maanantaina, huhtikuuta 26, 2021

Oma domain 20v ja vähäsen Hevosmaailma.netin historiaa

Tämä postaus ei suoranaisesti käsittele virtuaalihevosia sinänsä, mutta sinne päin kuitenkin. Onhan monella harrastajalla oma domaininsa. Laskeskelin nimittäin tuossa että ensi kuussa tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun hankin hevosmaailma.net-domainin. Ja sen saman domain-nimen alla pyörii myös Ionic, kuten on tehnyt koko 17-vuotisen historiansa ajan. Silläpä ajattelin kertoa vähän miten tähän päädyttiin ja mitä 20 vuoden aikana on tapahtunut. Hevosmaailma.net-sivuston historiaakin tässä vähäsen sivuan, mutta se saattaisi tarvita oman postauksensa. Ehkä joskus.

Hevosmaailma.net tunnettiin pitkän aikaa suurimpana tai ehkä jopa ainoana suomenkielisenä hevosrotusivustona aikana ennen Wikipediaa. Se alkoi minun mielenkiinnostani hevosrotuihin ja hevosiin yleensä, mutta aloitin sen kehittämisen jo ennen hevosmaailma.net-domainia ja kevättä 2001. Alunperin keräsin tietoja hevosroduista ihan vain itselleni, ensin kirjoista, sitten netistäkin. Kun opinnoissa tuli vastaan HTML ja nettisivujen teko, päässäni välähdi idealamppunen, että hei, tässäpä mainio aihepiiri tehdä oma sivusto. Jos en väärin muista, aivan alkuperäisin hevosrotusivuston runko syntyi jonkin kurssin loppuharkkana, jonka sitten päätin siirtää nettiin ja alkaa laajentaa. 

Ennen omaa domainia sivusto vaihteli paikkaa joitain kertoja, se taisi olla Geocitiesissä tai Sunpointissa tai kenties hetken aikaa molemmissa ja sitten jonkin aikaa koulun tarjoamassa kotisivukansiossa. Mutta tosiaan toukokuussa 2001 pitkällisen hautomisen ja muutaman hyvän vinkin jälkeen hankin itselleni oman domainnimen ja webbihotellipalvelun, jonka uskollinen asiakas olen siitä lähtien ollut.

Kerrottakoon tähän väliin, että pyörittelin sivuston nimeä pitkän aikaa ja päädyin sitten hevosmaailma.netiin. Se ei kyllä ollut lopulta mikään hyvä idea, koska tuolloin oli olemassa myös Hevosmaailma-niminen lehti, muistaakseni Karprintin julkaisema. Tiedä vaikka olisi olemassa edelleenkin. Välillä ihmisille tuli väärinkäsityksiä ja sain Hevosmaailma.netin webmasterin sähköpostiin jotakin kyselyä lehtiin liittyen. Näitä piti sitten neuvoa oikeaan osoitteeseen.

Palveluntarjoajaksi valikoitui K&T Neutech ystäväni suosituksesta. Neutech oli perustettu vuonna 1997 ja se taisi olla ihan ensimmäisiä suomalaisia webhotelli-palveluiden tarjoajia. Ostamani paketin hinta oli tuolloin 600 markkaa vuodessa, opiskelijalle iso raha eikä se ollut sieltä halvimmasta päästä, mitä oli tarjolla, mutta se oli hyvä. Ja tiedättekö? Vuosimaksuni on edelleen sama, karvan vajaa 100 € vuodessa! Palvelupakettia on päivitetty vuosien mittaan useasti, tilaa ja kaistaa on lisätty, mutta hinta on pysynyt samana. Neutech myytiin muutama vuosi sitten Planeetta Internet Oylle ja nykyään Neutech on lakannut olemasta edes brändinä (se roikkui muutaman vuoden Planeetan kanssa rinnakkain, muistaakseni). Kauppakaan ei ole vaikuttanut hintaan ja mitä tuossa katselin noita hinnastoja, se on edelleen ihan kilpailukykyinen summa käyttämästäni paketista.

