, emme pysty sanomaan E- ja A-geenistä sen enempää kuin että Theliel on tyyppiä E-A eli käytännössä se voi olla Ee-Aa, EE-Aa, Ee-AA tai EE-AA.

Emän mahdolliset genotyypit ovat nämä:
– Ee Aa TOto
– EE Aa TOto
– Ee AA TOto
– EE AA TOto

Mahdolliset pohjavärit
Tabbrisin vanhempien pohjavärit ovat siis rautias (ee) ja ruunikko (E-A). Seuraavissa periytymistaulukoissa isän genotyyppi on esitetty vaakarivillä, emän pystysarakkeessa.

Vanhempien alleelit e-a e-A
E-A Ee-Aa Ee-AA
E-a Ee-aa Ee-Aa
e-A ee-Aa ee-AA
e-a ee-aa ee-Aa

Tästä yhdistelmästä (kun ei tunneta genotyyppejä) on mahdollista syntyä siis raudikkoja ja ruunikkoja, mutta on myös pieni todennäköisyys, että syntyy musta varsa.

Kimo
Kimonkaan genotyyppiä ei tiedetä, mutta jos Dunkel's Blade on homotsygootti GG, se periyttäisi kaikille varsoilleen kimoa väriä. Varsa olisi siis joko rautiaan-, ruunikon- tai mustankimo aina.
Mutta jos Dunkel's Blade on heterotsygootti (Gg), olisi vain 50% todennäköisyys, että Tabbris olisi saanut siltä kimo-geenin. Tabbris voisi siis olla rautias, ruunikko tai mustakin.

Tobiano
Kuten yllä totesin, tobianon genotyyppi tiedetään, se on TOto eli 50% todennäköisyydellä Tabbris saa tobianokirjavuuden emältään, mutta yhtä lailla on mahdollista, että se on yksivärinen.

Niin että minkävärinen Tabbris nyt voi olla?
Kaikki perusvärit, rautias, ruunikko, ja musta, siis ovat mahdollisia pohjavärejä. Koska ei ole 100% varmaa, että Tabbris saisi joko kimon tai kirjavan vanhemmiltaan, se voi olla aivan perusvärinen ilman kimoa tai tobianoa.
Jos oletetaan, että se perii kimon isältään, mutta ei tobianoa emältään, väri voi olla rautiaan-, ruunikon- tai mustankimo.
Jos Tabbris ei peri kimoa, mutta tobianon kyllä, se on tobiano, jonka pohjaväri on ruunikko, rautias tai musta.
Jos Tabbris perisi sekä kimon että kirjavan, siitä tulisi kimonkirjava, jonka pohjaväri olisi jokin noista perusväreistä. Käytännössä iän myötä kimo peittäisi kirjavuuden alleen ja se näyttäisi vanhemmiten ihan tavalliselta kimolta, mutta se kirjavuus kyllä voisi periytyä varsoille eteenpäin.

Coat Color Calculator ja todennäköisyydet
Minä en tässä nyt laskenut todennäköisyyksiä eri väreille, koska se on vähän harhaanjohtavaa puuhaa kun noita genotyyppejä ei tiedetä tarkalleen. CCC kuitenkin laskee nekin, joten syötetään tiedot sille ja katsotaan tulos.

Ensimmäiseen lomakkeeseen annetaan vanhempien pohjavärit (red ja bay) sekä merkitään isän kohdalle rasti, että se on kimo ja emän kohdalle haetaan toisesta pudotusvalikosta solidin (yksivärinen) sijaan tobiano.

Seuraavassa lomakkeessa jätetään lähes kaikki kohdat koskematta. Isän A-geeniä ei tiedetä, siinä on oletuksena unknown. Koska kyseessä on puoliverinen, voimme rauhassa olettaa, että se ei kanna hopeageeniä eli jätämme silver dilution kohtaan oletusvastauksen eli Non Silver Carrier.
Sen sijaan kimon kohdalla pitäisi valita, että onko ori nyt heterotsygootti vai homotsygootti, vaikka emme tiedä sitä. Oletuksena siihen on merkitty heterotsygootti Gg ja se on hyvä valinta tässä kohdassa, vaikkemme tiedä sitä varmaksi. Gg-valinnalla saamme kuitenkin tulokseen kaikki vaihtoehdot.

Emän kohdalla emme tiedä sen paremmin E- kuin A-geeninkään kombinaatiota, joten unknown on paras. Ja sen tobianon tiesimmekin jo suvun perusteella olevan TOto. Jos tobianon kohdalla olisi sama tilanne kuin kimon eli emme voisi olla varmoja onko Theliel TOto vai TOTO, olisi samoin perustein turvallista valita edelleen se TOto.

CCC antaa tulokseksi tällaiset todennäköisyysprosentit:
– 16.41% ruunikko
– 16.41% ruunikonkimo
– 16.41% ruunikonkirjava
– 16.41% ruunikonkimonkirjava
– 6.25% rautias
– 6.25% rautiaankimo
– 6.25% rautiaankirjava
– 6.25% rautiaankimonkirjava
– 2.34% musta
– 2.34% mustankimo
– 2.34% mustankirjava
– 2.34% mustankimonkirjava

Lisäpohdintaa
Kun genotyyppejä ei tiedetä, saadaan risteytyksistä vastaukseksi laajin lista mahdollisia värejä. Genotyypit voivat rajoittaa radikaalistikin värien määrää, jos sattuvat osumaan sopivasti. Esimerkiksi Tabbrisin värivaihtoehdot rajoittuisivat varsin vähäisiksi, jos isä olisi homotsygootti kimo GG ja emän pohjavärin genotyyppi olisi EE-AA. Kumpikin on aivan mahdollinen vaihtoehto, mutta silloin Tabbris voisi olla joko ruunikonkimo tai ruunikonkimonkirjava, muut värit olisivat mahdottomia!

– S

Ei kommentteja: