maanantaina, tammikuuta 17, 2022

Täysi-ikäinen Ionic

Ionicin varsinainen julkistuspäivä ei ole tiedossa, joten sen ns. syntymäpäivänä on pidetty 18.1.2004, koska sinä päivänä on merkitty pääsivu luoduksi. Ensimmäinen kasvatti syntyi muutama viikko sen jälkeen, 9.2.2004, joten niillä nurkilla Ionic lienee julkaistu netissä. Siitä tulee näihin aikoihin kuluneeksi 18 vuotta!

© Pexels from Pixabay

Minusta tuntui siltä, että tämän täysi-ikäisyyden kynnyksellä pitäisi osata sanoa jotakin asiasta, mutten keksi että mitä varsinaisesti. Niinpä olen koonnut tähän muutamia isompia ja pienempiä sekalaisia seikkoja Ionicista.

 • Ionic syntyi käytännössä vähän Marinean raunioille ja melkoinen osa ensimmäisistä hevosista taisi olla sieltä lähtöisin.
 • Gin Ahaltek erotettiin omaksi tallikseen vuonna 2006, tosin aloin tehdä GA:ta jo vuonna 2005. Ionicissa oli kasvatettu ahaltekejä alusta lähtien Gin-tunnuksella.
 • Minä itse tulin virallisesti toiseksi omistajaksi keväällä 2005. Tarkoitus oli että pesti jatkuisi puolitoista vuotta, mutta Virginia ei silloin varsinaisesti missään vaiheessa jättänyt virtuaalimaailmaa kokonaan ja minä en sen jälkeen varsinaisesti koskaan jättänyt Ionicia.
 • Vuosi 2011 oli taukovuosi. Se näkyy erityisen selvästi sen vuoden kasvattilistassa, jossa on vain muutama kymmenen varsaa. Syynä oli sekä minun että Virginian työkiireet ja elämäntilanteet, joka aiheutti esimerkiksi sen, että minulla oli pääasiallisesti käytössä ainoastaan läppäri ja sen pieni näyttö.
 • Blogin Virginia aloitti syksyllä 2007.
 • Ionic on rekisteröity tietokantamuotoiseen VRL:oon numerolla 0011, joten oletan että se oli 11. talli joka rekisteröitiin sinne. En muista milloin tämä oli, kuitenkin ennen vuotta 2010.
 • Ion-tunnuksen id on 5 ja Gin-tunnuksen 6. Oletan että nämäkin kertovat tunnuksen rekisteröintijärjestyksestä.
 • Ionicin tarkka kasvattimäärä ei ole tiedossa, pitäisi joskus laskea. Kasvattilistalla on tällä hetkellä 6699 varsaa, mutta se laahaa jäljessä. VRL:ssa meille rekisteröityjä kasvatteja on noin viisi ja puoli tuhatta.
 • Tiedossa ei ole sitäkään, miten monesta rodusta Ionicissa on syntynyt kasvatteja. Pitäisi laskea sekin joskus.
 • Kasvattirodut ovat vaihdelleet aina. Ainoastaan 4 rotua on pysynyt koko ajan: arabianhevonen, kalliovuortenhevonen, knabstrupinhevonen ja terskinhevonen. Tästä olen kirjoittanut aiemmin tarkemmin: Ionicin kasvatusrotujen historia.
 • Ionicin sähköpostiosoite oli alunperin ionic@hevosmaailma.net ja se on periaatteessa kaiketi toiminnassa edelleen. Sieltä pitäisi olla edelleenlähetys nykyiseen gmail-osoitteeseen, joka tuli käyttöön alkuvuodesta 2007.
 • Ionic on vanhempi kuin esimerkiksi Youtube (2005), Twitter (2006), Pinterest (2009), Instagram (2010) ja Spotify (2006) ja suunnilleen samanikäinen kuin Facebook (4.2.2004). Tokihan näistä monet löivät itsensä läpi vasta muutamia vuosia julkaisemisensa jälkeen. Myös Google Chrome on nuorempi kuin Ionic (2008).
 • Ionicissa on ollut käytännössä 3 ulkoasua: ruskeansävyinen, vanha mustavalkoinen ja uusi mustavalkoinen. Uusimman tein vuonna 2014 ja se on ollut käytössä siitä asti. 
 • Ionicin vanhin hevonen on CB-ori Halley Ion (s. 15.9.2006), mutta se oli vuosia jossain muualla, ilmeisesti kadoksissakin ja palasi Ioniciin 2015 ilmeisesti VRL:n adoption kautta. Vanhin yhtäjaksoisesti meillä ollut hevonen tällä hetkellä on RMH-tamma Fausta Ion (s. 16.1.2010).
 • Ionicissa on aina käytetty VHKR:n mukaista ikääntymistä noin suunnilleen: hevosilta kestää 4 kuukautta varttua täysi-ikäisiksi, varsa syntyy 3 viikkoa astutuksen jälkeen ja tamma varsoo kuukauden välein. Muuten säännöllisen ikääntymisen käytöstä ollaan luovuttu aikoja sitten.
– S

PS. Sattumalta autoni on samanikäinen kuin Ionic, käyttöönottovuosi 2004. Jos joskus raaskin vaihtaa sen pois (ei johdu vuosimallista) ja sen seuraajaksi ilmestyy Hyundai Ioniq, voitte virallisesti todeta minun olevan sekaisin.

1 kommentti:

Nintsu kirjoitti...

Aika huikea ikä Ionicilla ja konkreettisesti sen tajusi verattuna vaikka juuri Facebookkiin ja kumppaneihin. Onnittelut Ionicille!