Tässä vuosien mittaan on usein virtuaalihevospuolella kyselty webbihotelleista suosituksia ja olen aina muistanut mainita K&T Neutechin. Se ei ehkä koskaan ole ollut se halvin palveluntarjoaja, mutta se on ollut aina ihan hillittömän hyvä. Vioista johtuvia käyttökatkoja muistan 20 vuoden ajalta ehkä pari kappaletta ja nekin korjattiin nopeasti. Asiakaspalvelu on ollut aina asiallista, suomenkielistä ja miltei valoa nopeampaa. Olen saanut vastauksia ei-kiireellisiin kysymyksiini jopa viikonloppuisin ja sen kerran kun unohdin itse maksaa laskun ja kun vihdoin sen maksoin, lähetin viestiä että kävi näin, maksoin myöhässä, anteeksi, mutta milloinkohan saisin saittini takaisin linjoille, niin siihen meni valehtelematta 4 minuuttia. Toki olen ihan perusasiakas, jolla ei ole juuri tavan HTML-sivuja kummempaa käytössä.

Planeetta Internetistä (joka muuten ei millään tavoin sponssaa tätä postausta, harmi kyllä...) tai sen asiakaspalvelusta en osaa sanoa vielä sitä enkä tätä. Domainin toiminnassa ei ole ollut tässä 4 vuoteen mitään sanomista ja kun taannoin ekaa kertaa otin yhteyttä laskutusasioiden tiimoilta asiakaspalveluun, niin se toimi yhtä lailla rivakasti kuin Neutechillä aikoinaan. Ettei se nyt ihan kauhean huonolta vaikuta.

Kyllähän minä olen mietiskellyt, että pitäisikö vaihtaa domain, kun hevosmaailma.net-sivusto on ajettu alas. Käytännössä lopetin sen ylläpidon joskus kymmenkunta vuotta sitten jo, mutta jätin sen kuitenkin näkyville ja poistin lopullisesti vasta ehkä pari vuotta sitten. Tällä hetkellä Hevosmaailma.netissä majailee oikeastaan vain Ionic ja Gin Ahaltek sekä tietenkin Pinkin rauniot. Että jos sitä muuttaisi domain-nimeä viittaamaan enemmän virtuaalihevosiin tai jotakin. Ionic.net olisi tietysti komea, mutta en ole saanut aikaiseksi. Hyödyllistä se toki on, että domain ja sitä myöten hevosten osoitteet pysyvät vuodesta toiseen samoina.

Eikun sitten vain seuraavaa 20 vuotta kohti!

— S

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tosi outoa poistaa niinkin iso juttu kuin hevosrotutietosivu, kun eipä se taida mitään ylläpitoa vaatia kun pitää vain ne kootut tiedot siellä. Se on kuitenkin ollut kätevä monille ja ärsyttää kun ihmiset kadottaa tietoa vain siksi koska huvittaa. Vaiva hukkaan?

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Hevosmaailma.netiä ei hävitetty ihan vain huvikseen eikä se ollut mikään harkitsematon teko. Itse asiassa pohdin asiaa vuosikausia ja vuosiahan se roikkui netissä päivittämättä. Se on totta, että eihän se vaivaa vaatinut, kun ei sille mitään tehnyt.

Varsinainen ongelma sen kanssa oli se, että olin tehnyt sitä omalla nimelläni ja se nimi luki siellä ihan joka paikassa. Se alkoi oikeasti hävettää jo itseäni, koska koko sivusto oli niin aataminaikuinen, puutteellinen ja virheellinen. Se olisi vaatinut tosi isoa uudistusta joka suhteessa. Sitten se kuitenkin tuli aina ylös hakutuloksiin, jos haettiin minun nimeä hakukoneilla, joten sitä ei päässyt netissä oikein pakoonkaan. Joten pitkällisen mietinnän jälkeen päätin ajaa sen alas. Kyllähän minulla oli kaikenlaisia kehitysideoita alkaen jostain Wiki-alustasta ja sisällön uudelleenkirjoittamisesta, vaan enpähän saanut koskaan aikaiseksi.

Hukkaan heitetty vaiva ja rikkoutuneet linkit tietysti närästävät itseänikin, mutta aika aikaansa kutakin ja se aika ajoi niin pahasti tuosta sivustosta ohitse.