maanantaina, syyskuuta 28, 2020

Brandubh Stud ja irlannintyöhevoset

 Keskustassa tuli vaihteeksi vastaan mielenkiintoinen tallitulokas, Brandubh Stud. Kiinnostavan siitä tekee kasvatusrotu, talli nimittäin keskittyy irlannintyöhevosiin. Irkku on harvinainen näky virtuaalimaailmassa vaikka aina satunnaisesti niitä saattaa tulla vastaan ja muistelen lukeneeni jonkun harrastajan haaveilleen niiden kasvatustoiminnastakin. En tiedä sitten, minun tutkaani ei ole koskaan osunut oikeasti vakavasti otettavaa irkkukasvattajaa, joten oletan ettei niitä suuremmin ole. Olisin mielelläni kuitenkin väärässä.

Kommentoin tallista jo tärkeimmän Keskustassa: hevosten kuvat alleviivaavat sitä, miten hieno rotu irlannintyöhevonen on. Siinä on paljon samaa kuin clevelandinruunikossa, vaikka tiettävästi nämä eivät ole mitenkään erityisen lähisukuisia hevosia keskenään. Molemmat ovat tuhteja, mutta selkeästi lämminverisiä (irkkukin nimestään huolimatta), urheilullisia vaikka vahvarakenteisia ja varsinkin oriit ovat parhaimmillaan niin komeita ettei niitä usko oikein edes todellisiksi.

Irlannintyöhevonen oli yksi Ionicin alkuperäisiä kasvatusrotuja, mutta sen tarina tuli päätökseen muutaman vuoden kasvatuksen jälkeen. Aina se vähän on harmittanut, niin harmitti aikoinaan clevelandienkin hukkaaminen. Clevelandinruunikko on tehnyt paluun Ioniciin, olisiko nyt irlannintyöhevosen aika? Brandubhista kuulemma saisi kasvatteja...

– S

Ei kommentteja: